Konichiwa gamer-san. Firmaet bag Tenchu er nu tilbage med en titel i samme boldgade, Way of the Samurai er spækket med østens mystik og hæsblæsende sværdkampe. Tenchu 3 er på vej men indtil da kan vi fornøje os med Way of the Samurai, som dog har en lidt anden indgangsvinkel til emnet. Hvor man i Tenchu var en snigende ninja med fatale hensigter, er man i Way of the Samurai (WotS) en omvandrende samurai-kriger. Fans af Jackie Chans tidligste filmværker vil helt sikkert genkende miljøet hvori spillet finder sted, og den er fyldt med ligeså mange bøller der har brug for en gang klø.
Ronin, er det ikke noget med biljagter og Robert De Niro?
Du starter din samurai-karriere som en Ronin, den japanske betegnelse for en herreløs samurai. Historien kaster dig direkte ud en igangværende disput mellem to rivaliserende klaner, og allerede fra starten skal du foretage mange valg. Selvom spillet er ret lineært opbygget har spilleren mange forskellige måder hvorpå han/hun kan gennemføre. Du kan vælge at tage den noble og retfærdige sti, hvor du forsvarer de svage og hjælpeløse - eller du kan slutte dig til det onde rakkerpak og få lov til, at være ond for en gangs skyld. Valget er dit men oftest vil du få mest ud af at hjælpe folk, så spillet er ikke blottet for moral. Ens muligheder består af simple valg i dialogerne med universets indbyggere, men trods det er det med til at give spilleren en følelse af frihed. Historien er forholdsvis interessant, og der er en god balance mellem kamp og udforskning.
Spil i denne genre har ofte en tendens til, at blive monotone mht. kamp med fjender. Det er ofte de samme angreb man foretager igen og igen, og dette har været undergangen for mange lignende titler. Heldigvis er WotS’ kampsystem yderst omfattende, og din figur har stort set ligeså mange angrebsformer som karakterer i et kampspil. Dine angreb krydres yderligere af en lang række forskellige våben, som bidrager med hver deres fordele. Har man haft fat i Bushido Blade til PS1 vil man nok kunne genkende en del elementer fra kampstyringen, og i WotS er den da også mindst ligeså indviklet. Det tager sin tid at mestre den ædle sværdkunst, men har man først fået det lært et det utroligt belønnende. Acquire skal helt klart have ros for det komplekse kampsystem, som er sjovt at udforske - men som dog kan være for besværligt for nogle. Den grafiske flade i spillet er skabt på overbevisende vis, og de gamle japanske miljøer er både flotte og troværdige. Omgivelserne er store og åbne, og giver ligeledes en følelse af frihed. Karakter-animationerne fungerer godt, selvom figurerne til tider har en tendens til at svæve en smule.
Kameraet er ikke det skarpeste samurai-sværd i skuffen
WotS har som beskrevet mange gode punkter, når dette er sagt skal man dog også nævne de skavanker spillet lider under. Som nævnt er den grafiske side ganske vellykket men dette kan dog ikke siges for lydsiden, hvor især musikken er af en tvivlsom kaliber. Gennem hele spillet er det stort set de samme få melodier der strømmer ud af højttalerne, og kampmusikken er altid den samme. At melodierne så samtidig er en underlig blanding af rock, techno og traditionel japansk musik gør ikke tingene bedre. Lydeffekterne er dog vellykkede, og kan med held tage lidt af opmærksomheden fra lydsporet - som man alternativt kan skrue helt ned for. Et yderligere problem er kameraføringen i spillet, som virker til at have sit helt eget liv. I kampene kan man godt have et problem, da kameraet automatisk vender sig mod den fjender man slår på. Dette er ret uhensigtsmæssigt når man kæmper mod flere modstandere, da man så mister overblikket over de fjender der står bagved en.
En solid oplevelse uden de vilde højdepunkter
Way of the Samurai er et godt eventyr med masser af gode kampe og en interessant historie. Udover de små-irriterende elementer såsom kameraføringen og lydsporet er WotS en solid og gennemført oplevelse. Det er uden tvivl det omfattende kampsystem der formår, at trække spillet over middelmådighedens vande. Fans af Tenchu og Bushido Balde vil helt sikkert kunne lide spillet, og andre med mod på et japansk action-eventyr burde ikke holde sig tilbage.