Som platform til gaming mangler VR stadig at få sit store gennembrud. Quest 2 har godt nok solgt bedre end de fleste havde regnet med, men i forhold til konsollerne er der stadig langt op og de andre headsets på markedet har ikke salgstal, der nærmer sig Metas produkt. Det gælder også det oprindelige PlayStation VR-headset, som dog var den første til at vise, at det var muligt at skubbe millioner af VR-headsets ud til forbrugerne. Syv år og en masse værdifulde erfaringer senere er Sony nu klar til at sende næste generation på gaden. Kan PlayStation VR2 (PSVR2) tage VR nye steder hen og skille sig ud på et på mange måder overbefolket marked? Vi blev for nylig inviteret af PlayStation til at tilbringe en time med PlayStation VR2 for at danne os de første indtryk. Her er fem ting, der umiddelbart springer i øjnene.
De fleste der har haft det oprindelige Quest-headset på i længere tid ad gangen vil givetvis give mig ret i, at komfort spiller en stor rolle, når det gælder de stadig relativt store headsets. Min nakke har i hvert fald ofte forbandet Metas ikke helt heldigt proportionerede VR-brille. Derfor er det glædeligt, at PSVR2 umiddelbart føles meget behageligt. Ligesom sin forgænger kan det både justeres for- og bagtil. Det er blødt og rundt, og føles lidt lettere end sin storebror. Komfort er ikke springende punkt for de fleste, men derfor er det stadig rart, at Sony virker til at have designet et behageligt headset.
Med sin OLED-skærm, opløsning på 2000 x 2040 pr. øje og synsfelt på 110 grader har PSVR2 specifikationerne med sig, og som du kan læse i mit preview af Horizon Call of the Mountain kan de, sammen med PS5's kræfter, tydeligvis udnyttes til at skabe nogle oplevelser, der er i en helt anden liga end sin forgængers rent visuelt. Især den skarpe opløsning der undgår den berygtede screen door effect er en særdeles velkommen opgradering. Med sine interne kameraer er trackingen også stærkt forbedret, og man kan nu uden problemer rotere 360 grader uden, at trackingen bliver udfordret.
En af de mest glædelige nyheder ved PSVR2 er Move-controllerens død. De ubehjælpsomme stave er erstattet af nogle Oculus Touch-lignende controllere, som ligger godt i hænderne. Der er nu to analoge pinde (endelig!) og placeringen af knapper føles naturlig. Og så kommer de naturligvis med haptisk feedback og adaptive triggers (mere om det om lidt). Har man som mig brugt en del tid med Touch-controllere føles det som en lille opgradering, men er ens referencepunkt det oprindelige PSVR, bliver det en helt ny verden.
Og apropos haptisk feedback er det ikke kun controllerne, der slår igen. Selve headsettet kommer også med den funktionalitet. Bare rolig, det er ikke fordi et halesvirp fra en Watcher risikerer at sende dig til tælling, for Sony går heldigvis noget mildere til værks end Palmer Lucky. Men at mærke vinden i håret når en Stormbird passerer eller føle vibrationerne fra en Tallnecks gang op gennem arme og hoved er et stort plus for indlevelsen, og egentlig tror jeg haptisk feedback og adaptive triggers egner sig endnu bedre til VR, end de har gjort på den flade skærm. Jeg glæder mig i hvert fald allerede til at have mit helt eget Jurassic Park-øjeblik, den første gang en Thunderjaw nærmer sig. Som altid kan den slags features hurtigt blive hverdag eller langsomt blive negligeret, men lige nu er jeg spændt på at se, hvordan de kommende spil implementer funktionerne.
Hvis der er én ting, folk har brokket sig over, da PSVR2 blev offentliggjort er det, at den ikke som Quest er ledningsfri. Personligt har det ikke vakt bekymring, og under min tid generede den tilpas lange ledning da heller ikke. Ville det have været endnu federe med trådløs funktionalitet? Givetvis. Men det er et trade off, jeg kan fint kan acceptere, hvis det betyder højere opløsning og lavere latenstid. Men nu er jeg også typen, der godt kan lide høretelefoner med ledning.
Som nævnt indledningsvis er ovenstående kun baseret på en times tid med headsettet, men det tegner godt, og jeg glæder mig til at gå i dybden med Sony nye, bekostelige accessory, når PSVR2 udkommer d. 22. februar.