Vi har i flere omgange rost Philips Hue-produkter til skyerne. Det er der mange gode grunde til, men efter at have testet stort set samtlige smarte økosystemer hvad angår belysning specifikt, så er det tydeligt at Hue præsterer pålidelighed, behændighed og effekt - det er en mere sjælden trio af kvaliteter end man umiddelbart skulle tro.
Okay, så du har allerede bestemt dig - Hue, it is. Du mangler en lyskæde, så hvilken skal du købe? Vi har modtaget en række forskellige test, og giver dig her et lille overblik, og giver vores besyv med også.
Vi har her en Solo, en Lightstrip Plus og Hues Ambiance Gradient Lightstrip - tre ret forskellige produkter, der dog deler en række fælles karakteristiska. Først og fremmest er de allesammen sammenlignet med andre konkurrerende intelligente lyskæder en del dyrere. Det er bare sådan Hue "ruller", og der hvor du får det igen er i gnidningsfri opsætning og pålidelighed - det her virker altså bare, og alle tre har altid præsteret præcis som ønsket i det relativt lange testvindue. Vi har allerede beskrevet app og opsætning tidligere, og vil ikke gentage os selv alt for meget igen, men det her er fortsat det bedste smarte belysningsbaserede økosystem.
Solo er ret "let" at kvalitetsbestemme. Det er simpel RGBWW-lysspektrum, der kan afvikle en farve af gangen, og selve udseendet er også mere simplificeret. Man kan tydeligt se de individuelle LED'er, som gør at farven ikke er en enkelt uniform størrelse. På sigt kunne det være fint at få en overflade på der skjuler lamperne, selv på bekostning af NITS-lysstyrke.
Solo-variantens ès i ærmet er, at der er tre længder at vælge imellem. Faktisk starter den korteste af dem på tre meter, som er en meter længere end de eneste varianter, der tilbydes. Den kan blive op til 10 meter, der for alvor gør det muligt at udsmykke brede dele af hjemmet med bare ét og samme adresserbare produkt.
Plus er lidt sværere at have med at gøre, eftersom du ofrer den skarpere prissætning (€89 for to meter, i stedet for €69 for tre meter), og "kun" vinder én central ekstrafunktion, nemlig at kunne forbinde afskårne stykker af kæden igen via en smart lille connector der sidder mellem hvert led. Det betyder at du har langt mere kontrol over hvordan du strukturerer lysfunktionen, og der sidder kontakter hver 33. centimeter, så der bør være rigeligt med tilpasselighed. Men er det virkelig nok til at kunne anbefale denne dyrere variant i stedet for en Solo? Den kan du i øvrigt også selv forkorte, men her er det du klipper af bare spildt. Den kan desuden forlænges en meter af gangen, som kan være brugbart på sigt.
Ambiance Gradient Lightstrip er et helt andet dyr. Der er stort set tale om en fordobling af prisen ved siden af Lightstrip Plus, men sammenligningsgrundlaget er nærmest også ikkeeksisterende. Vi springer fra RGBWW til RGBICWW, og der er samtlige plusser fra Plus, inklusiv at kunne påklistre afskårne stykker igen. Det du får er den gradiente lyssætning, der skaber langt mere glidende overgange mellem individuelle lyskilder. Faktisk opfører den sig som forskellige "lamper" i appen, og idet du vælger en grønlig, en rødlig og gullig farve som de tre fikspunkter, så opstår der netop en gradient mellem dem.
Det er pænt, faktisk er forskellen på lyssætningen fra Solo og Gradient Lightstrip så forskellige at det føles som fortid og nutid på en eller anden måde, og jeg ville altid anbefale Gradient-serien over andre, alene på grund af alsidighed og muligheden for det personlige udtryk.
Men igen, prisen er altså en fordobling, og den pris stiger naturligvis eksponentielt som man køber forlængerstykker til den. Det er rart at selv denne lækre Gradient-variant kan blive så lang som man ønsker, men prisen er så også eksorbitant, eftersom gradient lys kun bliver endnu mere overbevisende over lidt længere afstande.
Disse tre beviser dog at Hue er milevidt foran. Det gælder ikke nødvendigvis features eller byggekvalitet, men på app-brugervenlighed og gnidningsfri brug i hverdagen - og her er det lidt lige meget hvilken du vælger, kan man sige.