Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Sony Xperia 5 IV

Kompakt uden at gå på kompromis.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Sony har altid haft ry for at lave lidt anderledes mobiler i Xperia-serien. Lækker og stilrent design, ekstremt anonymt, og så et kamera der siger spar to og med professionelle features og kvalitet. Xperia 5 IV er ingen undtagelse.

HQ

Telefonen er overraskende lille, det er et 6.1" display der giver 100% DCI-P3, men i et 21:9 format hvilket gør telefonen mere slank i sit udtryk end konkurrenterne da den også er relativt tynd, det gør den mere kompakt og nemmere at enhåndsbetjene, men gør også at skærmen føles mindre. Det er meget en smagsting, men kan man lide det, og eksempelvis ofte ser film og serier på sin telefon, så er det absolut et plus.

Overfladen er i en meget flot men også meget glat metalfinish, og jeg må nok erkende at hvis det var min egen telefon havde jeg købt et nubret cover til den med det samme, den er simpelthen ved at falde ud af hånden på mig for tit til at jeg er tryg ved det.
Panelet er ikke AMOLED, men HDR OLED og har en noget anden farveprofil end man er vant til, med 120Hz opdateringshastighed og opløsningen er FHD+, eller 1080x2520.

Kameradelen er altid det spændende ved Sony, der er Zeiss T-belægning og optik, tre gange 12 megapixel kamera der tilbyder 120fps HDR-optagelser. Der er også en AF-funktion der slår stort set alt andet og er blændede hurtige - ja, pun intended. Et kamera har vidvinkel f/1.7, 24 millimeter, et telelinse f/2.4, 60mm, et af ultra vidvinkel f/2.2, 124 grader, 16 millimeter, og dets selfiecam er også et 12 megapixel f/2.0, 24 megapixel vidvinkel. Jeg forstår ikke at man har fravalgt periskoplinsen og den høje optiske zoom, digital zoom er uanset hvor meget AI Sony mener kan kompensere, noget hø. Jeg vil ikke sige at jeg decideret savner teleskoplinsen, men det er svært ikke at se det som en nedgradering eller decideret mangel, nu havde man vænnet sig til at man fik det med en Xperia.

Sony Xperia 5 IV
Dette er en annonce:

Telefonen er i grove træk standard Android, dog med nogle mindre Sony twists der gør at man straks føler sig hjemme, men også med en klar Sony-profil. Svær balance, men jeg synes at den er ramt godt her. Sonys egen kamera app er bare bedre end hvad der ellers findes, men man går også hurtigt tabt i det store virvar af muligheder, men jeg finder også at den er noget mere brugervenlig end i sin første udgave. Det er det samme med overlays, det er lige en tand mere mørkt og professionelt end de fleste andre producenter, der igen bidrager til den her Sony'esque fornemmelse. Sonys Pro-programmer til video og kamera er bare væsentligt anderledes, på den gode måde, end stort set alt andet. Der er også en Music Pro app der er overraskende avanceret. Om jeg ville optage og redigere 10 instrumenter på en telefon? Nej, jeg ville nok bruge en PC og et hjemmestudie, men du kan, og det giver mulighed for dem der ikke har den mulighed.

Indmaden er en snapdragon 8 Gen 1, 8GB RAM og der er 128GB/256GB lagerplads med MicroSD-kortlæser og et 5000mAh batteri der holder ret godt. Der understøttes trådløs ladning, men Sony nævner ikke selv hvad hastigheden er ved trådløs eller kablet, flere salgssteder veksler imellem 45-50% opladning på 30 minutter ved 30 Watt. Det virker ikke af så meget, men det er måske for at spare vægt. Det er dog underligt at man ikke har valgt Snapdragon+ platformen der bruger mindre strøm og er nyere, og 8GB RAM er helt klart nok, men mange konkurrenter har altså 12GB.

Telefonen har IP 65/68-certificering, ganske standard, men faktisk noget overraskende mange selv halvdyre telefoner ikke har. Der er også e-sim, og en LED-indikator til batteriet.

Som Sony-telefon er alt naturligvis integreret i Sonys økosystem, inklusiv brugen af PS Remote Play, og det fungerer fantastisk som altid. Og så understøtter den WIFI 6E.
Den er ikke helt billig, men lander på 8000 kroner hos Sony. Det skal man ikke betale, minimal indsats giver 6.500 hos en velrennomeret forhandler, og mange steder er prisen under 7000 uanset hvad.

Dette er en annonce:

Sony markedsfører deres lyddel fint, men jeg ville nu personligt bruge endnu mere energi på at der er Bluetooth 5.2, LE , A2DP, og aptX HD undertstøttelse. Der er endda stadig 3.5 millimeter stik og et sæt udmærkede højttalere der er "i fuld fase" hvad det så end betyder, enten er noget i fase eller modfase, at højttalere skulle være i "fuld fase" er ren nonsens. Mikrofonen er til gengæld virkelig god, og lydkvaliteten på begge side af samtaler er virkelig god. Jeg havde for mange år siden problermer med at at kabinettet rungede når man spillede med en Xperia-telefon, det problem ser ud til at være løst meget permanent.

En høj lysstyrke og 10-bit HDR giver en virkelig lækker billedegengivelse, og som jeg tidligere har nævnt med tidligere Xperia-modeller er det et sjovt forsøg på at have en mini biograf i hånden, godt til lange ture i det daglige, især med 21:10 indhold. Men det er stadig mere "ægte" farver end de meget overdrevne og overmættede farver man ser på mange AMOLED-skærme, og det er noget man skal være bevidst om.

Sony Xperia 5 IV

Det er det samme med fotografier, farverne er langt mere naturtro, og ikke overdrevne og overgjorte som visse større konkurrenter har tendens til, det er til dem der er mere seriøse omkring det. Til gengæld kan man godt mærke ved 4K video at det er krævende, den bliver rimelig varm når man optager i 120 FPS, og jeg kan godt have min tvivl om hvordan det går på en varm sommerdag.

Så, alt i alt en fornuftig telefon. Batteriet holder i små to dage, og selvom at 30W ikke lyder af meget for en opladning, så går det rimeligt hurtigt. Det er et mindre format, farverne og billeder er mere "rigtige" og det er ikke en telefon der på nogen måde skriger andet end "kig væk, jeg er anonym". Den er dog stadig kraftfuld, og særligt hvis man tager i betragtning hvor meget mindre end de fleste andre med samme specifikationer in mente. Jeg er dog lidt ked af at miste teleskoplinsen, og der kunnne godt have været en + serie CPU i og ikke den almindelige Snapdragon, men det er småting. Til gengæld tror jeg at en lidt skarpere pris, måske 5999,- ville klæde den godt.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold