Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Sony VPL XW 7000 & 5000 ES

Nyeste generation 4K-laserprojektor er fantastiske - men det er prisen også.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

I en optimal verden har alle plads til en laserprojektor, og også økonomien til at sørge for den, for sådan en fætter er ikke bare stor, den er også tung.

HQ

Sonys VPL XW-serie består af nedskalerede professionelle produkter, så selvom at det er hjemmeprodukter, så er de reelt nok mere noget man køber og får et professionelt AV-firma til at installere. Sub-serien består af to modeller, flagskibet XW 7000 ES, og så mellemmodellen XW 5000 ES. Det er som sagt ikke noget man bør købe i nærmest elektronikvarehus, men snarere hos specialistforhandlere som eksempelvis KT Radio i København, hvor vi har fået vores priser fra - ja, men kan spare et par tusinde, men i den her prisklasse har man altså brug for at snakke med nogen der virkelig ved hvad de snakker om. Ellers risikerer man at ende hos Expert som tager 50.000 kroner mere for 7000 ES modellen end netop KT Radio. Ouch!

Jeg må endnu en gang slå et stort slag for at man ved seriøse investeringer i sin hjemmebiograf eller sit stereoanlæg går til de fysiske forretninger hvor der findes nogen mennesker der rent faktisk ved noget om produktet, eller hvis afstanden er for stor, køber det online, men stadig igennem en specialiseret forretning.

Der er en række forskellige, men de bygger på samme overordnede proprietære Sony-teknologi, og er derfor dækket af den samme anmeldelse. Der findes heldigvis også lidt billigere udgaver, eksempelvis VPL HW-serien, hvor priserne er noget anderledes, for med Sonys SXRD-teknologi har prisen det med at stige - særligt når det er med laser og native 4K opløsning.

Hjertet i det hele er Sonys SXRD-panel. Bag den fine forkortelse gemmer sig "Silicon X-tal Reflective Display" der adskiller sig fra DLP og LCD ved at være dyrere at lave, men til gengæld med væsentligt højere kontrastratio. Det er faktisk ikke en ny teknologi, men var introduceret til Sonys professionelle produkter tilbage i 2004, og blev specifikt lavet til digitale projektorer - i dag er selve panelet kun halv størrelse, men det er stadig samme princip. Det er flydende krystal på silicone, et LCoS microdisplay, hvor som navnet antyder, har et lag flydende krystal der på en reflekterende overflade. Det er grundet brugen af et flydende i stedet for fast materiale at så lidt lys slipper igennem, og det er derfor at kontrasten er så meget højere. Det giver også mulighed for 200 billeder i sekundet, noget vi desværre ikke ser her, men det er teoretisk muligt. Panelet har 8,85 millioner pixels, hvilket gør den enkelte pixel usynlig for det blotte øje. I 5000-modellen er dette koblet med en 2000 lumen laser-lydkilde der også giver 20.000 timer før den skal skiftes.

Dette er en annonce:
Sony VPL XW 7000

Der sidder en ekstremt kraftig X1-processor der i længere tid har været deres flagskibsmodel, og der understøttes Dynamic HDR Enhancer og to HDMI-indgange. Der er lens shift, manuel zoom og fokus, og så vejer den altså 13 kilo. 7000-modellen har 70mm ACF - Advanced Crips Focus optik der bruger to flydende linser med motoriseret zoom der betjenes via et panel på siden.

Jeg altså mere fan af det manuelle, men det virker godt, ingen tvivl om det. Der er også lens memory til dem der bruger scope lærred, men så avanceret er jeg desværre ikke. 7000-modellen vejer et helt kilo mere grundet den anderledes optik, og har derudover en lidt kraftigere lyskilde på 3200 lumens. Det er jo fint i en oplyst stue, men jeg tænker at langt de fleste der køber en projektor i 50.000+ kroners klassen som jeg vil installere den i et dedikeret og mørkelagt rum.

Begge modeller understøtter objektbaseret HDR remaster, objektbaseret Super Resolution og Dual Database Processing, der primært reducere billedstøj. Der er også individuel pixelanalyse der øger skaprheden, og så bruges Triluminous Pro-favesystemet der sørger for at gengive farver så naturligt som muligt. Begge kan i øvrigt sluge IMAX Enhanced.

Dette er en annonce:

7000 ES er lidt nemmere at installere da den tilbyder 2.1 zoom, og ret meget vertikal lens shift også. Der er ingen 3D - men jeg kan tælle antallet af 3D film jeg ejer på en hånd - så for mig betyder det intet.

Til gaming er det faktisk fint for en projektor; sub-13 ms i 2K/120Hz, ifølge Sony selv. Ikke noget der skriger gaming projektor, men absolut brugbart.

Der er danset lidt om den varme grød, for prisen er nok det store problem, 47.990 for 5000 ES og 114.995 for 7000 ES. Har man for mange penge kan man købe deres ekstremt kraftige VPL-VW5000 ES i stedet der koster lige under en halv million. Men sådan en Z-fosfor laser er sikkert heller ikke billig. Til gengæld må jeg så sige at det er en billig fjernbetjening til sådan en dyr projektor, til gengæld så dækker den alt man skal bruge og mere til.

Dynamic HDR enhancer analyserer på hver enkelt scene og optimerer lyset, det giver nogle voldsomme forskelle imellem mørke og lys, og kombineret med det objektivbaserede HDR Remaster giver det uden tvivl den bedste HDR-oplevelse jeg har, ja oplevet. Og så understøttes der både HDR10 og HLG.

Sony VPL XW 7000

Opskalering har altid været min kæphest, og selvom at jeg er træt af at alt skal have et fancy navn, så må jeg sige at 4K X-Reality Pro gør et godt stykke arbejde, særligt på billedstøj.

Farverne er virkeligt godt kalibreret fra start af, og jeg vil vove påstanden at det er personlig præference om hvidbalancene lige skal have en tand mere til den ene eller anden side.

Det der gør XW-projektorerne ekstra gode er at de faktisk bibeholder deres farvekorrekthed ved selv meget høje lysstyrke, noget man normalt ikke ser. Jeg lavede nogle meget få korrektioner for at få farvetemepratur og lys helt som jeg vil have det. Der gengives forholdsvist høj DCI-P3 værdi, men vigtigere, så ser ikke HDR-indhold bare bedre ud end normalt. Jeg målte lysstyrken til lige lidt over 2000 Lumens på et 120" lærred, så point for ikke at snyde. Det er godt gået når farverne samtidig er rigtigt gode.

Det er svært at løbe fra at 700 0ES er skarpere, mere fokuseret, og sammenlagt er bedre, men farverne man får "bare" med 5000ES og særligt kontrasten gør det også til et højt niveau at slå. Sortnviveau og grådetaljer er dog stort set identiske på de to, så det er ikke fordi at man snyder sig selv for en masse ved at købe den "billige".
Begge projektorer er fantastiske, om 7000 ES er merprisen værd, hmmm, objektivt nej, men omvendt er det klart at man rent faktisk får bedre billedkvalitet for pengene, om end at den allerede er på højt niveau. Det er svært, det er vavittig billedkvalitet som få desværre vil opleve.

10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold