
Naturligvis er der en del af reptilhjernen der automatisk siger; "vent, kan vi ikke opbevare al vores information i skyen efterhånden", når man konfronteres med et produkt der kræver at du sætter et flash-drev direkte i din smartphone, for så at flytte det over rundt den vej.
Det er præcis hvad SanDisk har formået at gøre i årevis via deres iXpand-linje. Og der er nogle ret åbenlyse fordele. Eksempelvis kræver både Apple og Google at du betaler relativt dyre abonnementer hver måned, hvis du skal opbevare hundredvis af gigabyte i billeder, videoer og andre filer. Desuden er det sikrere at have en såkaldt "hård" back-up liggende et sted fysisk, så du ikke nødvendigvis er afhængig af skyen, og så er der hele aspektet med at rejse internationalt, hvor både uploads og downloads af de her medier kan være besværlige, og optage afgørende båndbredde også.
Som udgangspunkt er det her iXpand-drev en virkelig lækker lille sag. Den er både en del tyndere, og lettere, end det gængse USB-drev, og det er til trods for at der både er en ekstern hætte på Lightning-porten, der sidder på den ene ende, samt en rotationsmekanisme, der afslører en USB-C port på den anden. Det betyder at den helt basalt er kompatibel med både iPhone og Android, og den her 256GB-variant er altså ret heftig.
Vi ved allerede at Android-opsætningen er gnidningsfri, så der er ingen reel grund til at undersøge det nærmere. På en iPhone er processen også ret overraskende. Du opfordres til at downloade den korresponderende app idet du sætter den i, SanDisk Memory Zone. Via denne kan du med et enkelt tryk lave back-up af billeder, videoer, kontakter eller andre filer du måtte have liggende. Du kan password-beskytte hver enkelt af disse, eller sågar bare se videoer der ligger eksternt på drevet.
Vi testede ved simpelthen at lade en iPhone overføre hele sit iCloud-baserede bibliotek på én gang, alle 4000 billeder og videoer, og det tog ikke nær så lang tid som frygtet, men SanDisk reklamerer faktisk ikke direkte med hastigheder på hverken indpakning eller online, så om hvorvidt det kan konkurrere mere direkte med andre USB-baserede drev vides endnu ikke.
Cirka 500 kroner er ikke ligefrem billigt, men de 256GB kan nok holde dig kørende i relativt lang tid. De cirka 4000 billeder og videoer fylder omtrent 40GB på iCloud, så de 256GB må strække sig i mange år, år hvor du ikke behøver at betale lige så meget for iCloud-opbevaring, eller Google Drive-plads. Det er naturligvis en "edge case", men for den rigtige forbruger så tilbyder iXpand en øjeblikkelig pålidelighed for smartphone-brugere.
Den er let at anbefale i hvert fald.