Det har været ganske tydeligt de sidste par år, at Samsung efterhånden allerede føler, at de har sat sig relativt tungt på det bredere foldbare marked. Det er da også rigtigt, hvis vi kigger på tallene, og de konkurrenter, der så har været, har udelukkende turde satse på få markeder - og herhjemme kan du hverken officielt købe en Google Pixel Fold, en Vivo X Fold eller en Xiaomi Mi Mix Fold - Samsung er den eneste officielt supporterede foldbare. Og det kan mærkes.
For selvom, at vi hyldede det bredere redesign med Fold 2 for en del år tilbage, så anede vi ikke at den basale formfaktor ville forblive den samme i så lang tid. Den nyeste Fold 5 ligner den til forveksling, og selvom der er kommet forbedringer til hvert år, så er det alligevel slående hvor... ensformigt det hele er gået hen og er blevet.
Men som altid, det er altså ikke det samme, som at Galaxy Z Fold 5 ikke er en transformativ brugsoplevelse, som du ikke bør snyde dig selv for, hvis du vel og mærke har noget til overs for foldbare generelt.
Det er meget af det samme, samme basale formfaktor, samme multitasking-evner, samme S Pen-funktionalitet (uden at denne er indbygget, hvilket fortsætter med at være brandærgerligt) og samme kameraer. Der er desuden samme IPX8-certificering, som betyder at du sagtens kan bruge den i regnvejr, men så ikke meget mere end det.
Men det betyder ikke, at det her "bare" er en omgang copy/paste. Først og fremmest har de opgraderet selve hængslen til en "Zero Gap Flex Hinge," og har reduceret antallet af komponenter ret så drastisk. Det betyder, at den nu folder helt stramt, er lettere at reparere og generelt bør være mere pålidelig - en påstand, der dog er svær at teste med de omtrent to uger, vi har haft med den. Den er dog 2.4 millimeter tyndere og vejer 10 gram mindre end forgængeren, og det er altid et plus.
Skærmstørrelserne på henholdsvis 6,2 og 7,6 tommer er uændret, og de er begge AMOLED 2X HDR displays med 120Hz og godt og vel 2000 NITS lysstyrke under de rigtige forhold. De er farvekorrekte, dybe og fantastiske at se på, og særligt indvendig er Samsung allerede nu blevet ret dygtige til at maskere selfie-kameraet, så det føles helt uspoleret.
Der er naturligvis det nyeste chipset, mere specifikt en Snapdragon 8 Gen 2, samt op til 1TB plads og 12GB RAM - det er vi også vant til, men det er ikke ligefrem sådan, at man mangler noget. Der er AKG-tunede stereo-højtalere, Bluetooth 5.3, WIFI 6E og et batteri på 4400mAh, der godt nok præstere længere batterilevetid end Fold 4, men ikke med meget. Og selvom at det er rart at se trådløs opladning, så er det bare 15 watt, og den kablede er ikke meget hurtigere på 25 watt.
Der er en lidt mere rummelig taskbar med plads til flere favoritter, der er milde forbedringer til drag n' drop i multitasking, og den redesignede S Pen er meget, meget mindre end tidligere, og ligeledes er det cover, der kan opbevare den.
Men udover det, er den basale funktionalitet, og det en Fold kan som en almindelig telefon ikke kan, det samme. Det betyder, at det stadig er uhyre let at anbefale en Fold, hvis du tror, du kan drage fordel af det ekstra store kanvas og den alsidighed, der hører med. I testperioden har jeg været på barsel, og har i den forbindelse brugt det større display til små men afgørende stunder, hvor jeg har set Foundation på Apple TV+ (kan anbefales), spillet Warcraft Rumble og en masse andet, og ikke nok med det har jeg aktivt multitasket i mellemtiden, hvor det at have plads til mere end en app ad gangen har været en unødvendig, men fantastisk luksus.
Så Fold-seriens arv står stærkt endnu. Det er ikke allem der skal have en Fold, langt fra, men for dem der bruger deres telefoner på en sådan måde, at et større kanvas kan forbedre oplevelsen i dagligdagen, så er der kun meget få knaster tilbage for Samsung at høvle af, før at Fold-serien er så god, som den kan blive i sin nuværende form.