Efter udflugter til såvel spanske landsbyer som Afrikas sumpe er det endelig tid til at en kær gammel serie vender hjem. Det kommende Resident Evil: Operation Raccoon City er en spin-off som tager udgangspunkt i kendte landmærker og figurer, men som lander i delvist ubetrådt terræn. Som titlen antyder er handlingen henlagt til byen, der har været centrum for meget af seriens rige historie. Faktum er at vi tager del i en kampagne, der løber parallelt med hændelserne i Resident Evil 2 og 3, med både nye perspektiver på det vi tidligere har oplevet, og potentiale for at ændre historiens gang.
Fokus kan dog komme til at ligge lidt mindre på handlingen end vi er vant til. Operation Raccoon City er nemlig ikke traditionel Resident Evil, men et holdskydespil i tredjepersonsperspektiv snarere end et survival-horror-spil. Rammerne bliver overdådige, men ikke skræmmende. Tempoet er også i stor kontrast til oplægget fra de noget stive forgængere. Spilteknisk er der større ligheder med Left 4 Dead eller Battlefield: Bad Company. Eller hvorfor ikke producenten Masachika Kawatas eget yndlingsspil, Modern Warfare.
Handlingen kredser omkring tre grupperinger: Umbrella Security Service, de biologiske monstre BOW (Bio-Organic Weapons) samt elitehold i form af Spec Ops. Da vi som eneste nordiske spilmedie fløj til Vancouver til præsentationer og interviews med udvikleren Slant Six, fik vi at vide at USS er det eneste hold, der har en bekræftet kampagne på nuværende tidspunkt. Det skulle givetvis indebære en ganske dramatisk forskel i forhold til at styre Chris, Jill og andre gamle protagonister, der hører under Spec Ops. Uofficielt antydes det dog i slutningen at der kommer mindst en kampagne udover Umbrella-soldaternes. Det er naturligvis også noget vi håber på, da flere synsvinkler på handlingen gennem seperate kampagner er en fin gammel Resident Evil-tradition.
Under den demonstration vi bevidnede, fik vi at se hvordan en gruppe på fire USS-soldater kæmpede sig frem i gader fulde af t-virussets skadevirkninger. Tanken er at vores lille trup skal bestå af individer, der loves at have unikke personligheder og specialevner. Det kan for eksempel være nye våben eller evnen til at gøre sig selv usynlig i korte perioder, der låses op når visse mål er opfyldt. Ambitionen om at skabe samspil mellem de forskellige soldater er også en af de vigtigste grunde til at spillet ikke ses fra førstepersonsperspektiv, fortæller Masachika Kawata. De små grupper passer naturligvis også godt til holdspil, så kampagnens understøttelse af co-op føles både glædelig og selvfølgelig. Hvad gælder konkurrence-præget multiplayer er der ikke vist noget frem endnu, men oplægget vil unægtelig kunne gøre sig godt online.
Hvad der derimod er mere urovækkende er Slant Six' magre CV. Siden det blev grundlagt i 2005 har den canadiske udvikler sluppet en håndfuld spil, der alle har fået lunke modtagelser. Mest kendt af dem er Socom: Confrontation fra 2009, der var en ujævn og bugfyldt affære. 5/10 i karakter taler sit eget sprog, og der skal en oprykning til for at gøre Resident Evil-navnet ære. At Capcom gennem Kawata og andre Resident Evil-veteraner står bag det hele er dog grund til optimisme. Forhåbentlig tyder den japanske kæmpes tillid til Adam Bullied og de andre fra Slant Six på en god mavefornemmelse. Der er nemlig aspekter af spillet, der kan blive rigtig gode, hvis de i udførslen holder en kvalitet, der modsvarer udviklerens rige ambitioner.
Et sådant aspekt er interaktionen med Raccoon Citys mange zombier. "Zombier kan være nøglen til fremgang, men det er samtidigt et tveægget sværd. Det kan også udgøre en alvorlig trussel", som Kawata udtrykker det. Byens mange zombier kan nemlig med lidt snilde udnyttes til spillerens fordel, da de opfører sig meget forudsigeligt. Begynder du at bløde kan du for eksempel få en flok hjernesultne typer på nakken, hvilket så kan tiltrække mere intellektuelt kapable fjender. Men hvad sker der hvis modstanderen tilfældigvis begynder at bløde, eller det begynder at larme der hvor fjenden er? Smart brug af byens zombier kan være et kraftfuldt våben.
Apropos våben, så har jagten efter nye geværer og budgettering med kugler ofte været vigtige indslag i tidligere spil. I rollen som Umbrella-soldat er det ikke noget, man mærker meget til. Slant Six' Andrew Santos forklarer det med, at "ammunition er ikke det store problem for dem. For det meste". Studiets kreative chef Adam Bullied indskyder, "vi har ikke tænkt os at give dig et stort gevær uden samtidigt at give dig kugler til det. Det ville ganske enkelt ikke være retfærdigt". At spille for det ondskabsfulde firma medfører også andre uvante indslag. Hovedopgaven er for eksempel at udrydde alle spor, der kan sætte katastrofen i forbindelse med virksomheden, uanset om disse spor ellers er vældigt levende og uskyldige. En nøglesætning i udviklingen er faktisk "Kill Leon", hvilket er et rimeligt mål for Umbrella. Om det faktisk lykkedes dem vil tiden vise. Sikkert er det dog, at Leon S. Kennedy får det varmt om ørene til vinter.
Præcis hvordan Operation Raccoon City bliver som helhed er svært at svare på på dette tidspunkt, men fokus synes at være få at finde en fungerende spilmekanik og bygge videre ud fra den. Det lyder som den rette vej at gå, især når man får meget af atmosfæren serveret gratis, når en hel verden af fans utålmodigt venter på at vende tilbage til den dødsdømte by. Det kan selvfølgelig ses som billige tricks, der skal ramme plet hos de nostalgitrængende, når kendte landmærker kastes ind på denne måde, men der er en grund til at denne spilverden er så populær. Det kan blive rigtig skægt at vende hjem igen.