Dansk
Gamereactor
previews
The Elder Scrolls Online

The Elder Scrolls Online

Kan The Elder Scrolls omsættes til et MMO? Jonas besøgte udvikleren og fortæller om det store hemmelige projekt. Nu med E3-traileren.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

"Du kan ikke snakke om det, ikke en gang med dine venner og familie." Denne sætning følges af en fax med fire steder, hvor jeg skal sætte min underskrift, og dermed juridisk forsikre Bethesda om, at jeg på ingen måde vil afsløre noget om dette spil, før den planlagte europæiske embargo. Først efter at have sat min signatur, bliver jeg ringet op og får at vide, hvilket spil det drejer sig om, og så forstår jeg i lidt højere grad, hvorfor det er så vigtigt, at intet slipper ud.

"The Elder Scrolls Online" bliver der nærmest hvisket i den anden ende af røret. Jeg er nødt til lige at sikre mig, at jeg har hørt rigtigt, så jeg hvisker ophidset tilbage: "The Elder Scrolls Online...?!" Det havde jeg godt nok ikke forventet, men da først den umiddelbare overraskelse har lagt sig, kan jeg ikke lade være med tænke som tusindvis af andre fans af Elder Scrolls-serien nok også har tænkt, siden det blev officielt, at der arbejdes på spillet: "Skyder de sig selv i foden ved at tage en af de mest elskede singleplayer-oplevelser og konvertere den til et MMO?"
Disse tanker bliver ved med at plage mig på turen til Hunt Valley i den amerikanske stat Maryland, hvor Zenimax Online Studios har deres hovedkvarter.

The Elder Scrolls Online

Da vi ankommer til Zenimax-bygningen bliver vi alle ledt ind i et lille biograflignende rum, hvor præsentationen skal finde sted. Vi bliver mødt af en del af udviklerholdet, der sidder klar til at fortælle alt, hvad de må, om spillet, og det er tydeligt at mærke, at de glæder sig til endelig at måtte snakke om det med andre end hinanden. Matt Frior, der er game director på projektet og ikke mindst chef for Zenimax Online Studios, er den første, der indtager talerstolen, og så går præsentationen i gang.

Dette er en annonce:
The Elder Scrolls Online

The Elder Scrolls Online kommer til at foregå cirka 1000 år før begivenhederne i Skyrim, og vil derfor være placeret i den såkaldte "Second Era". Spillere vil kunne vælge mellem tre forskellige faktioner, hvor den første, The Ebonheart Pact, består af Nords, Dunmer og Argonians, og holder til i blandt andet Skyrim og Morrowind i de nordlige og østlige egne af Tamriel. Skyrim kender mange fra det succesfulde spil af samme navn, der udkom sidste år, men for mange vil det være det første møde med provinsen Morrowind. Under fremvisningen springer specielt arkitekturen i byen Ebonheart i øjnene. Her er der tale om bygninger, der mest af alt minder om noget fra det feudale Japan.

Den anden faktion går under navnet The Daggerfall Covenant og udgøres af Bretons, Redguard og Orcs. The Daggerfall Covenant kontrollerer High Rock og Hammerfell i de nordvestlige egne af kontinentet, og vil på trods af mange konflikter gennem tiden fremstå mere demokratisk end de øvrige faktioner i spillet.

Den tredje og sidste faktion er The Aldmeri Dominion, hvis medlemmer tæller racerne Altmer, Bosmer og Khajiit - de holder til i de sydlige og sydvestlige egne af det store kontinent. Hvis man foretrækker at spille som elver, når man giver sig i kast med et MMO, så vil denne faktion være ens klare valg. Her får man også mulighed for at besøge øerne Summerset Isles, der ikke været med i Elder Scrolls-spillene siden seriens første kapitel, Arena.

Dette er en annonce:

Historien i The Elder Scrolls Online har flere fokuspunkter. Først og fremmest skal vi igen stifte bekendtskab med Molag Bal, The Daedric Prince of Domination and Enslavement of Mortals. Det er noget af en titel, der i bund og grund dækker over, at vi har at gøre med en led dæmon fra den alternative dimension, Oblivion. Han er kendt for sin ustoppelige sult efter dødelige sjæle, som han med alle midler forsøger at lokke til Oblivion-dimensionen, hvor de vil være fanget til evig tid.

The Elder Scrolls Online

Denne gang har den lumske dæmon planer om at trække hele Tamriel ind i sin egen dimension, hvilket naturligvis bliver op til spilleren at få sat en stopper for. Derudover vil der også blive fokuseret på konflikten mellem de tre nævnte faktioner, hvis store mål bliver at få kontrol over The Imperial City i Cyrodiil-provinsen.

Hvad angår historien med Molag Bals ønske om at hive Tamriel ind på sit eget plan, så vil han gøre dette ved hjælp af de såkaldte "Dark Anchors". Det er en såkaldt random event, der kan ramme nærmest hvor som helst i Tamriel, når man render rundt og udforsker landskabet. Når det kolossale anker rammer jorden, spawner en flok daedras, som man skal have skaffet af vejen, før man kan sørge for, at ankeret slipper sit tag i Tamriel, hvorefter Molag Bals plan bliver midlertidigt forpurret.

Ellers vil der som altid i denne type spil være et hav af forskellige quests at give sig i kast med. Disse quests bliver vanen tro givet af forskellige NPC'ere, men i tråd med nyere kapitler i singleplayer-serien vil det nu også være muligt at starte en quest, hvis man tilfældigvis støder på den, når man render rundt i landskabet. De vil kunne ses på ens kompas i højre side af skærmen, som i modsætning til eksempelvis i Skyrim nu også er et mini-kort.

The Elder Scrolls Online

Kompasset er ikke den eneste ændring på det grafiske område i forhold til tidligere Elder Scrolls-spil. Selve den grafiske stil i spillet har også fået en overhaling. Det er ikke stiliseret i samme grad som eksempelvis World of Warcraft, men det er dog heller ikke Elder Scrolls-grafik, som vi efterhånden er blevet vant til den fra spil som Oblivion og Skyrim. Det ærgrede lidt undertegnede og vil med garanti også ærgre andre fans af serien. Det er sandsynligvis et spørgsmål om tekniske restriktioner, når man skal have tusinder af spillere til at rende rundt i den samme verden,
og der skal ikke herske tvivl om, at det ud fra et MMO-synspunkt ser ganske godt ud på nuværende tidspunkt. Det skal selvfølgelig tages med i overvejelserne, at der stadig er lang tid til spillets udgivelse, hvilket også blev understreget gentagne gange af udvikleren.

På nogle områder imponerer grafikken dog alligevel. For eksempel da Matt Firor tager os med på en aftentur til Skyrim og nordlyset dækker den dybblå himmel på samme fortryllende måde, som vi kender det fra spillet af samme navn. Eller da vi besøger de reptillignende Argonians hjemstavn The Black Marsh, hvor de mudrede sumpe flankeres af buske, træer og svampe i alle tænkelige farver, mens Maya-inspirerede ruiner og templer fylder godt i landskabet.

Hvad angår de quests, som man kan starte på egen hånd, når man er i gang med at udforske Tamriel, så får vi et eksempel på dette, da den spillerstyrede figur får til opgave at møde en person i en by på den anden side af et mere eller mindre øde område. Området lider under angrebene fra en zombie-varulv ved navn Faolchu, og man skal snakke med beboerne i byen for at finde en måde at stoppe ham på. På vej mod byen dukker der en markør op i kompasset, der viser, at der er et point-of-interest et stykke til venstre for spilleren. Går man derind møder man en kvinde, der beder om ens hjælp til at rydde en gammel slagmark for spøgelser. Dette indebærer, at man rejser tilbage i tiden, og tager rollen som en kriger, der skal redde sin kone. Her støder man også på en quest, hvor man kan vælge at dræbe varulven Faolchu, før han blev zombie, og man kan på den måde løse questen med Faolchu, inden man har snakket med folk i byen, hvor varulven hærger i nutiden. Det har ifølge creative director Paul Sage været målet at have et quest-system, der opfordrer til udforskning af de mange områder, hvilket opnås ved at man kan starte mange quests, uden at man snakker med en given NPC.

The Elder Scrolls Online

Lead Game Designer, Nick Konkle, har fået opgaven at fortælle om kampsystemet, der beskrives som "MMO-combat with an Elder Scrolls twist". Kampsystemet er formentlig blandt de vigtigste elementer i et MMO, og fungerer kampsystemet ikke, kan spillet sandsynligvis ikke holde fast i spillerne i længere tid. Derfor har det ifølge Nick også været essentielt for udviklerholdet, at kampsystemet skal være sjovt at spille, og at man ikke bare kører på rutinen med en fast rotation hver gang. Et af de vigtigste midler til at undgå, at spillerne kører død i de mange kampe, er Finesse-systemet. Ens Finesse-meter opfyldes, når man er i kamp, og jo færre fejl, man laver, desto mere Finesse modtager man. Klarer man en kamp uden fejl får man den maksimale mængde XP-point og man får en kiste med loot, der er langt bedre, end hvis man laver mange fejl undervejs. Godt spil belønnes, og det gælder også, når man kæmper i grupper.

The Elder Scrolls Online

Samarbejdet kan eksempelvis udmønte sig i, at en af spillerne i gruppen smider olie ud på jorden under de kæmpende, hvorefter en magiker sætter ild til denne olie. Her vil man også modtage større mængder XP, hvis man samarbejder, og denne XP skal ikke deles af holdet, men hver spiller modtager i stedet den fulde mængde. Man kan så frygte, at nogle spillere vil indtage en passiv rolle i kampene, men udvikleren forsikrer om, at man er nødt til at deltage aktivt for at "tælle som en del af gruppen".

The Elder Scrolls Online

Zenimax har inkluderet både dodging og blocking og gjort dem begge til aktive handlinger. Hvis en kriger bærer rundt på et skjold, vil han naturligvis blokere med det, hvorimod en magiker vil fremmane et magisk skjold. Præcis hvordan dodging-systemet kommer til at fungere får vi ikke at se, men Nick Konkle understreger, at det er vigtigt, at kampsystemet ikke udelukkende bygger på tal og statistikker. Men selvom man har gjort kampene mindre kontrollerede af udregninger, så bygger systemet dog stadig hovedsageligt på denne model, hvilket ifølge udvikleren er nødvendigt for at sikre en fornuftig balance.

Når man udforsker forskellige områder som en gruppe, vil man ofte støde på grupper af fjender i stedet for blot at møde en enkelt større og stærkere fjende. Dette åbner op for muligheden for at skaffe flere finesse-points og dermed bedre loot og mere XP. Fire gutter fra udviklerholdet viser et par kampe mod nogle grupper af fjender i et stort hulestystem. Her får vi også set healeren i aktion. Man er som healer ikke låst til kun at heale, men man kan derimod også gøre skade. Effekten afhænger af, hvilket udstyr man bruger, så der er dermed mulighed for lidt større diversitet i den enkelte klasse.

Da jeg spørger Game Director Matt Firor om, hvorvidt der er mulighed for eksempelvis at spille som en kombination af en kriger og en mage, svarer han, at det er der mulighed for, men at det ikke nødvendigvis er en fordel. Det lyder derfor ikke som om, at vi i lige så høj grad kan forvente kombinationer som man så dem i The Elder Scrolls V: Skyrim, hvor man kunne have magi i den ene hånd og et sværd i den anden. Selvom muligheden måske foreligger, så lader det til, at der i stedet er fokus på at optimere de eksisterende klasser.

The Elder Scrolls Online

Og nu jeg kort omtalte et hulesystem, så er det naturligt lige at knytte et par kommentarer til nogle af de forskellige dungeons i The Elder Scrolls Online. De to dungeons vi ser er vidt forskellige på mange punkter. Den første er en del af en quest, og er en klassisk mørk, klam og skeletbefængt dungeon, der har form som en Ayleid-ruin, som nogen måske kan huske fra Oblivion. I det sidste rum befinder der sig en ork, der har været fanget i utallige år, og via et sindrigt puzzlesystem skal man få befriet ham og få forklaringen på, hvorfor soldaterne er stået op fra de døde.

The Elder Scrolls Online

Den anden dungeon vi får at se, er fyldt med lava-floder og Flame Atronachs, der er højt til loftet, og hvor den første dungeon var lidt mere klaustrofobisk, er denne både rummelig og godt lyst op. Den er også en såkaldt public dungeon, hvilket der kommer til at være mange af i The Elder Scrolls Online.

Mange af denne type spil er ellers gået over til kun at bruge såkaldte instanced dungeons, men nu bringer Zenimax denne hedengangne dungeon-type tilbage til genren. Det er en god måde at møde andre spillere på, og i den forbindelse får vi også at vide, at man ikke behøver at danne en decideret gruppe, når man render igennem en dungeon som denne. Selvom det naturligvis vil virke fornuftigt, hvis man alligevel har tænkt sig at klare en dungeon sammen, så vil man i princippet kunne dræbe samtlige fjender som en gruppe og stadig få fuld XP, uden at have dannet en mere eller mindre formel gruppe.

PvP-delen i The Elder Scrolls Online er bygget op i samspil med spillets historie, og er centreret omkring de tre faktioner. Der vil blive budt på 100 vs. 100-kampe og disse slag vil udspille sig i provinsen Cyrodiil, hvor målet er at få kontrol over The Imperial City og opnå titlen som "Emperor". Der vil være flere forskellige skalaer at kæmpe på, hvor man til at starte med eksempelvis skal kæmpe om farme, der vil levere ressourcer til ens hær. Derefter kan kampen udspille sig omkring en forpost i form at et tårn eller lignende, og til sidst kæmpes der om slotte og kæmpestore fæstninger. Til de store fæstninger er det nødvendigt at køre det store artilleri i stilling i form af katapulter, der skal bombardere murene med store sten, før det er muligt at storme ind og komme i nærkamp med fjenden.

The Elder Scrolls Online

Lykkes det at erobre fæstningen, skal man derefter reparere de ødelagte mure for at kunne modstå kommende angreb fra de andre faktioner, hvilket er med til at tegne et billede af en længerevarende krig fremfor bare et enkelt slag.

En af de ting ved PvP-delen, der virker mest interessant er nok, at de mange slag vil kunne udkæmpes på mange forskellige måder, hvilket skyldes, at der er tre faktioner der kæmper mod hinanden. Udvikleren fortæller blandt andet om en test af PvP-delen, hvor den ene faktion var så godt organiseret, at samtlige medlemmer blev stående og kiggede på, at de to andre faktioner udkæmpede en drabelig kamp. Da de to kæmpende faktioners antal var faldet drastisk, gik den tredje faktion nådesløst til angreb på de medtagne krigere. Kort efter kunne de udråbe sig selv til sejrherrer.

To faktioner kan også vælge at samarbejde om først at gøre det af med den tredje faktion for derefter at kæmpe mod hinanden om sejren, så der er et stort element af taktik i denne del af spillet. Det kan selvfølgelig også ende med en kaotisk kamp, hvor alle tre faktioner kaster sig ud i kampen på samme tid, men Zenimax understreger, at det giver en bedre oplevelse, hvis man går lidt mere taktisk til opgaven.

The Elder Scrolls Online

The Elder Scrolls Online er et ambitiøst forsøg på at bringe en af de mest elskede singleplayer-serier ind i den umådeligt store online-verden. Med Zenimax Online Studios ved roret er der ikke nogen tvivl om, at håndværket er i orden, men spørgsmålet er i højere grad, om det er nok til at fans af serien også vil give sig i kast med spillet, eller om det måske ender med hovedsageligt at appellere til den almene MMO-spiller. Svaret får vi ganske sikkert i 2013.

The Elder Scrolls Online
HQ
The Elder Scrolls Online

Relaterede tekster

The Elder Scrolls OnlineScore

The Elder Scrolls Online

ANMELDELSE. Skrevet af Oskar Nyström

Zenimax Online Studios har arbejdet i syv år, og tordner nu ud med et af de dyreste onlinerollespil nogensinde.



Indlæser mere indhold