Er man en af de gamere som har været med siden 8- eller 16-bit tiden, er der en stor chance for at Nintendos Game Boy Advance via en konvertering er blevet hjem, til mange af de klassikere man husker bedst fra dengang. Sega har nu valgt at prøve at lave den ultimative opsamling, og har derfor udgivet Phantasy Star Collection (PSC) som indeholder hele tre spil fra denne series fødsel på Sega Master Systemet og Sega Megadrive. På trods af alle tre titlers status som klassikere, er tidens tand dog begyndt at vise sig, og hvad der dengang var revolutionerende virker i dag ikke helt så specielt. Dog er her en glimrende mulighed for at opleve, eller genopleve et stort stykke spilhistorie.
Man bestemmer selv i hvilken rækkefølge eventyrerne skal klares, og da der ikke er den store sammenhæng mellem de tre spil er valget helt op til den individuelle gamer. Det første eventyr fortæller om Alis, der efter at have set sin broder blive dræbt af en ond overmagt beslutter sig for at tage revanche, og en gang for alle at få sat en stopper for det tyranni der har den onde hersker Lassic i spidsen. I det andet eventyr er historien flyttet til et fjernt, futuristisk samfund hvor den samlede befolkning er afhængig af supercomputere til at styre samfundet. Alt er idyl lige indtil en ond magt beslutter sig for at true med at udslette den samlede verden, og det er nu op til spillerens figurer, Rolf og Nei, at stoppe denne skumle plan.
Det tredje og sidste eventyr i denne samling, fortæller endnu engang historien om en ond magt som skal overvindes, men det opfindsomme i denne titel er dog at det er muligt at finde sig en hustru, og fortsætte spillet som det barn der kommer ud af dette ægteskab.
Det første spil i serien blev originalt udgivet til Sega Master System, mens de to opfølgende titler blev udgivet til Sega’s Megadrive. Phantasy Star 1 var for alvor med til at starte RPG genrens succes på konsolmarkedet, og debuterede faktisk på det amerikanske marked, inden det første Dragon Warrior. Enix Dragon Warrior var dog det første RPG spil på det japanske marked, og går derfor i dag som spillet der startede hele denne genre på konsollerne. Phantasy Star 2 debut på Sega’s kraftmonster af en konsol, Sega Megadrive, anses stadig som det absolut bedste kapitel i denne serie. Alt lige fra lydsiden til grafikken, var i sin tid ligaer foran alt hvad man havde set på dette tidspunkt. Med det tredje afsnit valgte Sega at skifte holdet bag de to første titler ud, og gav ydermere kun det nye hold, tretten måneder til at udvikle Phantasy Star 3. Resultatet var det dårligste spil i serien, der kun imponerede med enkelte nyskabende ideer.
For at konverteringen af de tre titler skulle være så perfekt som mulig, har udvikleren, i stedet for at genskabe titlerne, besluttet sig for at løse opgaven ved simpelthen at emulere de originale værtsmaskiner. Dette betyder at spillene ser ud, og lyder præcis som de gjorde på konsollerne dengang. Fans af flot grafik og lækker lyd bør derfor indstille sig på at alle spillene efterhånden har mange år på bagen, og præsentationsmæssigt derfor ikke matcher det hav af farver og bombastiske lydeffekter der præger spil i dag. Til gengæld kan fans af de originale spil glæde sig til at spille spillene præcis som de var dengang.
PSC beviser på bedste vis den udvikling der er sket inden for genren, men samtidigt også hvor holdbare klassikere er. Kan man komme sig over at grafikken og lyden ikke lever op til hvad man kender fra spil i dag, samt den til tider ekstreme sværhedsgrad, gemmer der sig to solide eventyr i denne samling. Det tredje spil anbefales dog kun til fans af serien, da de fleste andre vil finde det for tyndt og ligegyldigt. Det eneste skuffende aspekt ved denne opsamling, er at Sega ikke har valgt at inkludere det imponerende Phantasy Star 4 som ellers ville have fungeret som den perfekte afslutning på en bemærkelsesværdig opsamling.