Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Nokia XR20

Nokia har forsøgt at designe en telefon, der både er langt mere hårdfør end den gennemsnitlige glassandwhich, men samtidig passer til en familiefar. Er det lykkedes?

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Det er efterhånden lang tid siden, at vi har fået et gedigent flagskib fra Nokia. Jo, vi fik da en PureView for nogle år siden, men i mellemtiden har den legendariske producent arbejdet sig op igennem den ellers konkurrenceprægede "mid-range", og har haft en række successer i den forbindelse.

HQ

Men én ting er sikkert; de har spillet sikkert. Men det slutter altså nu, for selvom den nye XR20 ikke er noget flagskib, det må vi eftersigende vente til efteråret for at få, så er den dog markant anderledes end de andre telefoner i Nokias line-up. Først og fremmest skiller den sig ud ved at kræve hele 3899 danske kroner, en hel del mere end den gennemsnitlige Nokia, og det gør desuden at den, på en måde, konkurrere indirekte imod fan-favoritter som Google Pixel 4a, iPhone 11 og de nye Motorola Edge 20-modeller.

Så hvordan kan Nokia kommandere den pris? XR20 forsøger sig nemlig med en lidt anderledes strategi, for den er nemlig hårdfør. Som i rigtig hårdfør. Og den forsøger at kombinere en hårdfør, robust konstruktion med almindelige teknologiske fordele, såsom trådløs opladning. Spørgsmålet er om det her tveæggede sværd er skarpt nok til at retfærdiggøre en pris, der ved første øjekast synes urealistisk høj.

Nokia XR20

Vi starter med den konstruktion der. Når man først samler XR20 op, og mærker samtlige af de 248 gram, så er det ret tydeligt, at det er en tyk fætter vi har med at gøre. Selve telefonen er faktisk 10.64 millimeter tyk, og tårner over selv en Galaxy S21 Ultra på et bord. Takket være det 6.67 tommer panel er den på alle leder og kanter gigantisk, både i forhold til skærmareal, tykkelse og vægt. Det er der dog en god grund til, for takket være den her konstruktion, der næsten kan ses som værende en slags indbygget beskyttelsesetui, så kan XR20 virkelig tåle mere end din gennemsnitlige smartphone. MIL-STD 810H-certificeringen betyder at du kan tabe den, sparke til den, og lægge den under pres, uden at der reelt set sker noget. IP68-certificeringen, der dog ikke er særlig for XR20, sikrer også at den kan tåle 1.5 meter vand. Derudover er der Gorilla Glass Victus foran, og Nokia giver dig sågar ét gratis skærmskifte, skulle den smadre indenfor de første 12 måneder. Smart.

Dette er en annonce:

Ikke bare det, det er et slags indbygget cover, eller en ramme, der sidder udenpå XR20. Det er lidt svært at se præcis hvad det er ved den her ramme der gør den ekstra hårdfør i pressematerialet, men vi spurgte Nokia, og de afslørede faktisk at hele bagsiden er i polykarbonat, som både er mere slidstærkt og let. Siderne, der nærmest ligner stålsøjler, er ren aluminium, og er en del af 5G-antennen. Dog giver dig også en slags rigiditet til hele konstruktionen, der fordeler et slag rundt i hele rammen.

Nokia XR20

Så den er virkelig "tough", ingen tvivl om det. Det er en reel fordel, der kan vejes i kroner og ører, for Nokia ønsker virkelig at når du køber den her, så kan du få glæde af den i lang, lang tid. En filosofi der går ret meget imod Apples, Samsungs og OnePlus', der så vidt muligt ønsker at du reinvesterer årligt, eller en gang hver andet år.

Så hvad ofrer du? Displayet er der ikke som sådan noget i vejen med, først og fremmest. Udover at det er 60Hz, og når nu det er muligt at få 120Hz på telefoner til næsten en tredjedel af XR20'eren, så er det altså lidt skuffende, at vi ikke bare kunne have fået 90Hz. Dog skal det siges, at den er FHD+ i 1080x2400 med en nogenlunde tilfredsstillende lysstyrke. Farverne er som sådan acceptable, fikse uden at være prangende om man vil, og det lader umiddelbart til at være det Nokia er gået efter her.

Dette er en annonce:

Indvendig finder vi en Snapdragon 480, en SoC vi ikke har stiftet bekendtskab med før. Den består stadig af otte kerner, dog med lavere clock-hastighed, og har sågar også 5G, så ubetydeligt det er lige nu. Pointen er sådan set, er når nu skærmen kun giver dig 60Hz alligevel, så følte vi i testperioden ikke at vi rigtig ventede på at SoC'en skulle åbne eller lukke applikationer. Så det er måske et rigtigt sted at spare, selvom det, igen, er lige lovlig dyrt for én af de billigste chips Qualcomm overhovedet fremstiller. Andetsteds er der dog dårligere nyheder, for basisprisen, der i forvejen er høj, giver dig kun 64GB plads, og det er rent ud sagt uacceptabelt, særligt når dette er en telefon man gerne skulle eje i længere tid, end den gennemsnitlige. Jo, vi rykker løbende flere ting til skyen, men gør det publikum som Nokia sigter det? Derfor er den "rigtige" pris snarere 4299 kroner, som du får 6GB RAM og 128GB plads for. Det skal dog siges at du kan udvide pladsen med et microSD, der så sandelig tager bråden af, men det handler om hvad man får, når man smækker pengene på disken. Der er også små "creature comforts" som WIFI6.

Heldigvis skal de interne komponenter ikke holde øje med alle mulige mærkelige baggrundsprocesser, og proprietære software-teknologier, for Nokia kører fortsat en af de reneste Android-installationer på markedet. Ikke bare det, de har en endnu længere opdateringsgaranti, der giver dig adgang til tre års Android-platformopgraderinger frem til Android 14, og fire års sikkerhedsopdateringer. Det står i stærk kontrast til nogle af branchens andre konkurrerende virksomheder, der ikke engang kan tilbyde halvdelen. Andet er der ikke at sige end at det at bruge Android 11 på Nokia XR20 er en relativt gnidningsfri oplevelse, og der er ikke umiddelbart nogen grund til at tro at det ændrer sig med tiden.

Nokia XR20

Indvendig finder vi desuden også et batteri på 4630mAh, som forbliver et af XR20'erens absolutte højdepunkter. De reklamerer selv med en batterilevetid på to dage, men med blandet brug er det snarere tre styks. Jo, det skyldes blandt andet at SoC'en kun sipper strøm, og at skærmen kun er 60Hz, men du kan vitterligt næsten tage på weekend uden en lader. Og den har du i øvrigt heller ikke, for Nokia giver dig ikke en i æsken. Suk.
Dog er der trådløs opladning på 15 watt, som er en positiv overraskelse, da trådløs opladning er noget af det første der spares væk, men som kan mærkes hvis man i forvejen lever et liv med så få kabler som muligt.

Til sidst har vi kamerasystemet, der nok er der hvor de fleste ville forvente at se virkelig, virkelig skuffende resultater. Før vi tager stilling, så lad os lige opsummere. Nokia XR20 er udstyret med en hovedlinse, en standard wide, på 48 megapixel i en aperture på f/1.79, samt en ultra-wide på 13 megapixel og en 123 grader FoV. De to linser flankeres af en dobbelttone LED og en single LED, og foran finder du et 8 megapixel hole-punch selfie-kamera. Så kan de noget? Altså ja, det kan de i princippet, og ligesom med en række billigere telefoner kan det relativt høje antal megapixel godt give dig skarpe billeder, hvis altså du fodrer den med nok lys.

Straks værre bliver det når der ikke er nok lys tilgængeligt. Jo, der er da en dedikeret Night Mode, som du får forærende af Google, fordi Nokia bruger deres ViewFinder, men der er simpelthen alt for meget støj, og ligeledes skal man holde telefonen som en hjernekirurg for at få brugbare billeder ud af den.

Nokia XR20

Men når det så er sagt, så er det her ikke en Galaxy S21 Ultra, eller en iPhone 11 Pro Max, eller sågar bare en OnePlus 9. Du betaler for tryghed, for Android-sikkerhedsopdateringer, for et gratis skærmskift, og vi tænker at de forbrugere der finder disse aspekter interessante, nok ikke går op i at der mangler en teleskoplinse, eller optisk stabilisering, eller mange af de andre "bells & whistles" du finder andetsteds.

Og det er lidt historien om XR20. Takket være en ærlig talt enestående konstruktion, så er det uhyre let at identificere om hvorvidt den passer til dig, og din livsstil. Ligeledes er det også let at pege på mangler som lav opdateringshastighed, middelmådigt kamera og alt for lidt plads, og finde ud af om det er nok til at pege dig i en anden retning.

XR20 er en éner, og det må du respektere den for. Den er lidt for dyr, og visse ofringer giver mindre mening end andre, men Nokia så et hul i markedet, og fyldte det ud, og der er altså noget elegant ved at have sin egen hylde.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Nokia XR20

Nokia XR20

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Nokia har forsøgt at designe en telefon, der både er langt mere hårdfør end den gennemsnitlige glassandwhich, men samtidig passer til en familiefar. Er det lykkedes?



Indlæser mere indhold