Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Nokia QLED Smart TV 58"

Nokia gør entré på TV-markedet med et fjernsyn der mangler features, og er prissat for højt.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Ligesom så mange tech-markeder, så er TV-markedet primært domineret af en række veletablerede giganter, der bytter kunder som teknologierne og produkterne udvikler sig over tid. Tænk primært Samsung og LG, måske med få indspark fra eksempelvis Sony og TCL. Sådan forholder det sig dog mest, når prislejet passerer forbi en bestemt tærskel, og forbrugeren overgår fra "filthy casual" til tenderende connoisseur.

HQ

Realiteten er bare, at en god portion af forbrugere i et land som Danmark shopper via tilbud, og er mere interesserede i et stort fjernsyn til en konkurrencedygtig pris, snarere end hvis der er tale om et OLED, eller QNED, eller QD OLED - eller om det har 1000 NITS.

Så hvis vi skal prøve at akkommodere de her mere lavpraktiske købsovervejelser, så lad os kigge nærmere på Nokias seneste forsøg på at bryde ind på TV-markedet med prisstærke produkter (eller et forsøg derpå). Det er netop sådan en tilgang der har givet dem stor succes på smartphone-markedet (selvom de er lavet af HMD, og disse fjernsyn er lavet af Streamview), så kan det ikke også fungere her? De nye modeller er faktisk sågar QLED-paneler, for at blive i lingo-land, men forhåbentlig vil en overkommelig pris gøre det mere overkommeligt at springe for et Nokia-fjernsyn, snarere end noget fra LG, eller Samsung.

Vi starter dog med en skuffelse. TV-indpakning er i første omgang en lettere blandet brugeroplevelse i det man, næsten ligegyldigt prisleje, får et hyr af flamingostykker, ringe papkvalitet og forvirrende instruktioner. Det er dog endnu værre her. Nokia har før sendt os et andet fjernsyn, som blev smadret under transit, og selvom at denne nye QLED-indpakning er lidt bedre, så er det stadig mere forvirrende end det bør være, og det samme gælder for manualen. At få den roterbare fod på, der sidder i midten, er også et hyr, men her har vi tidligere været ude for blandt andet LG's C9 med sin mærkeligt skulpturerede skinne, så der er vi mere villige til at give Nokia et forsonende klap på skulderen. Selvom fjernsynet i sig selv er tilforladeligt simpelt og subtilt designet uden de store fejl, mangler eller succeser, så er det samtidig lidt en "fiks uden at være prangende"-situation på godt og ondt.

Nokia QLED Smart TV 58"Nokia QLED Smart TV 58"
Dette er en annonce:
Nokia QLED Smart TV 58"

Før vi snakker brugerflade, så er det nok også lige værd at slå fast, at bagpå finder vi bare tre HDMI-porte (det er ikke nok, Nokia), og de er alle tre HDMI 2.0, altså ikke 2.1. Det kan være at det i sig selv er nok til at man kigger andetsteds, eftersom de ikke kan vise de nyeste standarder, altså 4K/120Hz. Når det så er sagt, så appellerer Nokia nok ikke primært til dem der ved hvad HDMI 2.1 er, så måske er det okay. Der er dog ARC, selvom det ikke er eARC, så det er muligt at tilslutte en solid soundbar. Hvad vi dog kan sige, og det har vi sagt før i forbindelse med vores anmeldelse af Nokia Streaming Box 8000 (som du kan finde her), er at fjernbetjeningen igen er et lyspunkt. Den er så stock som den kan blive, og med det mener vi Google Assistant-genvej, masser af ekstra funktioner, og et godt og pålideligt design.

Nokia, eller Streamview, giver os også en ret stock-orienteret Google-brugerflade, noget som de fleste nok kan bifalde. Jo, den kan være sløv, men samtidig er der alle de funktioner man som fast Google- eller bare Google Home-bruger benytter sig af dagligt. Chromecast, Google Assistant, Google Play-udvalget af applikationer - der er et utal af fordele ved at bruge Googles brugerflade, og det er rart at se at Nokia ikke tror at de kan gøre det bedre.

Og så når vi til selve panelet. Vi har 58 tommer udgaven til test, som lige nu anføres til €999. I skrivende stund er det den vejledende pris, og det kan være at Nokia, baseret på feedback fra blandt andet denne anmeldelse, vælger at sænke den. Lige nu er det dog lidt meget, særligt taget i betragtning af at paneler fra Samsung står dig i lidt mindre for et større fjernsyn. Eksempelvis kan du få et Samsung Q60A, et QLED på 65 tommer til 4444 på tilbud i Elgiganten i skrivende stund - det er altså billigt.
Men lad os for sjov gå ind på præmissen om at Nokias 5800D vil snige sig under de konkurrende modeller - er det så et godt fjernsyn?

Dette er en annonce:

Ja, det er det faktisk i brede træk. Naturligvis betyder implementeringen af Quantum Dot-teknologien at LCD-panelet baggrundsoplyses, og det giver en højere lysstyrke, stærkere kontrast og i sidste ende bedre HDR-ydeevne. Faktisk understøtter fjernsynet også Dolby Vision, og afgiver helt generelt et lysstærkt, kontrastrigt billede tværs af de indbyggede applikationer som Netflix og Disney+, og via inputs som AppleTV 4K og Xbox Series X.

Det skal dog siges, at Nokia er særligt ringe til at afsløre hvilke slags specifikationer panelet bør kunne præstere. Det betyder at det er decideret umuligt at finde ud af hvilken NITS-lysstyrke Nokia sigter efter, hvad kontrasten bør være eller hvilken refresh-rate der er meningen det skal køre i. Det er ikke synderligt forbrugervenligt, og selvom at vi kan afsløre at det er cirka 800 NITS sustained, som er typisk for et QLED-panel, og 60Hz, så bør Nokia virkelig være bedre til at afsløre overfor en potentiel køber hvilke forhold panelet er produceret under.

Nokia QLED Smart TV 58"Nokia QLED Smart TV 58"
Nokia QLED Smart TV 58"

Men som sagt; panelet er fint. Det er et fint fjernsyn. Jo, den ARM CA55 SoC der styrer det hele er ikke ligefrem "snappy", men det er dog, som sagt, stock Android. Det er en god fjernbetjening, fjernsynet er solidt konstrueret - der er ikke noget der er decideret slemt her. Men det er slemt at fjernsynet er prissat som det er. Selvom vi endnu mangler retvisende dansk prissætning, så kan vi forvente en pris der er højere end de direkte omregnede €999, altså cirka 7430 kroner. Ved du hvad man kan få for en del mindre? Ja, faktisk er der i skrivende stund et LG OLED B1 fra sidste år på tilbud til 6999 kroner. Du kan sågar få et C1 i 48 tommer, hvis du er villig til at give slip på 10 tommer.

Her snakker vi OLED, vi snakker LG, vi snakker G-Sync, Variable Refresh-Rate, 120Hz, fire HDMI 2.1-porte, LG's økosystem - vi snakker et luksusfjernsyn, om man kan lide det eller ej. Du kan sågar næsten få et Neo QLED, mere specifikt Samsungs QN90A for hvad Nokia planlægger at tage for det her 5800D. Og måske endnu værre er det at flere danske udbydere sælger Hisenses A7G - et QLED med stock Android i 55 tommer til 3499. Halv... pris. Det skal dog siges i den her forbindelse, at prissætningen på de lidt større modeller i samme line-up er en del mere gunstige. Eksempelvis tager Nokia €1399 for samme fjernsyn i 75 tommer. Nu sammenlignede vi med LG's B1 lige før, men de tager 20.000 kroner for det fjernsyn i 77 tommer, så Nokia fremstår mere konkurrencedygtige på de større modeller i samme line-up.

Og det er det et eller andet sted der vi bliver nødt til at slutte. Nokia, eller Streamviews, indtog på markedet er fyldt med gode intentioner. Deres fjernsyn er fint konstrueret, billedet er skarpt, de indbyggede højtalere er bedre end forventet, og brugerfladen er efterladt i brugerens hænder. Men den anslåede prissætning er ikke bare 1000 kroner fra målet - noget tyder på at den dobbelt op fra hvad panelet burde koste for at være konkurrencedygtigt, og der er bare ingen verden hvor vi vil sidde og anbefale dig dette fremfor et QN90A, eller et LG OLED B1. Beklager.

Vi pointerer dog lige, igen, at Nokia kunne ende med at finjustere deres prissætning efterfølgende, men en direkte halvering synes usandsynlig, og derfor har vi valgt at publicere denne anmeldelse alligevel.

06 Gamereactor Danmark
6 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold