Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

MPG321UR-QD Xbox Edition

Langt navn, grimt design - men solid ydelse og mulighed for snyd i 4K.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Lad os starte med det ydre på denne nye skærm fra MSI. Det er nu det herrens år 2022. Alligevel forstår diverse industrielle designere ikke at en tyk bundkant og store massive fødder på en stander er yt. Der er plads til næsten fem store mobiltelefoner på foden. Det er noget af en basse, og det er mærkeligt, for MSI har faktisk gjort ret meget ud af at lave lidt lækkert industrielt design på bagsiden.

HQ

Det er måske også mindre vigtigt. Det interessante ved skærmen er, at den har et 32" IPS 4K panel, der kører 144Hz, 1ms - vel og mærke MPRT og ikke GtG - og har et Quantum Dot-lag med små nanokrystaller, der gør skærmen i stand til at producere helt rene, også kaldet monokromatiske, farver. Det er samme teknologi, som mange fjernsyn har, der langsomt men sikkert er ved at vinde indpas i monitorprodukter.

Det giver 99% Adobe RGB (der ikke er det samme som sRGB, en standard der er nem at opnå og bruges af mange), 97% DCI-P3 og 82% REC.2020 (og ikke REC.709 eller en af de andre SD-standarder). Skærmen er G-Sync compatible, altså intet hardwaremodul og HDR600. Der er tale om et 10-bit panel, så det kan man jo ikke klage over.

Som så mange andre har MSI et væld af ekstrafunktioner og features, der mest kommer fra en checkliste, og måske ikke har den voldsomme anvendelse i virkeligheden alle sammen. Det gælder blandt andet støjreduktion, for dem der bruger skærmens lydforbindelse, og Night Vision AI, der, ja, giver bedre forhold i mørke områder. Der er også nogle ret heftige muligheder, som de kalder "Gaming Intelligence", heriblandt kikkertsigtefunktion, der tillader dig at zoome ind under spil, som man kender det fra Windows. Det er virkeligt en gamebreaking feature, du kan sågar indstille størrelsen på området (det er midt på skærmen), og hvor meget der skal forstørres. Det eneste der afholder dig fra at skamudnytte det, er at den eneste form for genvejstast er på joystikket bag på skærmen, og det var umiddelbart ikke muligt at lave en tastaturgenvej til det - kan man det en dag, så er jeg sikker på at den funktion bliver bannet til samtlige esports arrangementer, hvis det ikke allerede er det. Fed feature fra MSI, der rent faktisk viser reel innovation- men super unfair, når man spiller imod andre i skydespil.

MSI har faktisk allerede har lavet funktionen. Af en eller anden grund kommer det ikke frem under support til skærmen, men man kan stadig finde MSI Gaming OSD / Gaming Center - og voila - den genkender 321UR og dens Optix funktion, så Shift+Ctrl+3 blev min Optix genvej, men man kan selv indstille det, som man vil.

Dette er en annonce:
MPG321UR-QD Xbox Edition

Herudover er der en AI funktion, der skifter kontrastfarven på det sigtekorn, man kan få igennem MSI Gaming OSD / Gaming Center, så det altid er nemt at se. Det virker, men jeg føler endnu mere end før, at jeg snyder, selv når jeg bruger det i singleplayer - men der er klart nogle, for hvem det her er en virkeligt afgørende feature og et reelt parameter, når de køber en ny skærm. Herudover er der en del forskellige farve-modi hvis man nu gerne vil se RGB korrekt etc. Jeg foretrak den kølige neutrale indstilling. Der er heldigvis også en kontrolpanel-app, hvor man kan justere lysstyrke og farvesammensætning.

Tilslutningsmæssigt er MSI endelig gået over i HDMI 2.1 lejren. Der er 48 GPS, VRR, DSC til Displayport, der skulle give væsentligt bedre farvegengivelse, og så er der en KVM-switch indbygget, til dem der spiller konsol og PC på den samme skærm. Der er sågar dedikeret konsolmodus, og det er her, hvor de seks USB-porte virkeligt kommer til deres ret. Der er også et hul til den medfølgende musekabelholder, så kablet kan hænge fra skærmen... hvorfor? Mere relevant er den indbyggede strømforsyning, og USB-hubben har intet mindre end 4 USB-A porte. Sådan! Der er også yderligere to i siden. Der er naturligvis også mulighed for at have to forskellige upstream kabler sluttet til samtidig - det er faktisk ret gennemtænkt. Der er hele tre USB-B tilslutninger samt en såkaldt makro-knap, men jeg fandt ikke helt ud af, hvad den gør, eller hvordan at den bruges.

Skærmen kan vendes og drejes i alle retninger, bare ikke roteres, og det irriterer mig faktisk lidt. Til gengæld kan den hæves nok til, at det ikke er et problem, når der skal nye kabler i. Og så står der absolut intet om, hvordan belysningen af panelet foregår... Det irriterer mig ærlig talt. jeg må derfor antage, at det er kantbelysning, for jeg synes ikke, at kontrasten er helt i topklasse.

Dette er en annonce:

Og så er det det afgørende, billedkvaliteten.

Jeg må med skam i stemmen erkende, at Quantum Dot rent faktisk gør en reel forskel - særligt for gengivelsen af røde farver og differentieringen i grønne farver. Jeg sidder dog med en fornemmelse af, at skærmen er lavet som en kæmpe schweizerkniv, når den har fire inputs, er relativt farvekorrekt, og har dedikeret konsolmodus også. Jeg kunne virkeligt godt have tænkt mig at få sat en Deltascore på, for jeg tror den er ret lav - for en gamingmonitor at være har den her skærm, nok den bedste farvegengivelse jeg har set i flere år. Særligt med HDR content kan man virkeligt se en forskel, og den formår samtidig at levere en ret god sortnuancering og sortniveau. Gråtonegengivelsen var også habil og meget klar, uden at tingene grumser sammen.

8.786 kroner er mange penge, men farvegengivelsen, 1ms, 4K, 144 Hz i 32" og særligt Optix Scope funktionen gør, at den rent faktisk er pengene værd, og de mange porte, selvom at de primært er USB 2.0, gør at KVM switchen sammen med de mange video inputs rent faktisk giver god mening. Men føj den standerfod er grimt designet, det skal altså gøres bedre næste gang, eller endnu bedre, tilbydes at man kan købe en anden. Personligt havde jeg nok bare hængt den op i sit VESA beslag.

MPG321UR-QD Xbox Edition
10 Gamereactor Danmark
10 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold