Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Mac Studio (M1 Ultra)

Behøver du en Mac Studio? Nok ikke, men det gør ikke resultaterne mindre imponerende.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Jeg har brugt en Mac Mini som fast arbejdsstation det sidste lange, lange stykke tid, og her taler jeg om den M1-udstyrede Mac Mini. Det er en lille, overskuelig og relativt billig arbejdsstation, der let har kunne håndtere næsten samtlige arbejdsopgaver jeg kan kaste efter den. Desuden bliver den hverken varm, eller larmer, og hvis man godt kan lide MacOS, så kan den uden tvivl anbefales til enhver der leder efter sådan en løsning. Jeg anbefaler den sågar over den nye iMac.

Så hvad så hvis du tog en Mac Mini, og helt og aldeles droppede det mere casual publikum til fordel for et langt mere snævert, professionelt følge? Ja, så får du Mac Studio, en maskine der hverken er lavet til at du doodler lidt i Photoshop, eller er en direkte erstatning af den tunge Mac Pro. Faktisk, og det er måske forvirrende for nogle, er den lavet til stadiet ind imellem. Til semi-pro'erne.

Mac Studio er først og fremmest ret så lille i forhold til antallet af sprøde hestekræfter du altid kan forvente fra den. Tænk noget der ligner tre Mac Mini'er stablet oven på hinanden, og så har du en god idé om hvordan den ser ud, og overraskende nok er den hverken bredere eller længere - bare højere.

Dette er en annonce:
Mac Studio

Den er, som altid, ret smuk og elegant at se på, og for enhver der er træt af store tunge desktops er den noget så forfriskende lille at have med at gøre. Den kan let så placeret på skrivebordet ved siden af dit eksterne display, og gør altid væsen af sig udover den lille lysende hvide LED-lampe i venstre side. Der er desuden front IO denne gang (tak, Apple), og i denne M1 Ultra-udstyrede version er det to Thunderbolt 4-porte, der kører i opt til 40 GBps, samt SD-kortlæser i SDXC UHS-II format. Omme bag på har vi yderligere fire Thunderbolt 4-porte, 10Gb Ethernet, to USB-A, HDMI (2.0) og et 3.5mm hovedtelefonstik. Det fungerer decideret glimrende.

Kanaler som Linus Tech Tips kaster sig hovedkuls i at teste frames-per-second i eksempelvis Counter-Strike: Global Offensive og Shadow of the Tomb Raider, hvor Mac Studio, via en M1 Ultra, naturligvis klarer sig langt, langt værre end prissætningen på hele 35.000 ville indikere. Det skyldes primært at spillene ikke er optimeret til Mac Silicon, og kører igennem Rosetta emuleringslaget, men pointen er sådan set bare, at du bruger dine penge rigtig, rigtig dumt, hvis du køber en Mac Studio som gaming-maskine. Lige meget om den slags tests kastes ind som tilforladelig sidebemærkning, så er det lidt af en bevidst misrepræsentation.

Så hvad kan den? Du har sikkert læst det før, men Mac Studio bruger den nye M1 Ultra-chip, en SOC med 20 CPU-kerner, hvor 16 er højtydende, 68 GPU-kerner, en 32-kernet Neural Engine og en samlet båndbredde på 800Gbps. Desuden kan den konfigureres således at der er 128GB RAM, og 8TB plads om bord også.

Dette er en annonce:
Mac StudioMac Studio

I vores syntetiske tests, der måske giver et mere rammende billede af de produktivitetsbaserede opgaver en Mac Studio kommer til at løbe ind i i den virkelige verden. Tager du Blender, så lå Mac Studio side om side med testmaskinen med en Intel i9-12900K på cirka 8:30 minutter, og opfordring fra vores udviklere på Gamereactor tog vi også fat i Chromium Compile-testen, der leverede et resultat på 35:59 minutter, overfor testmaskinens 45:02 minutter.
Vi så eksempelvis en en multi-thread score i Cinebench R23 på 24,348, og en single-thread på 1544. Det er noget der ligner tre gange så meget som en M1 Pro-udstyret MacBook Pro, og side om side med vores i9-12900K testmaskine. Ligeledes knuste Mac Studio alle konkurrenterne i GeekBench 5 med en score på 23,699 overfor testmaskinens 18,467.

Som altid handler det om workflow, og om de specifikke suiter de arbejder med er optimeret til at køre på Mac Sillicon. Hvis det er et rungende ja, så vil Mac Studio levere hestekræfter langt, langt udover det du kan få fra noget andet Apple-produkt på markedet, og i udvalgte tests vil den slå Mac Pro, lige meget hvilke komponenter du putter i den.

Der er flere gode nyheder også. M1 Ultra-varianten bruger en kobberbaseret løsning til køling. Der trækkes kold luft ind nedefra, hvorefter denne cirkuleres omkring de varmeste komponenter inde i selve chassiset, hvorefter den varme luft skubbes ud bag til. Hvorimod jeg er sikker på at man kan koge en Mac Studio med kombinationen af de helt rigtige syntetiske benchmarks, så så vi aldrig temperaturer over 79 grader på CPU-kernerne, og GPU-kernerne lå konsekvent på cirka 65 grader. Det er desuden uden at Mac Studio nogensinde larmede på en sådan måde at man lagde mærke til det. Desuden skal det kombineres med at vores Intel-baserede testmaskine trækker omtrent 7-8 gange strømmen under de her tests.

Mac Studio

Til professionelle workflows er Mac Studio den mindste, letteste og mest kraftfulde løsning, og hvorimod en direkte sammenligning med Windows-baseret maskiner synes som en lettere forældet tilgang, så er det værd at giv Apple det skulderklap de fortjener her. Hvad der dog fortsat er ét stort spørgsmålstegn er hvordan det at have en professionel maskine, der skal bruges til professionelt arbejde, stemmer overens med den totale mangel på komponentskift. Det er lidt den kattepine Apple befinder sig selv i med Mac Pro. Hele ideen bag deres Sillicon SOC-design er at svejse alle de afgørende komponenter til motherboardet. RAM, CPU, GPU - det er alt sammen en del af den samme homogene masse, så både tilføjelser og udskiftninger er direkte umulige at foretage. Det kræver at Mac Studio er lige så hurtig om fem år, som den er i dag, og det er endnu for tidligt at sige.

At det hele svejset til i en MacBook Air, der som hårdkogt konsumprodukt nok skiftes ud oftere, er én ting. Men med professionelle værktøjer som Mac Studio, så er det straks en mere prekær situation.

Når det så er sagt, så er Mac Studio en af de mest imponerende maskiner vi har haft til test de sidste par år, og selvom at jeg glædeligt går tilbage til min Mac Mini til 6200 kroner, så har det været et eventyr at presse Mac Studio til sit yderste, og vi er ikke i tvivl om at den kommer til at blive populær blandt de virksomheder, der har fingrene dybt nede i MacOS-bolledejen.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold