Hvis størrelsen og mulighederne i et keyboard også definerede dets kvalitet, ville jagten på det ultimative keyboard meget hurtigt ende med et Logitech G19, for det mastodontiske tastatur har ganske enkelt et hav af forskellige funktioner og særprægede knapper til at styre dem med.
Det virker fra starten en smule uoverskueligt. I venstre side af keyboardet befinder sig således 12 genvejstaster, hvilket godt nok er en neddrosling i forhold til de tidligere modeller i serien, men mere end opvejer sig selv ved at kunne kombineres med tre M-knapper i toppen af keyboardets venstre side, der i alt giver 36 forskellige funktionstaster.
Med 36 forskellige funktionstaster, som alle kan defineres i forhold til det individuelle spil, er det ikke så meget et spørgsmål om du kan få dem til at virke med dine udvalgte spil, men snarere om du kan vænne dig til at bruge dem. Logitechs software gør i øvrigt et godt stykke arbejde med at hjælpe dig med at sætte dine spil op til keyboardet, og selvom softwaren efterhånden godt kunne trænge til en opdatering, gav den mig ikke nogen store problemer.
Toppen af keyboardet er domineret af en lille LCD-skærm på 5x4cm, der med farver og pixels er klar til at vise dig, hvorfor den er aldeles uundværlig i kampens hede - altså når du har tid til at kigge på den. Ved standardbrug vekslede den under vores tid med tastaturet, mellem et ur og et Logitech logo, men igen giver den medfølgende software adgang til flere funktioner.
Hvis man ønsker det, kan man således bruge skærmen til at vise videoer fra YouTube, tjekke CPU-forbrug, organisere Ventrillo, se film eller tjekke stillingen i forskellige spil. Har man lidt mere overskud i programmet, lader det sig også gøre at bruge skærmen som RSS-læser, men da skærmen naturligvis er af en klein størrelse, skal man forvente at måtte kigge ekstra godt efter.
Styringen af LCD'en klares i aktiv brug med det lille styrekryds, der befinder sig til venstre side for skærmen. Med tydelige klik og en knap med et stort "Ok" monteret i midten, virker det som om krydset er hevet direkte fra en af de billige modeller fra Logitechs Harmony remote serie, men virker ikke desto mindre efter hensigten.
På tastaturets højre side er det også blevet til en modernisering, og det er den mest underlige af dem alle. De sædvanlige volume-knapper er nemlig blevet erstattet med en rullende metalbar, med påmonteret gummigreb. Meningen er at man nu bare ruller på baren hvis man ønsker at skrue op eller ned for volumen, men et par ting holder det fra at være en snedig løsning.
For det første skal der overraskende meget brug af baren til, før der sker noget med volumen, hvilket bliver lidt trættende. For det andet er gummigrebet monteret skævt på vores version af tastaturet, hvilket kvalitetsmæssigt får det hele til at fremstå som en tilbudsvare. For det tredje kan jeg ikke huske at have mødt nogen der ønskede sig en rullende volumebar, i stedet for knapper til at styre volumen. Nok ville volumeknapper ikke være passende på en fintfølende forstærker, men i spilregi, hvor fart ofte er i højsædet, er sagen en helt anden.
Mest overraskende ved G19 er dog, at selve tastaturet heller ikke er særlig vellykket. Tasterne er naturligvis hævet højt over den underliggende plade, som de skal være på et gaming-keyboard, men har en underlig svampet følelse ved aktiv brug. Bedre bliver det heller ikke ved at selve tastaturet er begyndt at afgive en svag pibende lyd, hver gang vi rammer specifikke taster, efter kun et par dage i brug. Det vil dog sikkert kunne lokke nogen, at man via den medfølgende software selv kan organisere tasternes farver, alt efter hvilket spil man starter op.
Et sidste kritikpunkt er, at LCD-skærmen kræver sin egen strømforsyning, hvilket gør det i forvejen store tastatur lidt mere klodset. Strømstikket hænger heldigvis sammen med et USB-stik, men at skulle finde en stikkontakt for at få det maksimale ud af sit keyboard er omstændigt, og kun noget som jeg forestiller mig de mest dedikerede vil blive ved med at bruge efter et par måneder.
Der er ikke nogen tvivl om at Logitech har haft nogle gode ideer med deres gamingkeyboard, de obligatoriske USB-porte er brugbare som altid, ligesom det også er lækkert at firmaet selv har givet brugerne mulighed for at udvikle software til tastaturet.
Alligevel virker Logitech G19 som er et levn fra en tid, hvor det at være et gamingkeyboard krævede at man var pakket med så mange ekstras og finurlige muligheder som muligt. I dag handler det i højere grad om egentlig funktionalitet, og det er ikke svært at se hvorfor, når det ofte virker som om ikke engang Logitech helt har været klar over hvad man skulle bruge LCD-skærmen eller volume-rullebaren til.