Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

HP Victus 16

HP lancerer nu en mere budgetvenlig serie af gaming-produkter, og det starter godt!

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvorimod HP's Omen-serie er kendt vidt og bredt som værende udbyder af ret luksuriøse gaming-orienteret forbrugerelektronik, så ville man også sagtens kunne argumentere for, at de er prissat med henblik på netop et publikum, der ikke synes at pris overhovedet er nogen faktor.

HQ

Så derfor får vi Victus-serien, en måde for HP at samle deres kræfter under ét brand, der tilbyder lidt mere prisvenlige gaming-oplevelser, og igen; ideen er direkte glimrende. Det har aldrig været federe at være PC-gamer på budget, takket være forøget konkurrence imellem AMD og Intel på CPU'er, hvor særligt AMD har fundet den gyldne mellemvej mellem performance og batterilevetid, og hvor mobilversionerne af særligt RTX 30-serien leverer.

Og lad os lige slå fast, at Victus 16 virkelig er billig. For en Ryzen 7 5800H-udstyret model snakker vi cirka 9000 kroner, cirka 2000 kroner mindre end selv den billigste Asus ROG Zephyrus G14 - der har et mærkbart mindre panel. Naturligvis kan tilbud enten forstærke eller mindske den her fordel, men lige nu er det sådan, at Victus er ret konkurrencedygtig på pris, og det er et sted HP ikke rigtig har befundet sig før.

HP Victus 16

Desværre kan det også virkelig mærkes på det helt fundamentale. Først og fremmest er selve trackpaddet godt nok relativt stort, men det føles som om at det er lavet af lidt for billig plast. Desuden sidder det til venstre, i stedet for i midten, noget som konsekvent alle på Gamereactor-kontoret hader. Tastaturet er tilforladeligt, men har kun hvid bagrundsbelysning. Der er andre småting også, såsom et webcam der mangler et lille dæksel, ret ringe højtalere, Intel-versionen mangler Thunderbolt 4, og den vejer over 2.5 kilo, som er lige på den tunge side, selv for en 16 tommer. Desuden så føles hele maskinen bare ret billig at røre ved på den ufede måde. Plastikken er af dårlig kvalitet, og selv skærmhængslen er lidt sløset, som vi faktisk ikke mindes at have stødt på alt for mange gange.

Dette er en annonce:

Så hvorfor så købe en Victus 16? Jamen, vi ville jo mene at så ringe byggekvalitet er ret diskvalificerende på egen hånd, men én ting må man give HP, og det er at der er blevet fokuseret på ydeevne fremfor alt. Vores testsystem er ankommet med følgende specifikationer:


  • AMD Ryzen 7 5800H

  • Nvidia RTX 3060 6GB GDDR6

  • 16GB SODIMM DDR4 2833MHz

  • 512GB SSD

Det har været umiddelbart svært at opspore konkret SKU'er af Victus 16 med præcis nordisk prissætning, dog er den set hos Dustin, dog som Erhverv, for 8799 for netop denne model. En Lenovo Legion 5 Pro starter på 12.189, og det er med en Ryzen 5 5600H, og samme GPU. Du kan vælge imellem enten Ryzen 7, eller Ryzen 5, samt en Intel i7-11800H, og det skal siges, at det er rart at HP giver dig valget. Det giver os følgende resultater:

Cinebench R15 Single-Core
HP Victus 16: 235
Lenovo Legion 5 Pro: 228

Dette er en annonce:

Cinebench R15 Multi-Core:
HP Victus 16: 2001
Lenovo Legion 5 Pro: 1994

Geekbench 5.3
HP Victus 16: 7897
Lenovo Legion 5 Pro: 7555

PCMark 10
HP Victus 16: 6599
Lenovo Legion 5 Pro: 6544

3DMark
HP Victus 16: 25144
Lenovo Legion 5 Pro: 27322

Vores egentlige tests af RTX/Ryzen 7-udstyrede bærbarer er en kende begrænset, men pointen er sådan set bare, at vi så tilfredsstillende resultater over hele den syntetiske linje. Ydermere testede vi spil som The Witcher 3: Wild Hunt i 1080p på Ulta, og så cirka 71fps, og i Deathloop kunne vi nogenlunde præstere 65fps. Ligeledes ramte Grand Theft Auto V 85fps på Ultra, og Doom Eternal hed 150fps i samme indstilling. Pointen er at den naturlige begrænsning fra panelets opløsning gør det relativt let for HP Victus 16 at præstere tilfredsstillende.

Om du ønsker den udstyret med en Ryzen 5 eller en Intel i5, så får du et 16.1 tommer 1080p IPS-panel på 144Hz. Det lyder ikke skidt, og det er det som sådan heller ikke, men det er udelukkende ud fra den betragtning, at du ønsker at spare fremfor alt, for her kan HP ikke helt påstå, at ydeevne trumfer små bekvemmeligheder. Som sagt er det 1080p - det er en ret lille opløsning for et så stort panel. Det er ikke kalibreret, men leverer heldigvis 100% sRGB i vores tests. Dog hedder den "bare" 78% DCI-P3, og det er med en lysstyrke på noget der ligner 260 NITS, altså ikke nok til at få en HDR-certificering overhovedet. Men igen; 16 tommer, 144Hz, relativt lav forsinkelse.

HP Victus 16

Hvad der er direkte svært at tilgive er at HP har valgt at tilbyde 16 tommer i et mildest talt gigantisk chassis, fordi man ikke har ville lave forholdet 16:10, som ville have gjort det muligt at få klemt 16 tommer ned i et 15 tommer chassis. I stedet sidder vi igen fast med den her ækle hage, der igen spiller absolut ingen rolle for forbrugeren udover at der er Victus-logoet på - tak for det. Nu hvor så mange konkurrenter formår det, så ligner det kun mere og mere at der er blevet taget en stor bid af bunden af displayet.

HP lover cirka 5-6 timers batterilevetid, og er det i brede træk korrekt. Det er hverken et sublimt resultat, eller helt igennem skuffende, dog ville man kunne argumentere for, at når nu chassiset er så stort, og pakket med mid-range specifikationer, så ville man kunne have strukket den længere. Den førnævnte G14 kan klare over 10 timer, og det samme kan en Razer Blade 14. Dells Inspiron 16 Plus? 13 timer. Sidstnævnte koster da også 3000 mere, så helt fair er det ikke mod HP. Victus 16 er stadig et budgettilbud, og batterilevetid bør være noget af det der ofres i det regi.

Det er heldigt at Victus 16 præsterer som den gør, og undgår enhver form for overophedning, eller larm. Det vidner om at HP er gået en anden vej her end de plejer, og har tænkt funktion over form. Dermed er det let at anbefale den til budgetbegrænsede entusiaster, men samtidig er det brandærgerligt, at de helt fundamentale aspekter af en bærbar brugsoplevelse, som at bruger trackpaddet, skrive på tastaturet, bruge batteriet, kigge på skærmen er så sprængfyldt med kompromisser. Men billig det er den, og vi glæder os til at se mere fra Victus-serien.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
HP Victus 16

HP Victus 16

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

HP lancerer nu en mere budgetvenlig serie af gaming-produkter, og det starter godt!



Indlæser mere indhold