Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Gigabyte Aorus FI32Q

Gigabytes 32 tommer KVM-skærm er måske ikke så tosset endda.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Der er ikke mange skærme der understøtter KVM, er store, har et IPS 1ms display, og har mere end 144Hz imens det er til at betale - primært fordi at mange 32 tommer skærme er 4K, og koster spidsen af en jetjager. Det gør FI32Q heldigvis ikke, da man har valgt at køre med 1440p-opløsning, medmindre man vælger at købe X-udgaven, der i stedet for 170Hz (165Hz uden overclocking) har 270Hz, og koster over 10.000 kroner. Yikes.

Designet er typisk Gigabyte, industrielt men med en stander der fylder mindst muligt, og hvor stammen ikke er massiv, og dermed fremstår mere luftig, eller så luftig som en 32 tommer skærm nu kan blive. Dette er kombineret med ret gode muligheder for at dreje og rotere skærmen, men der er ingen bundstopper, så hvis man ikke er forsigtig, så banker man skærmen ned i bordet, eller hvad overflade man nu har skærmen stående på. Jeg havde ved et rent tilfælde skærmen stående på et gulvtæppe da jeg lavede netop dette julenummer, heldigvis for det.

Prisen for skærmen er ikke overraskende noget dyrere end 27 tommer skærme, og her skal man da også af med 5.420 kroner. Ironisk nok er den billigste 4K-skærm jeg lige kunne finde i den størrelsesorden, og ja, jeg ved at skærmen kun er 31.5 tommer teknisk set, FI32Q's storebror, der så lige koster 3000 kroner mere i runde tal. Så ja, man kan argumentere for at 4K havde været på sin plads i den her størrelse, men det koster så også en pænt sjat ekstra, og det har Gigabyte sjovt nok også på programmet. Nogen kunne få den mistanke at de rent faktisk har planlagt deres monitorprogram efter størrelse, opløsning, opdateringshastighed og prissætning. Til gengæld er den tung som et ondt år.

Dette er en annonce:
Gigabyte Aorus FI32Q

Panelet er et SS IPS. Og hvad er så det? Jo, det er Gigabytes egen betegnelse for et hurtigt IPS-panel, men det er stadig IPS på 1ms responstid ligesom så mange andre har det. Super Speed blev oprindeligt brugt til at markedsføre 0.4ms 240Hz IPS-paneler, men nu bruger man det åbenbart om stort set alt med 1ms eller hurtigere, og det er synd, for her var en oplagt mulighed for at differentiere sig. Det er 1440p ved 165Hz og 1ms, og der kan som sagt overclockes til 170Hz. Det giver i min mening ingen mærkbar forskel, og der er ingen Nvidia G-Sync, men dog FreeSync Pro.

Farvemæssigt bydes der på 8-bit farver og HLG samt HDR400 - hvilket kombineret er ret godt når der afspilles film. Der understøttes herudover High Bit-rate 3, der rent teoretisk sikkert er fint med de specifikationer skærmen har, men jeg har sjældent oplevet at båndbreddemangel ved en skærm var problemet, ofte er det bare dårlige farver, og 8-bit farver er efterhånden standard for de fleste bedre skærme. Farvedækningen er 94% DCI-P3 / 120% sRGB , og jeg kan ikke finde Delta-værdien, men mit bud er at den under ingen omstændigheder er under 1. Nogle af farveprofilerne er så mærkelige at jeg ikke forstår hvad de skal bruges til, men der er sikkert en årsag jeg ikke forstår.

Lydmæssigt har man indbygget både aktiv støjreduktion, en rigtig DAC fra ESS, der er desuden naturligvis RGB på bagsiden, det er dog ret afdæmpet og er faktisk pænt. Man kan rent faktisk bruge skærmens hovedtelefonudgang, og det vil jeg nok aldrig gøre normalt, men man kan rent faktisk.

Dette er en annonce:

Som man snart forventer fra Gigabyte, så er der Black Equalizer, Aim Stabilizer, GameAssist og OSD og intern strømkonvertering, altså ingen intern boks - det burde forbydes ved lov. Jeg synes stadig Black Equalizer og Aim Stabilizer er på grænsen til snyd, men nok om det. Der er to USB-udgange og en USB-C indgang, der dog er beregnet til KVM og de er kraftige nok til at kunne oplade din telefon. Herudover to HDMI og en DP-port, så det er jo fint.

KVM er en fantastisk lille ting hvor man med en skærm og et tastatur kan tilslutte to enheder, nogle gange flere, og så skifte imellem de to. Det er genialt for dem der skal bruge flere maskiner, men kun har plads eller råd til en skærm og et keyboard.

Gigabyte Aorus FI32Q

Selvom at jeg ikke kan klage over opdateringshastighed, og alt foregår ret flydende, så kunne jeg virkelig godt tænke mig en meget farveneutral profil, jeg måtte bakse en del for at indstille farverne til noget der var rimeligt korrekt, og kontrasten synes mindre end hvad der lige står på boksen. Det betyder knapt så meget, farverne er som oftest det største problem, men efter lidt legen rundt lykkedes det da at finde nogle ganske gode indstillinger. Billedet er faktisk særdeles fornuftigt.

HDR i spil ser dog stadig ret godt ud, men jeg er lidt utilfreds med at HDMI-indgangene kun er 2.0 - men da det ikke er en 4K-skærm gør det i realiteten ikke det store.
Så er der kun ét problem. Og det er at der er rigtigt mange alternativer - og de koster det halve. Jeg har ikke prøvet dem alle, så jeg kan ikke sige at FI32Q bare er meget bedre end alle de andre, for det er altså svært at forsvare en pris på over det dobbelte - dog ofte er der tale om VA-paneler der alt andet lige har ringere farvegengivelse, men der findes også IPS-paneler imellem halvpris-alternativerne. Virkelig god skærm, bare surt konkurrenterne er så meget billigere.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold