Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Gigabyte Aorus 15P YD

Markedet for gamingbærbare buldrer derudaf - og Aorus vil være med i toppen.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Aorus har for nuværende fem modeller på programmet, en 15" og 17" content creator model i Aero-serien, og til de hardcore gamere en 17" med 300Hz skærm kaldet 17G, en ultra-high-performance 17", der hedder 17X, begge med mekanisk tastatur og så en 360Hz 15", der hedder 15P. Vi har her taget et kig på sidstnævnte, som vi allerede nu kan afsløre udmærker sig ved virkelig god køling, og så er den til at betale, selv i den lidt heftigere konfiguration.

HQ

Vores testversion skal det dog nævnes har en Intel i7-11800H CPU, 32GB RAM og 360Hz panel, hvor den udgave der primært sælges i Danmark har 16GB RAM og 240Hz. Jeg må dog ærligt sige at jeg stærkt tvivler på at der er den store performance-forskel.

Der er 1TB NVME, Intel 11800H CPU og et RTX3080 med 8GB (16GB-udgaven sælges også), men man kan få en række forskellige mindre modeller også. Motherboardet er med HM570M chipset, og uanset hvad display man vælger er der 72% NTSC-dækning på LCD displayet der bliver opført som "IPS level".

Gigabyte Arous 15P YD

Grafikkortet er desværre Max-Q, altså under-clocket for at spare varme. Det er jeg principielt imod, men hvis alternativet er at brugerne risikerer at brænde deres maskiner af kan jeg måske tilgive det. Med nyeste generation betyder det også understøttelse af Resizable BAR, altså at CPU'en har adgang til hele GPU'ens buffer på en gang, i stedet for kun mindre bidder.

Dette er en annonce:

Kølingen kommer fra Windforce Infinity, hvilket er en fin måde at fortælle at man bruger samme tankegang og blæsere som man kender det fra deres grafikkort. Det betyder også her store mængder kobber til køleribberne, 12v blæsere hvor der er tryk på, fem kølerør, og fire udgange til den varme luft. Vigtigere endnu, så har man lavet en semiperforeret bund der rent faktisk gør det muligt at trække frisk luft ind, og hvor komponenterne også passivt kan komme af med varmen i stedet for at den bliver fanget i et lukket kabinet.

Der er både Nvidia og Microsoft AI-autooptimering af køling, tuning af komponenterne og den slags. Det er sikkert fint, men jeg bruger bærbaret enten i Silent eller Ultra Performance. Men det er sikkert en fin måde at sikre sig optimal brugeroplevelse på for dem der synes det er for svært at åbne den i øvrigt udemærkede kontrolsoftware, og klikke en enkelt gang på det preset man foretrækker.

Panelet virker måske lidt skuffende, men de 72% NSTC-farvedækning kommer grundet at der køres med 360Hz. Det er også forklaringen på at den er "G2 Esports-certificeret" - så skyldes det skærmens opdateringshastighed. Der er voldsomt mange indstillinger, måske for mange, og jeg ville hellere have haft lidt kraftigere farver og en smule mere lysstyrke. Det er fint som det er, men vi er ikke helt oppe og ringe, her ville jeg godt give køb og nøjes med et 144Hz-panel, og så få mere lys og mere farveægthed.

Gigabyte Arous 15P YD
Dette er en annonce:

Tastaturet er fint uden at blæse en bagover, der er ikke plads til et mekanisk tastatur i sådan en enhed, så det må man leve med, men i det mindste er alle taster programmerbare, og med individuel RGB. Musepladen er fin og responsiv, og med en fin overflade uden for meget modstand.

Tilslutningerne er ret standard, tre USB-A 3.2, én USB-C Thunderbolt 4, 2,5 Gbps Ethernet, WIFI6, HDMI 2.1, MinidDisplayPort 1.4, SD-kortlæser og så strøm. Desværre laver de den klassiske fejl med at lave strømstikket med et 90 graders knæk, og placeret det ved siden af hvor den varme luft kommer ud, hvorved at det typiske brugsscenarie indkluderer at den varme luft bliver skudt direkte ud på kablet.

Batterilevetiden er lige under fire timer, det lyder måske ikke imponerende, men sådan lige fra hukommelsen vil jeg tro at 90% af de maskiner jeg har testet ligger under to timer. Der er heldigvis kommet flere og flere maskiner der kan holde 4-6 timers batteri, og det er uden at man slukker for alt, men med maskinens egen batteri-management. Ser man bare Youtube, så kan den godt kommer lidt over fire timer.

Da denne anmeldelse blev skrevet fandtes 240Hz-udgaven, som ellers er identisk med den testede, til 21.500 kroner, men det var så inklusiv en ekstern 240Hz 25 tommer monitor og Battlefield 2042.

Man skal altså kigge sig godt for, da der både findes 8/16GB RTX3080-udgaver, og 240/360Hz udgaver, såvel som 16/32GB RAM-udgaver. I min optik bør man klart give køb på højere opdateringshastighed, og så få 16GB VRAM i sit grafikkort, og 32GB RAM.

Gigabyte Arous 15P YD

Og det er mange penge, men jeg er bare glad for at man ikke som for bare 3-4 år siden skulle af med over 30.000 for at få top-GPU og top-CPU i samme maskine med rimelige mængder RAM og lagerplads.

Min eneste anke er at Aorus Control ikke giver noget særligt godt billede af hvordan maskinen har det, der måtte gerne være noget varmeovervågning, der er brugbar. Og så mangler jeg flere mulighed for flere custom-indstillinger, og one-click presets i softwaren. Til gengæld åbner softwaren også for "Turbo Mode" - der vitterligt er turbo.

I "Gaming Mode" fik jeg 76/43 grader på GPU, og 78/40 på CPU. Begge dele er faktisk ret godt i en bærbar, og selvom at det nok er lidt højt i idle, så er det imponerende at man selv med 100% belastning ligger på under 80 grader i begge tilfælde - det er tæt på at være fremragende efter moderne standard. Lydniveuaet er 51db, hvilket er ret meget, men desværre standard.

Benchmarks ligger ikke overraskende i den gode ende, men husk ved sammenligning at det er 1080p.

3D Benchmark
Time Spy: 10920
Time Spy Extreme: 5268
port Royal: 6906
Fire Strike Ultra: 7382
Fire Strike Extreme: 13297
Fire Strike: 22314

Spil ved maksimale indstillinger i 1080p
The Division 2: 96
Assassin's Creed Valhalla: 75
Far Cry 5: 106
Red Dead Redemption 2: 81,16
Total War: Warhammer II: 98,8
Total War: Troy: 84,4
Forza Horizon 4: 144
Horizon: Zero Dawn: 96
Dirt 5: 71,1

Så, samlet set er jeg sådan semi-imponerent. Jeg ville ikke selv købe en 1080p bærbar, men, det er det pulibkum man siger efter, og derr er meget meget langt imellem maskiner der køler så godt som 15P, kombineret med en virkeligt stærk pris. Jeg kan sagtens se et scenarie hvor jeg selv køber sidste års model, for selvom at det ikke er alt der er perfekt, så er det ting jeg personligt ikke går ret meget op i, for mig er driften og særligt varme ekstremt vigtigt i kombination med rå ydelse. Og det får man her. Efter at have prøvet 15P gider jeg ikke høre på flere dårlige undskyldninger for dårlig køling i en helt almindelig bærbar - for det er jo tydeligvis muligt.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Gigabyte Aorus 15P YD

Gigabyte Aorus 15P YD

GADGET-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

Markedet for gamingbærbare buldrer derudaf - og Aorus vil være med i toppen.



Indlæser mere indhold