Dansk
Gamereactor
artikler
Counter-Strike: Global Offensive

Gamereactor debatterer: Esportens skyggeside

Skyggeøkonomi og ureguleret betting er nogle af de negative konsekvenser af esportens eksplosive vækst.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Esportens eksplosive vækst i de seneste par år er hovedsageligt en positiv ting, men ikke alt er perfekt i sportens verden. Et af feltets største udfordringer vedrører betting, og de udåder det kan føre med sig.

Vi så en af bettingens ubehagelige bivirkninger i sidste uge, da endnu en matchfixing-skandale rystede den sydkoreanske Starcraft-scene. Den tidligere verdensmester Life har ladet sig betale for med vilje at tabe to kampe til en modstander, han på papiret burde have lammetæsket. Betalingen kom fra storgamblere, der tjente kæmpesummer på at sætte penge på modstanderen i de to kampe.
Det er ikke den første matchfixing-skandale, der rammer Starcraft. Og det er en klokkeklar sag, hvor alle involverede har begået ulovligheder på flere niveauer, idet betting er helt og aldeles forbudt i Sydkorea.

Counter-Strike: Global Offensive
Den tidligere verdensmester Life har medvirket til matchfixing. Nu står han til fængsel og bliver formodentlig udelukket fra fremtidigt spil på konkurrenceplan.

Sådan er det ikke herhjemme. Danske Spil har for længst set potentialet i esportsbetting, og lader dig sætte penge på både Counter-Strike, League of Legends og Dota hver uge. Andre store europæiske betting-udbydere tilbyder også spil på esport. Det hele er reguleret i forhold til lovgivningen, ganske som det skal være, og med det in mente kan man nærmest kalde det en direkte ansvarlig beslutning af Danske Spil, at de lader folk oddse på esport.

Dette er en annonce:

For betting på esport - og især Counter-Strike - har nemlig bragt en væsentlig problemstilling med sig. Det er noget alle er klar over, men ikke mange snakker om. I USA er online-betting forbudt, og skal du spille på fodbold eller hestevæddeløb eller lignende, skal du enten på kasino eller ned på væddeløbsbanerne. Men alligevel har Counter-Strike en massiv, ureguleret betting-scene uden rigtige regler og kontrol. En vaskeægte skyggeøkonomi.

Det hele fører tilbage til de våbenskins, man kan finde og bytte med hinanden i spillet. I princippet er de ikke noget værd, og de penge man kan sælge dem for kan ikke trækkes ud af Steam. Men i praksis er disse skins værdi særdeles håndgribelig, og den kan let omsættes til likvide midler takket være tredjepartssider. Og af samme årsag er der også tredjepartssider, der lader dig bette på Counter-Strike-kampe med skins som indsats.

Denne bettingscene bærer uden tvivl en stor del af ansvaret for hvorfor Counter-Strike pludselig er blevet så populært igen. Men hvor for eksempel Danske Spil er underlagt alle mulige regler og love - du skal være over 18 for at bette, gevinster bliver beskattet, overskud går til tipsmidlerne, udbyderne skal være opmærksomme på ludomaner - så er der ingen regler når man better med skins. Overhovedet.

HQ
Dette er en annonce:

Det giver plads til fuskere og andre brådne kar. Og det betyder også at børn og teenagere helt ned til 13 års alderen jævnligt sætter rigtige penge på CS-kampe, skjult i skinsenes skyggeøkonomi.
Indtil videre har myndighederne ikke reageret på dette uregulerede hazardspil. De amerikanske myndigheder koncentrerer sig for tiden om fantasy sports-sider, der mente at have fundet et hul i loven og derfor reelt tilbød online-betting under påskud af at være sofaligaer. Men hammeren falder nok snart over for de sider, der lader børn og unge bette med CS:GO-skins.

Uanset hvad man måtte mene om tips, oddset og betting generelt, så kan vi nok hurtigt blive enige om, at den slags helst skal foregå hos godkendte udbydere der følger gældende lov og har tilladelser i orden. Så uanset hvor meget du tror på at Fnatic kan smadre Ninjas in Pyjamas næste gang de mødes, så gem dine skins og brug en ordentlig udbyder.

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold