Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Gamer Advantage Lucid

Gamer-briller? Det lyder lidt dumt, og det er det måske også. Men blåt lys er ingen joke - tror vi nok.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Om hvorvidt blåt lys, altså den del af spektrummet der betegnes ved hjælp af akronymet "ROY G BIV", definitivt kan skade ens nethinder, det er ikke noget vi med sikkerhed kan slå fast. Det er som sådan heller ikke vores job, og vi er rimelig sikre på at vi udelukkende ville invitere til en diskussion uden reel lægelig bekræftelse.

HQ

Hvad vi dog kan gøre er at kraftigt antyde, at der er nok videnskabelig baggrund for at antage at gentagelig og længerevarende eksponering imod blåt lys, som skinner i det nanometer spektrum som stort set samtlige LED-baserede skærme benytter, er skadeligt for øjnene. Eksperter fastslår, at omkring 50% (!) af dem der bruger LED-baserede displays i lang tid hver dag lider af såkaldt "Digital Eyestrain", og at ens nethinder kan tage semi-permanent skade. Dog slår kilder, som WebMD (der ikke nødvendigvis er nogen skudsikker kilde) at mere forskning er nødvendigt.

Gamer Advantage Lucid

Så hvad gør man så? Jo, man kan jo købe et sæt briller, der specifikt blokerer det blå lys som afgives fra din computer, din smartphone, din tablet, din Switch. Det kan eksempelvis opnås ved et sæt "gaming-briller". Det lyder bizart, som det essentielle "first-world problem", men for netop entusiaster, der ofte bruger fire, fem ja, måske seks timer i streg foran en LED-baserede monitor på 400-500 NITS, der afgiver masser af blåt lys, så kan det være en måde ikke bare at nedsætte chancen for potentiel skade, det kan også være en måde at slippe for hovedpine, irritation i øjnene og andre helt lavpraktiske gener, der kan opstå ved eksponering for blåt lys.

Virksomheden Gamer Advantage sendte os for nylig et lille kit, et lille sæt for at vise os hvad det er de kan, og på deres ret glimrende hjemmeside, hvor de på en ret forståelig og venlig måde forklarer hvorfor blåt lys bør være noget du tænker på, og hvordan deres produkter kan hjælpe, skriver de følgende:

Dette er en annonce:

"Naturally occurring blue light filtering ocular pigment into our lenses which are clinically proven to naturally improve sleep and increase melatonin levels by 96% (in just 5 days), while improving cognition by 47% (using pattern comparison test)"

Store ord, store ord der ikke umiddelbart bakkes op med hyperlink-baserede kildehenvisninger, men hele ideen om en brille, der via pigmenterede linser kan reducere mængden af blåt lys der når dine nethinder, ja, den er faktisk god nok.

Eksempelvis er det blåt lys der er med til at regulere kroppens naturlige døgnrytme, og ved at eksponere dine øjne for store mængder blåt lys i løbet af dagen, eller eksempelvis inden du skal sove, er med til at udtvære linjerne mellem kroppens instinktive vågne og søvnige stadie. En brille på, og så burde det være løst, ikke sandt?

Gamer Advantage Lucid
Dette er en annonce:

Det er nok ikke helt så let, men Gamer Advantage sendte os alligevel en Elite Kit-udgave af deres Lucid-brille, en mindre og relativt moderigtig brille, som, udover den lettere flammende effekt, med al respekt ligner et par almindelige briller. Det betaler du så også lige $129.99 for, som synes alt for meget for en løsning på et relativt simpelt problem. Det skal dog samtidig siges, at der hører ret meget ekstra lir med, men en basispris på $79.99 er altså også i overkanten.

Så hvad får du? Det medfølgende Elite Kit har et ret lækkert sammenklappeligt læder etui, en magnetbaseret solbrille, som "klistrer" sig på dine Lucid-briller automatisk, og adskillige sprays til rengøring og en mikrofiberklud. Det er ikke helt så skrabet som først frygtet, men de fleste ting har du nok i forvejen, og du kan let "nøjes" med en standardbrille.

Selve konstruktionen er desuden helt fin. Nej, jeg er virkelig, virkelig ikke vild med den røde plamageeffekt de har plastret ud over brillens ydre. Det får dem til at ligne noget de ikke er, men der er dog mere smagfulde designs på deres hjemmeside. Hvad der dog er svært at tilgive er at den ene hængsel allerede er blevet løs efter omtrent en måneds brug. Det er ikke fordi at den ene arm på stellet er ved at falde af, eller at der er tale om en løs svingdør her, den er bare blevet markant løsere end den anden, og når du betaler $79.99 for et par briller, så bør det ikke rigtig ske.

Derudover? Jamen, så bliver jeg nødt til at sige, og det er direkte umuligt for mig at slå fast med sikkerhed, men jeg har det som om at jeg har hurtigere ved at falde i søvn, ved at iføre mig brillerne når jeg sender emails inden jeg går i seng, som dog også er et direkte tåbeligt ritual jeg bør droppe. Desuden har jeg lagt mærke til en nedsættelse af irritation i øjne og ubehag i hovedet efter en lang dag, en lang dag der bruges udelukkende foran en computer-skærm.

Gamer Advantage LucidGamer Advantage Lucid

Det er ikke entydigt bevis for at de virker, overhovedet, men det er dog for mit vedkommende en indikation om at mængden af blåt lys jeg personligt oplever til daglig er et større problem end jeg måske troede. Gamers Advantage-brillerne har derfor hjulpet, og jeg synes ikke at de fordrejer det naturlige spektrum heller når man bruger dem. De er lette, pæne nok til at man ikke føler sig som en klassisk "GamerTM"-dengse, og relativt robust lavet. Dog er der tydeligvis QA-problemer, og den løse hængsel og lidt forældede design bør være det første der ryger.

Jeg kan ikke med rejst pande direkte anbefale dig at købe et par briller, der fjerner blåt lys. Der er for lidt direkte forskning, af hvad jeg kunne se i hvert fald. Men jeg kan dog sige, at effekten har været ret håndgribelig for undertegnet, og det kan altså noget.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold