Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Samsung Galaxy Pro Book

Samsung Galaxy Pro Book imponerer på de fleste parametre, men skærmen og batteriet skuffer en anelse.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Selvom Samsung faktisk har designet og lanceret bærbare i lang, lang tid efterhånden, så udkom disse modeller ikke, om ikke andet i bred udstrækning, på det danske marked før i 2019, hvor de lancerede Book-serien bestående af Ion, S og Flex. Vi elskede dem alle tre og anså dem som værende et glimrende eksempel på, hvordan Samsung kan kombinere luksuriøs produktion med ideer, der kommer helt naturligt, når man tænker lidt ud af boksen.

HQ

Nu er opfølgeren til denne serie lanceret, og begge disse hedder nu ikke bare "Book", men "Book Pro". Her starter vi med at anmelde den almindelige Samsung Galaxy Book Pro, men vi bliver desværre nødt til at starte med de dårlige nyheder.

Vi har modtaget 13.3"-udgaven af maskinen til test, og selvom der ikke som sådan er nogen performative forskelle imellem den mindre og den større 15"-udgave, så er positioneringen på markedet helt og aldeles forskellig, og konkurrencen i netop det her segment er bare meget, meget hårdere, men stærke spillere som Surface Laptop 4, Huaweis MateBook X Pro, Acers Swift 7 og Asus' Zenbooks. Vi håber på at kunne modtage 15'eren til test inden længe.

Samsung Galaxy Pro Book

Men hvad så med den her? Jo, som udgangspunkt er det klart, at som en form for "baseline" her, så er Samsung Galaxy Book Pro en glimrende bærbar. Den er fjerlet, præsterer ret så flotte benchmark-tal for sin størrelse, har et sublimt tastatur og er udstyret med flere porte end de fleste i sin klasse. Men problemet opstår hurtigt, når man tager i betragtning at Samsung også, på mærkværdigvis, tager en række skridt tilbage i forhold til sin direkte konkurrent, Samsung Galaxy Book Ion fra 2019.

Dette er en annonce:

Først og fremmest er der konstruktionen. Og jo, vi foretrækker faktisk den mere nubrede overflade på Ion, i stedet for den mere neutrale og nærmest satin-agtige finish på Pro'en. Ydermere har overgangen til Pro betydet, at vi ikke får den lille smule "flair" Ion havde rent æstetisk, med den flotte blå kontrasterende stribe langs bunden. Book Pro er bare mørkeblå - over det hele, og den gør ikke meget væsen af sig, overhovedet. Men let er den altså. Testenheden vejer bare 870 gram, som nærmer sig den letteste på markedet, og det er uden at ofre ydeevnen. Hele enheden er høvlet i aluminium, og selvom det bøjer sig let, hvis man altså påfører tryk, så fremstår den overraskende robust, trods sin fjervægt.

Den vejer 400 gram mindre end en MacBook Air, men ofrer ikke porte i den proces heller. Til trods for det slanke design får vi en USB-C (3.2), en USB-A (3.2 også), en Thunderbolt 4-port, miniSD-kortlæser, NanoSIM-indgang til LTE og sågar HDMI. Selvom der ér en fidus af spise forbrugeren af med USB-C-porte, hvoraf en del har Thunderbolt, så betyder udvalget her at du faktisk ikke behøver en dongle, når du har en Book Pro.

Samsung Galaxy Pro Book

Samsung har desuden gjort et stort nummer ud af selve tastaturet på Book Pro, hvor de påstår, at de nye "brede, buede og belyste taster gør nedslaget blødere og mere effektivt og præcist". Det viser sig dog faktisk at være tæt på sandheden, og der er både en taktil top i nedslaget, det gør det tilfredsstillende at ramme tasten, men derefter en blød udrunding i bunden af anslaget. Nej, det er ikke noget Surface-tastatur, men igen det er der intet der er, men Samsung kommer her ret tæt på. Maskinens trackpad er desuden relativt stort, chassisets bund taget i betragtning, og responsivt er det også, men det er stort set at forvente de her dage.

Dette er en annonce:

Den testede model er "topmodellen", og den er udstyret med følgende specifikationer:

Intel i7-1165G7
Intel Xe-grafik
16GB RAM
512GB NVMe SSD

Med RAM-mængde og den relativt kraftfulde processor taget i betragtning, så er det faktisk muligt at video- og billedredigere uden problemer. Vi kunne naturligvis kaste med benchmark-resultater her, men vi tænker, at det står ret klart hvad Samsung Galaxy Book Pro kan bruges til, og ikke bruges til.

Hvad der dog er afgørende at få på plads er, at den mere strøm-sultne processor har, tilsyneladende, en ret afgørende indvirkning på batterilevetiden. Vi fik bare cirka fire timers blandet brug ud af vores testenhed, der står i stærk, stærk kontrast til Samsung Galaxy Book Pro 360 (som vi også har til test), der ramte noget, der lignede 13 timers brug.

Samsung Galaxy Pro BookSamsung Galaxy Pro Book

Dog skal det siges, at vi hverken oplevede problemer med varme eller larm, og det til trods for at dette er blandt de tyndeste og letteste ultrabooks på markedet. Men batterilevetiden er altså stadig en smule skuffende, desværre. Desuden mangler der nogle af de "bells and whistles" vi fik på Ion. Udover designet så er der ikke længere en Qi-kompatibel lader gemt i maskinens trackpad. Nej, det er ikke mange tilfælde, hvor det var nyttigt på Ion, men det var dog med til at skille maskinen fra flokken.

Al softwaren er her dog stadig, og selvom nogle nok øjeblikkeligt ville kalde det unødvendigt fedt, så er vores oplevelse faktisk en anden. Øjeblikkeligt delte noter via Samsung Notes, adgang til overskuelige indstillinger via Quick Settings, muligheden for at finde telefoner, Buds Pro og tablets via Smart Things og hurtige driver-opdateringer via Samsung Update. Jo, det er ikke alle programmerne, der bliver lige nyttige for alle, men Samsung har dog tydeligvis fokuseret på at skabe forbindelse mellem Book og deres andre produkter, samt skabe merværdi for forbrugeren. Det er lykkedes.

Skærmen er desuden et helt naturligt højdepunkt her - og samtidigt den største skuffelse. Selv 13 tommer udgaven af den gamle Ion benyttede et 16:10-skærmforhold, men det er ingen steder at spore her. Book Pro i sin mindre udgave har en gigantisk hage, som om at der er nogen der har taget en kæmpe bid af skærmen, og som så bruges til absolut ingenting. Dog er resten af specifikationerne her uhyre imponerende. Det er et AMOLED-panel i stil med dem, vi ser på smartphones, men som stadig pumper 500-600 NITS ud, og som derfor har en VESA Display500-certificering. Ikke bare det, vi kommer langt, langt over 100% sRGB-dækning og faktisk 125% DCI-P3, og det betyder, at du virkelig kan bruge de ekstra hestekræfter til at foretage farvekritisk arbejde, noget som er sjældent på enheder, der er så lette og transportable som Samsung Galaxy Book Pro. Jo, det er "bare" 1080p, som blegner lidt ved siden af Microsofts PixelSense-paneler og Huaweis 2K-paneler, men det er virkelig mættet, fyldt med smuk kontrast og kan bruges selv med solen direkte på.

Samsung Galaxy Book Pro koste de fleste steder omkring 9000 kroner, som er en kende billigere end den tilsvarende MateBook X Pro og Surface Laptop 4. Dermed har de, ligesom med S21-telefonerne, vendt lidt på en tallerken og positioneret deres maskiner lidt mere konkurrencedygtigt.

Der er lidt for mange kompromisser i forhold til at der er tale om et "Pro"-produkt, og det er ærgeligt at se Samsung tage et skridt tilbage i forhold til æstetisk sammensætning, skærmforhold og særligt batterilevetid (der dog IKKE gælder for 360-udgaven, skal det siges). Det er stadig en bærbar, der er let at anbefale, men er du en såkaldt "power user", så kan det være, at du skal bruge den her lancering som påskud for at købe en billigere Ion.

Samsung Galaxy Pro Book
Samsung Galaxy Pro BookSamsung Galaxy Pro BookSamsung Galaxy Pro Book
07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold