Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Asrock Taichi B550 Razer Edition

Razer laver nu også motherboards - eller snarere næsten.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Taichi er Asrocks flagskibsserie, og er rent æstetisk også ret spektakulær. Det er rettet imod dem der gerne vil have et bundkort der kan det hele, og som kan holde til at der bliver leget med overclocking, og overclocking der nok går lidt galt.

Hvad Razer Edition her betyder er dedikeret integration med Razers Chroma-produkter og Synapse-software, og naturligvis en masse lys i bundkortet. Jeg ville gerne kunne sige at det var gjort stilrent og subtilt, men man har valgt LED'er hvor der virkeligt er spræl i. Herudover er der så ikke så overraskende også fra start understøttelse af Razer-baseret styring af dine ARGB-lyskæder og hvad man nu ellers gerne vil pynte sin computer med. Men altså - der er allerede installeret RGB-lys under bundkortet, så i min optik er det ret unødvendigt. Nå ja, der er i øvrigt også RGB under Razer-logoet der er på chipset-køleren, og jeg vil være ærlig, det er altså ret blæret.

Af en eller anden grund er der stadig CD'er med guides og manualer giver god mening, jeg foretrækker stadig papir frem for en skærm, men en driver CD giver ikke meget mening. Der er dog et fint udvalg af tilbehør, heriblandt også en skruetrækker der passer til M.2 skruerne.

Dette er en annonce:
Asrock Taichi B550 Razer Edition

Hvis vi kigger lidt nærmere på resten, så har et bundkort til 2.162 kroner naturligvis WIFI 6 fra Killer, der også står for Ethernet-forbindelsen med deres Doubleshot Pro. Og måske vigtigst for mange, så er der PCIe 4.0-tilslutning. Jesus det er billigt.

Bagpladen er i metal så den kan stabilisere og ja, den er også Razer-brandet. Der er i øvrigt metalforstærkning bag CPU-soklen. Der er USB-C fronttilslutning, en overraskende fleksibel bagplade, og så understøtter det her B550-bundkort AMD Smart Access Memory direkte ud af boksen.

Byggekvaliteten er ret god, store indbyggede reset/power-knapper, og ikke mindre end otte SATA-porte. Som en der har et X570-bundkort, så føler jeg faktisk at det her er et bedre bud på en fornuftig løsning. Alt er i øvrigt svøbt i metalafskærmning og store kølere på alt - ret unødvendigt for det meste, men det ser fantastisk ud.

Dette er en annonce:

Der er 16-faset strøm, hvilket igen gør den ekstremt overdrevne og fuldstændigt unødvendige køling endnu mere unødvendig. Der bliver godt nok kun brugt 60A chokers, men der er nok af dem, og som på dyre bundkort er det Dr.Mos Power Stages man har benyttet. Lidt overraskende er det mærkevare, Nichicon Black Caps-kondensatorer. De har halvandet års minimumsgaranteret levetid, men forstår jeg det korrekt, så er det ved maksimalbelastning fra start til slut, og det kommer ikke til at ske. Der er også brugt 2oz (cirka 56 gram) kobber til printet, hvilket jeg ikke helt havde forventet i et bundkort til under 3000 kroner, men det er heldigvis blevet mere og mere normalt med større mængder kobber.

Der hvor jeg føler der måske mangler noget er tilslutninger, ja, syv almindelige USB-porte plus en USB-C lyder af meget, men når alt dit hardware også er med USB grundet RGB, så løber man hurtigt tør. Når jeg har sluttet al basisudstyr til er der kun to ledige porte, og det er lidt skidt når man stadig har en ekstern USB-HUB, en DAC, og en mobiloplader. Til gengæld er der optisk udgang som jeg mener at der bør være på alle bundkort. Men der skal jo være noget differentiering imellem dette og så de dyrere modeller.

Asrock Taichi B550 Razer Edition

Asrock har overraskende ikke 117 hjælpeprogrammer man skal bruge, det passer mig fint, men det gør det også lidt mere forvirrende for nye selvbyggere at opdatere bundkortet og dets funktioner, men i praksis kan det være ligemeget.

Der er, som jeg mener der burde være på alle bundkort, Clear-CMOS på bagsiden, samt hurtig opdatering af BIOS. Dette kort understøtter i øvrigt op til tre AMD-grafikkort på én gang via CrossFireX.

B550 vs X570?
Er du forvirret? Det er mange. For det der er introduceret som "budget" har rigtigt mange af de features som man får på flagskibs-serien, X570. Den dårlige nyhed er at der kun understøttes Ryzen 3000 og frem - men jeg har endnu ikke mødt nogen der køber nyt bundkort hvis det ikke er fordi at de skal have ny CPU, en CPUder er bagudkompatibel med ældre bundkort er vigtigere end det omvendte. Rent teknisk skyldes det i øvrigt at der er begrænset plads i en BIOS, og derfor kan bundkort ikke have ubegrænsede mængder CPU-support, uanset at soklen der bruges rent faktisk understøtter det. Til gengæld vil det understøtte Ryzen 6000 CPU'er når de engang kommer på markedet. Noget af den trafik der går igennem CPU'en bruger så godt nok kun PCIe 3.0, og det er så bedre i et X570-bundkort, men kigger vi på gaming, så er der stadig understøttelse af dobbelt GPU, og i realiteten kommer det ikke til at gøre den store forskel om din NVMe kører med 1000 MB/S eller 7000 MB/S imens du spiller, for vi er slet ikke i nærheden af de hastigheder i den virkelige verden.

Så, kort sagt, X570 er bedre og hurtigere i den interne dataoverførsel - men hvordan at det giver sig til udtryk er forkselligt fra producent til producent af bundkort, og der er generelt også bedre overclockingmuligheder, men i realiteten - der kommer det ikke til at gøre den store forskel. Der er endda understøttelse af DDR4 5200+ RAM. Dog er ikke alle B550-bundkort ens, det her har eksempelvis en af M.2-tilslutningerne som er PCIe 4.0, det er ikke en selvfølge. På samme måde er alle PCIe x16-tilslutningerne PCIe 4.0 - det er heller ikke en selvfølge, så bare fordi at det her specifikke Asrock-bundkort er et virkeligt godt køb, så betyder det ikke at alle andre også er det.

Razer integration og installation
En vigtig detalje er designet af VRM- og strømdelens køling, den er nemlig skrå, eller rettere, der er gjort plads og ligner noget fra et amfiteater. Det synes måske ligemeget, men som en der har skåret sig rigtig meget på køleribber, og bandet rigtigt meget over for lidt plads at installere luftkølere på, så er det mig en glæde at se at man rent faktisk har tænkt over den stakkel der skal bygge det hele.

Alt det ekstra Razer-lir med lys på undersiden gør faktisk ikke den store forskel i installationen, og ydermere virker det hele ekstremt solidt og gennemført, og alt var fuldstændigt gnidningsløst under installationen, faktisk den komplet omvendte oplevelse af mit første møde med Asrock for over 15 år siden.

Til min store overraskelse kom kortet også relativt opdateret ud af æsken. Herligt. Der er Bluetooth 5.1, Killer har stået for både en 2.5G Ethernet- og WIFI 6-tilsutning. Og her ville jeg nok gerne have haft en antenne der for det første ikke var monteret så svagt (der er en mærkeligt slide-in låsemekanisme) og så er der klister under den... Der kunne man godt lige have brugt 50 øre mere og smidt magneter på i stedet.

Asrock Taichi B550 Razer Edition

Normalt går jeg ikke op i det, men her skal man fjerne store dele af overdækningen, eller kølepladen, for at komme ind til M.2-tilslutningen, og hvis man har et drev der selv har en køleplade fra fabrik, så så er det ikke bare i det specifikke område, men hele pladen der permanent skal være afmonteret. Det er knapt så fikst, men hvis man bruger drev uden egne køleplader, så får man til gengæld et mere clean look. Jeg forstår tanken, men det må være muligt at lave det mere smart.

Integrationen med Razer Chroma virker uden problemer, og Synapse software fra Razer opfangede og integrerede bundkortet på et splitsekund. Det er jo så også meningen, men den her form for integration har jeg ikke set før, så jeg var faktisk lidt skeptisk. Især da "ARGB lysstriber under bundkortet" ikke er en sætning man høre hver dag.

I det hele taget, så er Razer integrationen gjort ret godt, men nok vigtigere, så er det et virkeligt solidt kort der er til at betale, og har alle de features en AMD CPU gerne vil have.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold