Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Test: ASUS EAH4870X2

Hvad angår kraftige grafikkort, så hører ASUS's udspil EAH4870X2 så absolut til eliten. Med to stk ATI Radeon HD4870X2 chips og 2GB DDR5 ram er der ingen tvivl om at ASUS spiller med musklerne med dette grafikkort. Med de specifikationer bør det kunne tygge sig igennem selv de mest krævende spil uden at få sved på panden, og i denne anmeldelse kigger vi på om den antagelse holder stik.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Med to så kraftige chips indbygget er det ikke nogen overraskelse, at ASUS EAH4870X2 er et tungt og stort grafikkort. Det fylder godt i kabinettet og har man ikke god plads i sit kabinet, så kan man godt opgive at få dette grafikkort proppet ind. En anden ting man skal være sikker på at have, inden man investerer i det, er strøm. Det er nemlig en ren strømsluger, hvilket man da også hurtigt kan konstatere når kortet er pakket ud. For at slutte strøm til kortet skal man bruge både en 6-pin og en 8-pin PCI Express strømstik, og det er nok de færreste der lige har det ledigt. ASUS har selv oplyst at kortet, når det yder mest, vil bruge 208 Watt, så der skal altså noget af en strømforsyning til at føde det. Det er selvfølgelig de to kraftige GPU'ere samt kølingen af disse der kræver al den strøm. Kølingen er også en af grundene til at kortet er så stort og tungt. Kølingen er helt kapslet ind, så man kan ikke umiddelbart se hvordan ASUS har løst det, bortset fra at det tydeligvis involverer en fane og en masse udluftning til kortet. Der er to DVI udgange samt TV-Out på kortet. Der følger en HDMI adapter med til DVI stikket, så man kan få ren HDMI ud fra kortet. Skulle man ønske sig endnu mere grafik-kraft end et enkelt EAH4870X2 kort kan levere, så er der selvfølgelig også en CrossFire forbindelse, så man kan tilslutte et ekstra kort (og i princippet få 4 GPU'ere til at arbejde for sig!).

HQ

Da jeg havde fået grafikkortet installeret og tilsluttet nok strøm, gik jeg i gang med at få det afprøvet. Jeg besluttede fra starten af at presse det. Jeg mener, hvad er meningen med at have et så kraftigt grafikkort hvis man ikke udnytter det? Så jeg startede med Call of Duty 4 i 1920x1200 opløsning med højeste detalje-niveu, 16X Antisotropic Filtering og 4x Anti-Aliasing slået til. Og det så fantastisk godt ud og kørte meget stabilt. Selv i de mest hektiske kampsituationer var der ingen hakken og ASUS EAH4870X2 spyttede det ene imponerende billede ud efter det andet. Jeg satte fraps til at måle Frames per Second og det lå konstant mellem 60 og 150, hvilket må siges at være tilfredsstillende med de indstillinger. Jeg besluttede mig så for at presse det endnu mere (efter at have lånt en skærm der kunne klare højere opløsning) og afprøvede spillet med 2560x1600 opløsning. Så fik kortet lidt problemer og FPS lå nu mellem 30 og 120, men det var stadig spilbart og langt bedre end jeg tidligere har oplevet med noget grafikkort i den opløsning. Så der er ingen tvivl om at dette grafikkort kan levere imponerende grafik i et imponerende tempo. Det testede jeg yderligere ved at proppe et af de flotteste racerbil-spil på markedet lige pt., nemlig Race Driver: GRID i maskinen. Her går fart og flot grafik op i en højere enhed og det må være den ultimative test for et grafikkort som dette. En test kortet klarede til topkarakter. Med en opløsning på 1920x1200, alle detaljer slået til, 16xAF og 4xAA, så lå FPS konstant mellem 70 og 100. Virkelig imponerende. Satte jeg opløsningen op til 2560x1600 var det faktisk endnu mere imponerende, for jeg havde forventet en nedgang i FPS, ganske som i Call of Duty 4, men det skete slet ikke. Det hører dog også med til billedet, at når man kommer op i de opløsninger med både AA og AF slået til, så har jeg svært ved at se forskel på grafikken. Der er forskel, men den er så lille, at det er meget svært at se i farten, så det er egentlig kun for at kunne prale at man sætter opløsningen op.

Jeg afspillede også et par DVD film med computeren sluttet til min tv-skærm ved hjælp af HDMI output. Ganske som ventet havde kortet absolut ingen problemer med det, og billedet stod knivskarpt på tv'et. Med de specifikationer som kortet har, ville alt andet da også have overrasket mig voldsomt.

Med to GPU'ere der skal køles og et strømforbrug på 208 Watt, må man forvente en del støj fra kortet, og det var der da også. Faktisk en hel del. Når man ikke pressede kortet på nogen måde var det pænt stille, men så snart man startede et spil op, kunne man tydeligt høre kølingen sætte i gang. Det kan nok ikke undgås hvis man vil spille med musklerne, og ASUS EAH4870X2 er da heller ikke det mest larmende kort jeg har hørt. Der er ingen tvivl om at ASUS har gode erfaringer med støjsvage kølinger og det drager dette kort bestemt nytte af. Men med den høje ydelse følger der altså bare støj, og man må så vurdere om det er en pris man vil betale for den ekstra ydelse. Jeg har ikke kunnet teste et kort med kun en enkelt ATI Radeon HD 4870 GPU i, så hvor stor ekstra ydelse man får med dette kort i forhold til et kort med kun én GPU kan jeg ikke sige. Jeg kan heller ikke udtale mig om hvor meget mere det larmer, hvis det altså larmer mere.

Har man pladsen i kabinettet samt den strøm der skal til, så får man uden tvivl top ydelse med dette kort. Det er nok det bedst ydende kort på markedet i øjeblikket og det afspejler prisen da også. Det er så op til hver enkelt at vurdere om den ekstra ydelse er de penge værd. Personligt ville jeg godt kunne nøjes med et kort der koster det halve og så præsterer lidt mindre, men det er som sagt et spørgsmål om personlig præference.

Dette er en annonce:
ASUS EAH4870X2ASUS EAH4870X2
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
høj ydelse
-
kræver masser af plads og strøm, larmer, prisen
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

9
Test: ASUS EAH4870X2

Test: ASUS EAH4870X2

GADGET-TEKST. Skrevet af Frank Fristed Pedersen

Hvad angår kraftige grafikkort, så hører ASUS's udspil EAH4870X2 så absolut til eliten. Med to stk ATI Radeon HD4870X2 chips og 2GB DDR5 ram er der ingen tvivl om at ASUS spiller med musklerne med dette grafikkort. Med de specifikationer bør det kunne tygge sig igennem selv de mest krævende spil uden at få sved på panden, og i denne anmeldelse kigger vi på om den antagelse holder stik.



Indlæser mere indhold