Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Dell S2716DG
 monitor

Dell har lanceret deres første officielle gaming-skærm, hvad kan den?

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Skærmen er heldigvis lavet i fuld Dell-regi, og ligner meget kraftigt deres tidligere triumf. Men kan denne monitor eftergøre sin storebrors nummer? Kim har set sig ned, for at finde ud af det..

Ultrasharp U3415W vi tidligere har anmeldt, standen er lavet på samme måde (om end et lidt anderledes design) og det særlige ind-klik system er også identisk, hvilket rent kvalitetsmæssigt er et særdeles godt tegn. Man har valgt også at bibeholde USB 3.0 hub systemet fra Ultrasharp-serien, således at der er to USB-indgange i siden, og to i bunden.

Rammen er forholdsvist smal, det er diskret men flot og funktionelt, en skærm man gerne har stående fremme. Som med det meste andet fra Dell er det meget minimalistisk i designet, og passer godt ind i nordisk designkultur, om end det synes lidt underligt at der ikke er mere tju-bang over en skærm, der er fuldt ud målrettet mod en meget specifik brugergruppe, nemlig computerspillerne.

Dell S2716DG
 monitor
Dette er en annonce:

S2716DG er med en responstid på 1ms ikke ligefrem langsom, hvis den er indstillet på FAST, mens der er en normal indstilling på 3ms. Hvorfor at man ikke vil have at skærmen yder sit bedste hele tiden når den nu markedsføres til gamere kan så undre. Der understøttes både Nvidias G-sync-teknologi, såvel som byder på FPS-gamerens hellige gral, opdateringshastighed på 144hz. På trods af 144hz-egenskaberne er der dog ingen DVI-D Dual link-forbindelse, men i stedet en HDMI 1.4 og en Displayport 1.2 indgang. Det er her vigtigt at huske, at man skal bruge display-porten såfremt at man vil bruge 144hz. Det er ikke specificeret om det er HDMI 1.4a eller b der bruges, hvilket er ret vigtigt da a-udgaven understøtter 60hz, mens at b-udgaven understøtter op til 120hz, men dog stadig ikke 144hz. Dette kommer med lidt held om nogle år, når HDMI 2.0-standarden får en udvidelse eller opdatering.

Prisen står på Dells hjemmeside til 6.585,-, hvilket gør at den desværre på ingen måde kan konkurrere med andre skærme med tilsvarende specifikationer og med samme målgruppe i fokus. Internettet afslører dog, at det ikke er umuligt at få skærmen væsentligt billigere. Den blev eksempelvis fundet til 4.695,- i testperioden, og her er pludselig en noget mere konkurrencedygtig pris.

Skærmen er en 27" i 16:9 format, refleksfrit TN-panel med 3H-hårdhed, hvilket ikke siger meget da Mohs mineralhårdhedsskala ikke ligefrem er noget der er kendt i hvert et hjem, men på den absolutte skala svarer det til en hårdhed på 9, i sammenligning ligger en diamant på 1600. Det er dog samme standarder nogle af de hårdeste skærmbeskyttelsesfilm til mobiltelefoner laves i, men det må dog anbefales at man ikke at den grund forsøger at lege med at ridse i skærmen, for det er trods alt ikke Gorillaglas eller lignende.
Til almindelig husbehov bør det dog række fuldt ud.

Dell S2716DG
 monitor
Dette er en annonce:

TN-panel betyder på dansk, at der bruges et Twisted Nematic-panel, altså en TFT-skærm, der dog stadig er en afart af LCD-skærmen. Kort sagt, man har brugt en kendt teknologi der leverer gode resultater for at holde produktionsomkostningerne nede på et rimeligt niveau. Det giver dog nogle ulemper, bla. Begrænset betragtningsvinkel og manglende mulighed for at levere 24-truecolour, i stedet vises 24 bit-farver ved at kombinere flere pixels til at gengive en ønsket farve i stedet for at den enkelte pixel selv kan vise 24 bit-farver. Dell opgiver dog selv betragtningsvinklen til 170 grader vandret, men det er måske ikke ligefrem den vigtigste specifikation på en skærm. Baggrundbelysningen er dog leveret af LED.

kontrasten ligger på 1000:1, og der bydes på en lysstyrke på 350 cd/m2. Det er ikke en specielt pædagoisk standard, men det betyder at skærmen uden problemer lyser hele rummet op, og kan ses tydeligt på selv adskillige meters afstand. Opløsningen er WQHD aka 4x720 aka 1440p, eller mere specifikt 2560x1440 (ved 144hz).

Opsætning og brug.
Stander og skærm påmonteres hinanden, og her anbefales det at skærmen ligger ned da standeren er lidt tung, og skærmen i sig selv vejer 4,5 kg. Kliksystemet kræver herudover noget præcision, til gengæld sidder tingene fast. Skærmen kan justeres i både højde, kan drejes og voldsom hældning er der også. Man skal have opsat sin skærm meget aparte for at der ikke kan findes en indstilling der passer til den enkelte.

På trods af sine kun to tilslutninger, så er der kun et USB og et lille HDMI kabel med, og det er altså lidt fedtet, for her kunne man godt have været lidt mere brugervenlig og vedlagt et Displayport-kabel, eller endnu bedre et Minidisplay til Displayport-kabel, da det trods alt er en 144hz monitor.

At skulle vælge mellem 4K og QHD med 144hz skiller ofte vandene, men hvis vi snakker 27", så giver 4K ikke den store mening når alternativet trods alt er 1440p, og den glatte letflydende oplevelse man har med 144hz QHD vil for mange givet være et bedre valg end ren 4K/60hz. Begge dele kræver dog en del af grafikkortet, der enten bør være af nyeste generation, ellers skal skal der benyttes to styk (det skal der alligevel for at udnytte G-sync, og her er det ikke alle spil der udnytter det heller). Her er personlig præference for pixeltæthed dog afgørende, og det må antages at folk der er interesseret i en S2716DG foretrækker 1440p/ 144hz frem for 4K/60hz.

Tænd/slukknappen er en stædig lille stodder, og man føler at man er ved at ødelægge det hele hver gang at den skal aktiveres. Det gøres så også under skærmen, i stedet for på skærmen, med det resultat at man er ved at tippe hele skærmen over hver gang at der skal slukkes. Det lyder som en mindre ting, men det bliver faktisk et seriøst irritationsmoment under daglig brug.

Knapperne til at bruge OSD'en er lidt bedre, men man kan godt komme i tvivl om, hvad der er markeret og ikke er, det er nu ikke så anderledes end hos andre, hverken godt eller skidt, men ret standard. Grundindstillingerne er dog lige heftige nok, og der er skruet godt op for brightness, så der kunne man godt savne at skærmen kom kalibreret fra fabrikken som de gør i Ultrasharp-serien.

Dell S2716DG
 monitor

Kontrasten i billedet er god, dog er farveægtheden ikke helt hvad man kunne forvente af en skærm der vejl. Står til 6600,-, hertil virker de lidt for pumpede og en smule ude af balance, der favoriserer de lyse nuancer mest, og det går lidt ud over gengivelsen og diffrentieringen af især de mørke farver. Billedet fremstår minimalt køligt, om end med dæmpede farver der som før nævnt har fået lidt for meget, især rød.

Billedet er som forventet glidende og flimmerfrit, kombineret med en stor naturlighed og en meget flydende oplevelse når man spiller eks. Fallout 4 eller Star Wars: The Old Republic. Det samme gør sig gældende ved afspilning af film. Gengivelsen ved 144Hz er ikke overraskende ganske fantastisk, og går man over til 60 Hz føles tingene klumpede og hakkende, selv om det er den samme skærm. Ak, hvem der blot ikke havde kendskab til 144Hz-gengivelsens lykkesagligheder.

I de manuelle tests går det desværre ikke lige så godt. Gråtonerne er ikke så imponerende, og kommer man ned i 1% intervaller er det svært at skelne i både sorte og hvide toner, her skal man gerne op i 5% intervaller eller mere. De mørke toner kører gerne i 4% intervaller for at være synlige, og de hvide er næsten oppe på 6% for at man kan differentiere ordentligt. Det er ikke dårligt på en absolut skala, men man forventer måske mere når det er Dell og den vejledende pris svarer til en mindre medium gaming pc.

Dell S2716DG
 monitor

Også på farveskalaen er billedet ikke helt optimalt, her skal der hoppes i 10% intervaller i den mørke ende af skalaen. Tager man i betragtning at det er et TN og ikke IPS panel, så er forklaringen dog ret ligetil, nemlig at det er teknologien der sætter begrænsningen for billedet, og ikke Dell der har lavet en dårlig implementering. Tekst står overraskende skarpt, uanset hvad der vælges af farver og baggrund.

Der er dog en mærkbar trailing at spore, især jo mørkere baggrunden og den flytbare objekt er hvis der bruges HDMI tilslutning, noget mindre ved Displayportens 144Hz. Det er væsentligt mere tydeligt ved tests end virkelig brug, men det er nok til at man kan se det, især helt sorte objektiver på lyse baggrunde viser meget tydeligt at der er fremtrædende trailing. Farveensartetheden er heller ikke i top, især i siden er skærmen svagt mørkere end i midten.

På trods af at det kan lyde slemt, så er det ift. så mange andre skærme nu ikke så farligt, og det er ikke noget man ligger mærke til ved hverdagsbrug, heller ikke selvom at man ved at det er der.
Samlet set står Dell S2716DG som et særdeles vellykket første forsøg på en gamingskærm, billedet er flot, men Displaykablet skal altså bruges, og produktet skal købes hos en anden en Dell selv hvis man vil have det til den rigtige pris. Vi lander på et flot og særdeles solidt 8.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer


Indlæser mere indhold