Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

MSI MPG B650 Carbon WiFi

Det er ikke helt billigt at skifte til AM5 - men MSI gør det med stil.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

MPG serien fra MSI har altid været stilfuld. Her er det all-black og carbon-looket, der skinner igennem, hvis man skulle have misset efternavnet.

HQ

Hvad er mere interessant, er faktisk, hvad B650 bundkortet byder på, for der er egentlig ikke så meget rå ydelsesforskel, hvis man blot kigger på ren gaming. Men udover at der er færre features end X670 og X670E baserede bundkort, så har man fået ret frie hænder. Det betyder, at antallet af PCIe tilslutninger eksempelvis ikke er det samme, ej heller hastighederne, også selvom to bundkort bruger samme B650 chipset. Altså skal man mere end nogensinde før, eller i hvert fald i mange år frem, være ekstra opmærksom, når man køber nyt bundkort. Og det gælder nok også, selvom man køber et B650E bundkort.

Selvom det ikke er et "extreme" chipset, så er der altså stadig en del sjov i gaden, og bevares, det bør der også være når man betaler 2850 kroner for et bundkort. Da jeg var ung, eller, I hvert fald lidt yngre end nu, der kunne man få et fornuftigt entry-level bundkort med minimalt ydelsestab til 1500-1800 kroner. De dage er for længst forbi. Men nu er der så også en del mere potent teknologi og flere komponenter.

MSI MPG B650 Carbon WiFi

Før og fremmest er der jo LGA socket, altså hvor de små kontaktpinde sidder i bundkortet i stedet for CPU'en. Det er dyrere at lave, og det kan trække mere strøm, hvilket igen giver højere omkostninger, men så også giver færre installationsfejl. Der er så også kommet flere "pins" til, 1331 ved AM4 platformen, imod 1718 ved AM5 og Ryzen 7000 serien.

Dette er en annonce:

DDR5 og PCie 5.0 understøttes fuldt ud, og det samme gør AMD EXPO overclocking. Men du skal være opmærksom på hvilke og hvor mange PCie 5.0 tilslutninger der er, og om det er E-versionen eller ej.

Det er nemlig kun B560E, der understøtter PCIe 5.0 til grafikkort, men på nuværende tidspunkt, må vi sige, at det ikke på nogen måde er aktuelt. Og med de priser, der er, ja, der er det måske endnu mindre aktuelt. Faktisk understøtter B650 chipsettet ikke engang NVMe via PCIe 5.0 på alle modeller, men om det er en E-version eller ej, så er der 36 PCIe baner uanset hvad.

Selvom meget altså vil være PCIe 4.0, er der nu stadig voldsomme køleplader over det hele, 7W thermal pads, forstærket PCIe tilslutning til grafikkortet, Wifi 6E og 6-lagsprintplade samt 2.5G LAN. PCIe 5.0 tilslutningen har i øvrigt en endnu kraftigere køleplade og med endnu flere thermal pads end sædvanligt.

Bagsiden byder på enhver entusiasts grundkrav, CMOS clear. Herudover er der WiFi antenner, optisk, 9 USB-A tilslutninger og en USB-C 20G. Der er også indbygget både HDMI og Displayport, hvilket måske er lidt i overkanten, for det der skal forestille at være budget/entry level. Herudover er der support af ARGB strips og lignende.

Dette er en annonce:
MSI MPG B650 Carbon WiFi

Personligt er jeg mest glad for den skrueløse m.2 tilslutning, det er simpelthen genialt og burde være standard. Ligesom præinstalleret I/O skjold, så er det hvad man efterhånden forventer at de store mærker. Herudover er jeg glad for, at der ikke længere er en mikroblæser, men derimod en massiv køleplade til selve chipsettet. Man har også valgt at bruge de nye XL clips til PCIe tilslutningen, og det er altså et kæmpe plus.

MSI giver dig 3x PCIe 4.0 til NVMe drev, og sågar en enkelt 5.0 tilslutning. Herligt. Ros for det. Der er to PCIe 4.0 tilslutninger, en der kører direkte til CPU, og en direkte til Chipset (begge kan køre x16) og en 3.0, der typisk bruges til lydkort. Der er i øvrigt også Bluetooth 5.2 og 6 USB-A samt en USB-C forbindelse til eksterne tilslutninger på kabinettet.

Strømdelen er 16+2+1 faset VRM på 80 ampere og et duet Rail Power System jeg bør læse mere op på, samt dedikerede fan headers til AIO kølere, der kan trække 3 ampere. Der er enormt mange muligheder for at tilsutte kølingen. Om det bare er mig, der husker forkert, eller MSI har genopfundet den dybe tallerken, ved jeg ikke, men de har faktisk gjort en indsats for at placere fan headers, så de er tættest på de områder, hvor de skal bruges. Det er aldrig noget, jeg har tænkt nærmere over, men uanset skal MSI have ros for at have gennemtænkt en lang række scenarier, og de sørger for at der er rigeligt med muligheder for at tilslutte blæsere . Der er i øvrigt to CPU strømtilslutninger og seks SATA inputs. Herudover er der 4 Debug LED'er, hvilket er ret nyttigt.

På lydsiden er der en ALC4080 processor. Lyden har sit eget lag i bundkortet, og det ligner Chemicon kondensatorer. Jeg mener så personligt, at WIMA lyder bedre, men de koster vist også en del mere i indkøb. De fire DDR5 tilslutninger understøtter "kun" op til DDR 6600, men eftersom AMD CPU'er helst vil køre med 6000 Mhz, så er det ikke et reelt problem.

Selve system/bundkort temperaturen kom aldrig over 50 grader, heller ikke ved fuld belastning. Det blev testet imod et andet mærkes X670E bundkort i den dyre ende, og der var ikke rigtigt nogen forskel, heller ikke med en AMD 7950X. Kort sagt, kan du undvære det høje antal USB tilslutninger og PCIe 5.0 til grafikkort, som mange highend bundkort har, så er der ingen grund til at købe dem i stedet. Jo, så skal det være fordi, du har planer om mange PCIe 5.0 drev i dit system, men så har man så mange penge, at man alligevel nok bare skifter bundkort, som vi andre skifter sokker.

Overordnet set får du meget for pengene, også selvom det er mange penge til at starte med. Et glimrende eksempel på, hvordan et B650 kort kan laves.

MSI MPG B650 Carbon WiFi
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold