Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

MacBook Air (2022)

Apple har endelig redesignet deres MacBook Air, og den er på alle måder en bedre maskine.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

MacBook Air, den nok måske vigtigste Mac som Apple producerer. Og hvorfor det? Jo, fordi det uden tvivl er den der appellerer til den absolut bredeste målgruppe, og desuden den du nok har størst chance for at støde ind i ude i vildnisset. Nej, det er ikke den Mac der viser vejen frem, men det er dog, udover Mac Mini, det mest forbrugerorienterede produkt i det line-up. Derfor ville man let kunne argumentere for, at det er også er det vigtigste.

HQ

Så når Air så får sit første reelle redesign i mange år efterhånden? Ja, så er det værd at sætte sig op i stolen. Først og fremmest tager denne helt nye version form efter de også relativt nye MacBook Pro-maskiner. Det betyder at den gamle "dørstopper-form" er væk til fordel for en uniform tykkelse tværs over maskinen, og med de lettere afrundede men fortsat industrielle hjørner, så minder det her mere om en slank MacBook Pro 14 end sin forgænger. Det er i øvrigt ros, hvis du skulle være i tvivl, for den nye MacBook Air er ubegribelig smuk.

MacBook Air (2022)

Rent funktionelt er der ikke meget forskel. Den er stadig slank, cirka 11 millimeter, som i øvrigt er en del tyndere end sin forgænger. Den er også lige en smule lettere, omkring 1.2 kilo. Du får i princippet en Thunderbolt/USB-4 port mere, eftersom der her er to og en MagSafe-port til opladning, som så kombineres med et standard hovedtelefonstik.

Indvendig er der dog et hav af opgraderinger. Jo, det er samme scissor-tastatur, samme gigantiske trackpad, samme WIFI 6-model og Bluetooth 5.0-understøttelse, men nu er det nye webcam 1080p, der er fire separate enheder i højtalersystemet du for alvor kan høre, hovedtelefonstikket understøtter hovedtelefoner med høj impedans, og batteriet er vokset fra 49.9Wh til 52.6Wh - altså cirka 15 timers blandet brug. Desuden lader den nye Air ved 67 watt via et MagSafe-kabel der er farvekoordineret til hver model.

Dette er en annonce:

Det lyder trivielt, men MacBook Air føles nu uhyre moderne at bruge, og det er ikke bare rent æstetisk idet maskinen går bedre i spænd med resten af Apples designfilosofi. Den er bare... ja, bedre. Som den også skal være.

MacBook Air (2022)

Vi opgraderer fra standard Retina på 13.3 tommer til Liquid Retina på 13.6 tommer, og det betyder at der slipper lidt mere lys igennem panelet, der afgiver lys på cirka 550 NITS peak. Det er på alle måder stadig et glimrende panel, milevidt foran de fleste andre, men de fleste fikserer dog ret direkte på den nye "notch". Den er opstået fordi Apple har vundet 0.3 tommer ved at fjerne noget af den ellers ret tykke skærmkant, men har efterladt det nu karakteristiske webcam i et lille indhak. Det generer mig hverken synderligt, og jeg betragter det heller ikke som en central del af Apples designsprog. Det er, med andre ord, en acceptabel måde at vinde mere aktivt skærmareal uden at skære ned på kvaliteten af webcamet.

Og så er der M2. Når ja, ikke? Først og fremmest starter Air stadig på 8GB RAM, men kan dog konfigureres op til 24GB denne gang, men både den gamle og den nye starter på 256GB med versioner op til 2TB. Det er SoC'en der er ny, så denne gang er der tale om otte CPU-kerner i stedet for syv, og 10 GPU-kerner i stedet for otte. Det er i sig selv en opgradering, men nok ikke det kvantespring vi eksempelvis har set fra M1 til M1 Pro og Max. Men igen; kernerne er også clocket anderledes, så i en CPU-test som Cinebench R23 kommer de otte CPU-kerner sat til 3.50GHz mere til sin ret, og vi så en forskel på cirka 15%, eller mere specifikt 8903 på Multi-Core overfor 7560 på den gamle MacBook Air med M1. GPU-fordelen er mere betragteligt, naturligvis, og her var forskellen 20% i Geekbench 5 på Multi-Core.

Dette er en annonce:

Det lyder måske som om at vi skøjter lidt hurtigt henover M2'eren, men sandheden er bare at dette er en sand sekvensopgradering af Apples M-baserede indmad. Alting er lidt bedre hele tiden, og det resulterede ikke i reel thermal throttling eller andre termiske udfordringer under almindelig brug. Der er stadig de samme teoretiske udfordringer hvis de programmer du bruger skal køre igennem et Rosetta-baseret oversættelseslag, og de samme fordele hvis de derimod er optimeret til at køre på Apple Sillicon.

MacBook Air (2022)

Det er dog værd at gøre kort holdt for at tale om varme, for husk at Apple har lanceret en ny MacBook Pro, der har samme design som den decideret gamle Pro med touch bar og hele baduljen, men som har den centrale forskel at den kører M2 med en vifte installeret. Det betyder i princippet at den er bedre klædt på til et workflow der varer længere end 10-15 minutter under pres, såsom videoredigering gennem eksempelvis Adobe-suiten med et utal af plugins. Den nye MacBook Air har kun passiv køling, og selvom at den ikke som sådan er designet til at bryde med gigantiske programmer i længere tid ad gangen, så er det måske værd at notere sig i det lange løb.

Fantastisk design, solide tilføjelser, skøn batterilevetid og en ret fin SoC-opgradering? What's not to like? Jo, Apple har gjort det lidt mere forvirrende end det behøver at være, for prisen på den her version er ikke den samme. Ser du, Apple beholder den gamle MacBook Air i deres aktive line-up, og den får du for 9399 overfor startprisen på den nye på 11,499. Det er en forskel på over 2000 kroner, og med den gamle får du stadig det bedre tastatur, en tynd slank computer med 15 timers batterilevetid og en M1 SoC, der så sandelig ikke er sløv.

Så er de her opgraderinger 2000 kroner værd? Ja, det ville jeg sige, selvom at prisstigningen er lettere ærgerlig.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold