Dansk
Gamereactor
film-anmeldelser
The Gentlemen

The Gentlemen

Guy Ritchie vender tilbage til det han kan bedst. Vi anmelder den stjernespækkede The Gentlemen.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Guy Ritchies nyeste film, er en fortælling, som er spækket med gangsters, humor, cockney slang, action og alt andet man efterhånden forventer fra Ritchie. Filmens første scene starter i et karakteristisk højt tempo kendetegnende instruktøren og sænker ikke på noget tidspunkt farten. Eller det skulle lige være for at få en overseksualiseret kommentar ind fra filmens fortæller, Fletcher, spillet af Hugh Grant. Men snart efterfølgende er vi tilbage på sporet, hvor nogen enten skal gøres til grin, en stereotyp skal fornærmes eller et uheldigt individ smides ud af et vindue. Og repeat. Stilen er genkendelig, både når det kommer til klipningen, pacingen, rollerne og naturligvis fremfor alt: dialogen. Dialogen er helt i top, om end primært henvendt til Ritchie fans. Det er et pragteksempel på at prædike for menigheden: dem som i forvejen er fans, kommer til at elske instruktøren mere. Dem som ikke er store tilhængere af fornævnte identificerende kendetræk og troper kommer til i større grad at forsøge at undgå hans film.

The Gentlemen

Filmen er som nævnt fortalt af Fletcher (Grant), en flirtende og til tider på grænsen af charmerende journalist, som har deduceret sig frem til den amerikanske gangster Mickeys (Matthew McConaughey) kriminelle aktiviteter og ønske om at sælge sit marihuanaimperium. Men filmens plot formidles ikke kun til os seere, hele narrativet leveres i reel tid til Mickeys håndlanger Ray, som er spillet af Charlie Hunnam. At narrativet er formet og bragt til live af denne excentriske karakter tilfører utroligt meget til filmen, særligt fordi vi også får alle Rays irritationer over den overdrevne og langrukne fortælling. Narrativet fungerer altså på flere niveauer, hvilket går lige i ens film- og metaelskende hjerte.

Dette er en annonce:

Filmens stil er morsom, karakterernes tøj er grimt, og filmens setdesigns er billige og usle at se på. Alting er lige skruet en tand op så der ingen risiko er for, at man misser noget. Hele filmen er utroligt in-your-face, og hvis en rolle portrætteres som en stereotyp, hører der et par nedladende britiske bemærkninger med. Og de skal nok blive hivet frem et par gange. Der er intet subtilt og man skal ikke tænke for meget, for at kunne følge med. Alle komplicerede twists bliver forklaret løbende, og endda uden, at publikum bliver talt ned til, hvilket er fantastisk forfriskende. Det eneste man skal er egentlig bare at læne sig tilbage og nyde turen, samt så vidt muligt forsøge at ignorere underteksterne, som slagter en stor del af retorikken og humoren i den velskrevne dialog.

The Gentlemen

Selvom fortællerstilen i starten medbringer en vis distance til både plottet og karakterer, er det heldigvis noget man kommer sig relativt hurtigt over. Og når man først har løsnet lidt op og begyndt at grine af de upassende jokes og fordomme, som alle briter åbenbart har, værdsætter man i høj grad, hvordan narrativet er udformet. Det er en særdeles underholdende og smart måde at beholde et hurtigt tempo i en film, som til tider minder om Michael Peñas opsummeringer i Ant-Man-franchiset. Selvom det er en cockney gangsterfilm er den som nævnt fyldt med humor og (til tider) low key racisme, som gør det svært ikke at grine et par gange i hver samtale. Igen skal det understreges: det er nok svært at nyde filmen til sin fulde, hvis ikke man køber præmissen og instruktørens stil, men hvis man gør, og har valgt at tage plads i raketten, så er man med på en fantastisk tur. Det er en af de bedste filmoplevelser jeg længe har haft, og det er svært at finde kritikpunkter, udover at den bestemt ikke er for alle. Blandt andet, er det hertil værd at nævne, at der kun er en kvinde blandt de syv største roller. Dette er dog (igen!) typisk Ritchie.

Udover de tre førnævnte hovedroller, er listen af biroller dog afgjort i top. Der er ingen B-, C-, eller D-story line som er enten lige gyldig eller uinteressant, fordi alles roller er utroligt velskrevne og replikker underholdende. Michelle Dockery gør det fantastisk som en "cockney Cleopatra" (som Fletcher beskriver hende), Jeremy Strong som en amerikansk jødisk milliardær og Henry Golding som kinesisk-cockney up-and-coming gangster. Der lægges naturligvis utroligt meget vægt på de semitiske overbevisninger, såvel som sidstnævntes race, hvortil der selvfølgelig er tilknyttet utroligt mange racistiske bemærkninger til begge. Alle skuespillere leverer solide præstationer, og når Colin Farrell bliver tilføjet til ingredienserne, bliver retten lige et par stjerner bedre. Særligt Farrell, Grant og Hunnam bidrager med utroligt meget til filmens uendelige mængde charme. Der er virkelig sket noget godt for Grant, efter han er blevet ældre, og ikke længere hovedrollen i diverse romcoms. Han fungerer 100 gange bedre som flamboyant eller småpervers karakterskuespiller.

Dette er en annonce:

Instruktørens navn blev nævnt lidt flere gange end typisk, hvilket er noget som hænder, når deres stil bliver så genkendelig, at man kan spotte den på meget få sekunder. Og på samme måde som Quentin Tarrantino i løbet af de seneste år har oparbejdet et repertoire som i stigende grad er blevet mere og mere "Tarantinoet", er dette bare også tilfældet her. Det er afgjort den mest "Ritchieede" af Guy Ritchies film. Den var både tilpas åndssvag, kompliceret og actionfyldt til min kop. Den ramte for mig lige i øjet.

The Gentlemen
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold