Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

DJI Avata

DJI har begået en FPV-drone der tager dig tættere på det hele end nogensinde før.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Tilbage i maj måned lancerede DJI deres Mini 3 Pro, og det var dengang virkelig svært at få armene ned. Her leverede de overdådig videokvalitet, solid prissætning og brugervenlig opsætning, der virkelig virkede som et slags "thunderclap moment" for hele markedet. Siden da har vi brugt netop den drone i vores videoproduktion.

HQ

Men DJI har tydeligvis mere på hjerte inde året er omme, og har nu lanceret Avata, en såkaldt FPV-drone der kan lidt mere, og som er en del mere involveret end "bare" lave flotte, direkte optagelser.

Så hvad er en FPV-drone? Det er måske dumt at starte med, til en vis grad om ikke andet, men det er i hvert fald en "first-person view" drone, som betyder at du flyver ved hjælp af et VR-headset. I teorien tillader det føreren at lave optagelser der er langt mere detaljerede og "smooth", eftersom dronen kan bevæge sig i et langt mere avanceret mønster. Det er, måske mere end noget andet, realiseringen af det ægte fugleperspektiv, hvor optagelserne gerne skulle simulere et væsen der bevæger sig gnidningsfrit gennem luften.

DJI Avata

Okay, før vi finder ud om Avata så kan levere på det her ret signifikante løfte, så lad os lige få det basale af vejen. Avata vejer 410 gram, og det betyder at det fortsat kun kræver et A1-certifikat, som koster noget der ligner 65 kroner, og kan tilegnes online via en teoriprøve. Den kommer udstyret med et 2420 mAh batteri, som giver dig op til 18 minutters flyvning, og den kan flyve i indstillingerne Normal, Sport og Manual (sidstnævnte kræver dog en Controller 2). Den kan flyve op til 10 kilometer, som er markant mindre end Mini 3 Pro, og som nok skyldes behovet for et næsten lag-frit VR-signal. Til sidst så kan den filme i 4K, 2.7K og 1080p, og 4K-signalet kan faktisk køre i 60fps.

Dette er en annonce:

Så langt, så godt. Så er spørgsmålet om hvorvidt styringen er god nok at brugerne netop kan få de optagelser ud af Avata, som de ønsker, og om hvorvidt den kan tilbyde noget som Mini 3 Pro ikke kan. Først og fremmest er det værd at slå fast, at Avata er bygget til at tage imod flere tæsk. Der er samme sensorer, og en nødbremse, der afholder den fra at styrte ind i ting nedefra, eller oppefra, men selve konstruktionen er bare mere hårdfør. Der er plastikringe omkring rotorbladene, der gør det langt mere usandsynligt at der sker store skader ved et styrt, og selve maskinen er gemmer sig bag et exoskelet. Én ting er at den vitterligt er mere hårdfør, og en anden er at det fylder brugeren med en sikkerhed om at det hele nok skal gå, hvis uheldet viser sig at være ude.

DJI Avata

Det betyder at den gimbal kameraet sidder på er lettere begrænset i sit udsyn, men det fungerer faktisk fint i praksis. Det hjælpes for alvor på vej af den nye Motion Controller, der styres ved hjælp af et indbygget accelerometer. Du skal altså bøje den fremad for at lette, og tilbage for at lande. Det er også sådan du drejer, og selve accelerationen styres ved hjælp af en trigger nedenunder. Det lyder lidt vildt, ikke? VR-briller på, drone i luften og så en jægerpilot-agtig controller til styring, men det er en del mere brugervenligt end du lige går og tror.

Faktisk fløj jeg sammen med en ekspert, der løbende afprøver droner, og han sagde at han uden tvivl ville anbefale Avata som en slags begynderdrone i FPV-genren, mest fordi at kombinationen mellem VR-brillen og controlleren virkelig er mere intuitive end de fleste andre brugerflader. Det er ikke fordi at Avata ligefrem er let at flyve med i starten, og jeg måtte se hjælpeløst til under flere direkte kollisioner. Men det er let at lære, det tør jeg godt sige.

Dette er en annonce:

Desuden har DJI tilføjet en række ekstra features, som jeg kan forstå ikke er almindeligt i FPV-genren, såsom GPS, Fly Home-funktionalitet og førnævnte kollisionssensorer. Alt det betyder dog at nogle sportsdroneflyvere vil finde tophastigheden på cirka 28 kilometer i timen (med mindre du flyver i Manual Mode) lettere sløv.

DJI Avata

Det er dog selve brillen der endte med at imponere under selve testen. Det er relativt lille, og gnidningsfrit at tage af og på, og de to Micro-OLED skærme i 1080p/100fps giver et direkte og virkelig detaljeret billede. Dette er, igen, til trods for at headsettet i sig selv virkelig er lille, og hele pakken fylder faktisk ikke alverden når man skal transportere det fra A til B.

Det er ikke en billig pakke dog, cirka 12.000 for drone, controller og briller, men du kan dog trække til og fra alt efter om du har overskydende udstyr tilbage fra lanceringen af DJI FPV fra sidste år, eksempelvis. Men det du får er en ret unik oplevelse, og virkelig en af de der gadgets som man kan give til en familiemedlem, og så se hvor chokerede de er over hvor hurtigt teknologien bevæger sig. Det kan altså også noget. Og når ja, så er det bare en ret genial drone.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
DJI Avata

DJI Avata

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

DJI har begået en FPV-drone der tager dig tættere på det hele end nogensinde før.



Indlæser mere indhold