Dansk
Blog

Animerede drømme på overarbejde, del 2

Skrevet af Ak-master den 29 december 2014 kl. 01:28

Dagens film er rent faktisk værd at bruge en time eller to på, hvilket er mere, end hvad man kan sige om filmene forrige gang. DreamWorks er måske ikke verdens bedste animationsstudie, men de er nu heller ikke helt uden evner. Eller humor. Eksempler følger. På et tidspunkt.

20. Madagascar 3: Europe's Most Wanted (June 8, 2012)
Kritikerne blev mere og mere glade for serien, som den skred frem, og Madagascar 3 endte faktisk med at få en temmelig god modtagelse. Det forstår jeg dog ikke helt, da jeg synes, at de tog den lige langt nok uden at humoren fulgte proportionelt med. Den franske betjent er temmelig irriterende, mens cirkusdyrene er lidt ligegyldige. Filmen har bestemt sine øjeblikke (f.eks. Alex' akrobatiske trick), og den er da også ganske fint animeret, men jeg har nu ikke lige nogen planer om at se den igen foreløbigt.

19. Spirit: Stallion of the Cimarron (May 24, 2002)
Vent lige et øjeblik... En håndtegnet film! Ikke overraskende handler den om den titulære krikke, der til gengæld mod al forventning ikke kan tale. Matt Damon lægger ganske vist stemme til dens indre monologer, men det er også det. Spirit er som sådan en western med vilde heste, indianere, amerikanske soldater og jernbanebyggerier. Altså er det faktisk lige efter min smag, men alligevel var jeg ikke fandens godt underholdt af filmen. Det er et modigt træk at undlade at lade dyrene kommunikere som mennesker, men det gør måske også, at man har lidt svære ved at knytte sig følelsesmæssigt til Spirit.

18. Antz (October 2, 1998)
Studiets første film er forventeligt nok ikke deres flotteste film at se på. Eftersom en stor del af den foregår inde i en myreture, bliver der gjort stort brug af forskellige nuancer af grå og brun, hvilket ikke just er det mest tiltrækkende. Samtlige insekter holder sig næsten også til samme farvepalet - modsat f.eks. A Bug's Life. Ideen var muligvis, at Antz skulle være en lidt mere virkelighedstro skildring af de hårdtarbejdende små fyre, om end handlingsforløbet heldigvis argumenterer imod dette synspunkt. Det afsluttende zoom-ud bringer til gengæld seeren tilbage til den virkelige verden på en ret humoristisk måde.

17. Shrek the Third (May 18, 2007)
Studiet er glade for at mikse alverdens eventyrfigurer og -universer sammen i Shrek-filmene, og gerne på en parodierende eller uventet måde, der evt. også bryder med konventionerne. Med den tredje film i rækken er turen kommet til Kong Arthur og troldmanden Merlin, men uheldigvis er de knap så interessante at følge. For at slippe for at sidde på tronen rekrutterer Shrek Arthur som den kommende konge, men knægten viser sig at være en noget usikker og klodset fyr, og pludselig handler filmen lidt for meget om hans personlige udvikling, når det egentligt bare er den grønne trold, man vil følge. Med det sagt er filmen dog stadig hyggelig og ikke mindst rimelig morsom.

16. The Road to El Dorado (March 31, 2000)
Filmens plot blev angiveligt pillet fra hinanden af producerne/instruktøren i en sådan grad, at det ifølge de originale manuskriptforfattere resulterede i en stillestående anden akt, hvor vore helte blot venter på at få en færdigtømret båd stillet til rådighed. Og det er jo nok ikke helt ved siden af. Denne håndtegnede film udkom på omtrent samme tidspunkt som Disneys to eventyrfilm, henholdsvis Atlantis og Treasure Planet, og jeg har generelt for vane at smide de tre i samme boks - både når det kommer til genre og kvalitet. Det er som sådan ikke en skidt ting.

15. The Croods (March 22, 2013)
Jeg kan stadig huske min umiddelbare reaktion efter at have set nærværende film for første gang, og det var noget i retning af: "den er da okay". I virkeligheden var min oplevelse med filmen nok en smule mere positivt stemt, da den både er flot animeret, har en fin morale og er nogenlunde morsom. Faktisk er filmen måske endda decideret god, men i et medie, hvor standarden for længst er blevet hævet af studier såsom Pixar og Ghibli, så skal der nu lidt mere til, før jeg bliver decideret imponeret.

14. Sinbad: Legend of the Seven Seas (July 2, 2003)
Et ud af rigtig mange ofre for manuscriptændringer af de højere magter, hvilket desværre gør plottet en kende usammenhængende og gennemhullet. Ergo kunne filmen have været noget bedre, men mens historien halter, er actionsekvenserne til gengæld super gode med nogle oprigtigt fede scener i blandt. Det er som skrevet ikke en perfekt film, og den har nu nok gjort sig fortjent til meget af den kritik, der tilfaldt den ved udgivelsen, men jeg var nu alligevel ret godt underholdt.

13. Chicken Run (June 23, 2000)
Aardmans første fuldlængdefilm handler om en flok høns ledet af den håbefulde Ginger, der med masser af gåpåmod i bagagen forsøger at planlægge den perfekte flugtplan ud af hønsegården for samtlige af dens beboere. Efter mangen fejlståede forsøg lander en ung hane (med stemme af en veloplagt Mel Gibson) pludselig i gården, og Ginger er overbevist om, at han kan hjælpe dem ud. Der er masser af humor og spænding, men til gengæld vil jeg ikke kalde den for det engelske studies flotteste film eller som sådan deres mest charmerende.

12. Mr. Peabody & Sherman (March 7, 2014)
Instrueret af Rob Minkoff, der tyve år tidligere debuterede med intet mindre end Disneys Lion King (sammen med Roger Allers). Det er derfor oplagt at tænke, at filmen da må være ret så forrygende, men hvis man så lige tjekker mandens fulde repertoire ud, så er der en god chance for, at éns forventninger falder ret hurtigt igen. Heldigvis er tidsrejseeventyret dog ret underholdende foruden at være flot animeret. Og så er intelligente, antropomorfiske hunde altid sjove.

11. Flushed Away (November 3, 2006)
Efter en håndfuld længere eller kortere stop-motion film tog Aardman skridtet videre til computer animation med Flushed Away, omhandlende en kæledyrsrotte, der mod sin vilje bliver skyllet ud og ender i en undergrundsrotteby, der viser sig dels at være overraskende veludviklet og dels at have sin fred og idyl truet af en flok skrubtudser. Filmen er godt nok fuldt computeranimeret, men studiet har til gengæld gjort det således, at det har et stop-motion-agtigt look over sig, hvilket ærlig talt ser en smule spøjst ud. Men detaljerne er mange, og modelleringen er rig på farver, så resultatet er alligevel temmelig vellykket, mens filmen i hvert fald også formår at skille sig ud fra mængden.

To be concluded...

Animerede drømme på overarbejde, del 2

Og i øvrigt undskyld for den skrækkelige rubrik.

HQ