Dansk
Blog
En dybdegående analyse af DreamWorks' film, del 1

En dybdegående analyse af DreamWorks' film, del 1

Skrevet af Ak-master den 27 december 2014 kl. 01:53

Jep, denne gang er det faktisk en dybdegående analyse.

Nah, just kidding. Så interessante er DreamWorks animationsfilm nok heller ikke. Men de er dog et af vestens større udgivere/producere indenfor "genren", så listen kommer denne gang op på hele niogtyve stykker. Det har resulteret i tre artikler, som jeg regner med at nå at få skudt af inden årsskiftet. Jeg begyndte at (gen)se studiets film for mere end en måned siden, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte få skriblerierne ud af verden, inden jeg blev nødsaget til at se dem igen (ikke noget jeg ønsker mig for alle filmene).

DreamWorks startede med en computeranimeret film tilbage i 1998, men allerede senere på året udgav de en håndtegnet film, hvilket de i nogen grad holdt sig til de efterfølgende par år. Men altså ikke helt da der ind imellem studiets fire håndtegnede film dukkede både en enkelt computeranimeret film og en enkelt stopmotion-film op. Sidstnævnte værende resultatet af et samarbejde med engelske Aardman Animations, der nok er bedst kendt for Wallace & Gromit. Efter to stop-motion film med DreamWorks hoppede de dog over til Sony, hvorefter det igen var slut med stop-motion for DreamWorks. Studiets begyndelse var altså en lettere tumultagtig og broget affære, hvor de forsøgte sig med lidt forskelligt, men siden 2006 har den udelukkende stået på computeranimerede film, hvilket de om ikke andet er blevet rimelig skrappe til med tiden.

Læg mærke til, at jeg skriver med tiden, da alle deres film bestemt ikke er lige pæne at se på. Som antydet længere oppe, så fungerer DreamWorks dog også til tider blot som udgiver af film produceret af mindre studier, så der er altså mange forskellige mennesker involveret på alle stadier af produktionerne. Det kan altså godt være, at nogle film er bedre end andre for f.eks. Pixar, men det er intet i forhold til ujævnhederne og kvalitetsforskellene på DreamWorks' animationsfilm.

Studiet nåede kun at udgive to film i halvfemserne, mens de ikke altid henvender sig til en ligeså bred målgruppe som f.eks. Pixar eller Ghibli, så jeg er i løbet af de sidste mange år bevidst sprunget over flere af deres udgivelser. Dette har jeg dog selvfølgelig fået rettet op på i den sidste tid, men jo, nogle af filmene kunne jeg godt have undværet at se - helt præcist alle på dagens liste. Deres seneste film, et spin-off af Madagascar, har også fået en lidt lunken modtagelse, og selvom den meget passende ville få antallet af film op på et rundt tredive, så har jeg ikke fået set den endnu.

29. Shark Tale (October 1, 2004)
En gangsterfilm under havoverfladen med Will Smith i hovedrollen som den håndtegnskastende og stordrømmende fisk, Oscar. Hvad kunne der gå galt? Right, RIGHT? Robert de Niro lægger sågar stemme til gangsterbossen - en haj selvfølgelig - mens Martin Scorsese ligeledes har en mindre rolle i filmen. Desværre fungerer det overhovedet ikke, og filmen virker ligeså meget til at være en parodi på sig selv som på populære gangsterfilm.

28. Over the Hedge (May 19, 2006)
En vaskebjørn kommer i stor gæld til en bjørn, så han finder en flok skovdyr, og narrer dem til at hjælpe ham med at samle en masse mad fra menneskene. Og så skriver resten vel nærmest sig selv, hvilket der som sådan ikke er noget usædvanligt i, men Over the Hedge er bare ikke særligt spændende eller underholdende. Selve dyrene er heller ikke særligt interessante.

27. Bee Movie (November 2, 2007)
En af de af studiets film som jeg først har fået set i forbindelse med udarbejdelsen af denne liste, hvilket ganske simpelt skyldes, at filmen ser himmelråbende ligegyldig ud og mere ligner en børnefilm end en decideret familiefilm. Virkeligheden ser desværre ikke meget anderledes ud. Med det sagt er det dog ret morsomt med Jerry Seinfeld som hovedbien, mens der også er nogle gode jokes i forbindelsen med biernes korte levetid. Der bliver smurt godt på med morale, men i det mindste er den lidt anerledes end normalt.

26. Turbo (July 17, 2013)
Denne her poppede op på Netflix tidligere i år, måske sidste år, men lignede mere en film til de yngste end noget andet. En snegl får tilegnet sig nogle superkræfter, der gør den i stand til at bevæge sig usædvanligt hurtigt - tilfældigvis lige efter, at man som seer erfarer, at den lille fyr drømmer om at deltage i Indy 500. Filmen er såmænd udmærket animeret, og det er vel som sådan altid relevant at følge sine drømme, men nej, filmen er ikke det vildeste. Cars er stadig bedre.

25. Monsters vs. Aliens (March 27, 2009)
Monsters vs. Aliens er langt fra køn, og faktisk er kvindemennesket en smule creepy at se på, men til gengæld er filmen overraskende morsom til tider. Om det så er de uduelige håndlangere, stupide Bob eller noget helt tredje, så fungerer de komiske indslag temmelig godt. Desværre er helhedsindtrykket bare ikke særlig godt, da humoren er filmens eneste lyspunkt.

24. Madagascar (May 27, 2005)
Jeg husker faktisk den originale Madagascar som værende udmærket - ikke mindst pga. Sacha Baron Cohen, "I Like to Movie It" og pingvinerne, så måske det bare havde været bedst, hvis jeg havde ladet filmen hvile I fred. Jeg er ikke umiddelbart en af dem, der vægter alle andre langt højere end Ross Geller i Friends, men jeg må indrømme, at David Schimmer er ret irriterende at høre på i Madagascar. Det største problem er dog bare ganske simpelt, at filmen ikke er så morsom, som jeg troede. Men så igen, så var den åbenbart heller ikke dengang god nok til, at jeg rent faktisk gad at se efterfølgerne.

23. Shrek Forever After (May 21, 2010)
Dreamworks største animationssucces må givetvis være Shrek, der affødte adskillige efterfølgere og et spin-off. Her stod der oprindeligt noget om, hvordan filmserien en årgang ingen ende synes at tage, men så fandt jeg efterfølgende ud af, at de faktisk stadig ikke er helt færdige endnu, da en ny film angiveligt er i støbeskeen. Uanset hvad så beskæftiger hver film sig end til videre i hvert fald med en særlig periode i Shreks familieliv, og med fireren er vi nået til børnestadiet, hvor det går op for vores grønne ven, at han egentligt savner sin gamle, stille tilværelse en smule. Shrek får derfor ændret fortiden, så han igen lever selv, men finder selvfølgelig hurtigt ud af, at han hellere end gerne vil have Fiona og ungerne tilbage. Filmen er vel okay, men den føles knap så inspireret og original som forgængerne.

22. Rise of the Guardians (November 21, 2012)
Højtidsfigurer såsom julemanden og påskeharen kommer i problemer, da den onde Pitch truer med at ødelægge håbet og troen hos verdens børn. Deres eneste håb er den tilbageholdende Jack Frost, der mest af alt bare gerne vil passe sig selv. Filmen er ikke så gammel, hvilket betyder, at den er nydeligt animeret, men historien er lige en tand for sukkersød, mens man aldrig får knyttet de helt store bånd til Jack. Igen hjælper det en del, hvis man er under ti år gammel, hvilket er en lidt uheldig tendens med flere af studiets film.

21. Puss in Boots (October 28, 2011)
Og her har vi så det føromtalte spin-off til Shrek-serien, der selvfølgelig handler om Den Bestøvlede Kat, og hans vilde eventyr før han møder Shrek og resten af slænget. Jeg har ét stort problem med denne titel, og det er simpelthen æggefyren, der er så utroligt skummel og faktisk lidt modbydelig. Man får en smule baggrundshistorie for katten, der viser sig at være vokset op med førnævnte æggemand, og flere år senere mødes de igen for at fortsætte fra, hvor de slap i sin tid: jagten på de magiske bønner. Filmen er lidt kønnere end Shrek-filmene, og der bliver budt på både nogenlunde humor og god action, så filmen er nu heller ikke dårlig.

To be continued...

HQ