Dansk
Året 2020: Musik - Playlist

Året 2020: Musik - Playlist

Skrevet af Ak-master den 4 januar 2021 kl. 21:44
Tagget som: AOTY, Music, Året 2020

Godt nytår!
Ti danske, ti udenlandske - kør!

DANSKE SANGE
FRAADS - "Dragekvinden" (indie pop)
Der bliver fortsat i det danske musiklandskab eksperimenteret derudaf med at blande rnb, hiphop og pop - sang og rap. FRAADS hittede stort i 2019 med et større fusionsbæst, mens de i 2020 på deres debuterende langspiller bevæger sig en anelse ind i skyggen af Barselona - blot for at forsvinde ud igen på den anden side med tætskårede sange som nærværende "Dragekvinden".

Guldimund - "Brænder stadig" (melankolsk indie pop)
Lige i hælene på etablerede navne som FRAADS har vi Guldimund, der i 2020 slet og ret debuterede med den melankolske "Brænder Stadig". På bedste vis har de fået bikset et langsomt guitardrevent stykke pop sammen med en sårbar og ulykkelig vokal. Så selvom de også opererer indenfor indie poppen som flere af deres populære kollegaer formår de stadig at skille sig ud fra mængden.

School of X - "Collarbone" (moderne rnb/pop)
Som en blanding af Elias Boussnina og FRAADS byder School of X på... mere indie pop - men denne gang på engelsk og med duften af lidt rnb; beatet træder tydeligere frem ved at fremhæve slagtøjet i mixet, korte guitarsolo-agtige riffs afslutter omkvædet, mens School of X leverer en halvdoven vokal.
Apropos vokal, så dukker Lord Siva sørme også op og lægger et par engelske linjer i C-stykket. Ikke ulige Phlake er vi oppe på internationalt niveau her.

Bisse - "Den Hovedløse Rytter" (indie)
Intet år uden Bissen - der ovenikøbet velsignede os med to album i 2020 - den første fra soveværelset under nedlukningen i foråret, den anden fra en lille efterårslysning midt i en fyrreskov et sted på Sjælland. "Den Hovedløse Rytter" er fra sidstnævnte plade; egentligt en break-up plade men som en rød tråd gennem melankolien ænses altid et lysglimt, et håb. Hvilket i virkeligheden også er et nydeligt billede på den almindelige sindstilstand under anden bølge af Coronaen.
Og så lige skud ud til Peter Sommer og Michael Falch.

Ganger - "Bunker" (alternativ pop)
Vi blev som bekendt lovet en trilogi af Ganger, og midterstykket landede således i det netop forgangne år. Det er på flere måder en mere eksperimentel udgivelse med næst til ingen hensyntagen til almindelige sangstrukturer.
Nærværende sang og single er i den lettere tilgængelige ende, men er både lyrisk og musikalsk et meget fascinerende lyt. Og så lige skud ud til den fabelagtige omend korte saxofon-solo til slut.

Jung - "Blitz, Baby" (indie rock)
Chancen for at du kender Jung allerede er temmelig stor, for selvom de kun lige har smidt deres første plade på gaden, er de allerede blandt de mest eksponerede bands herhjemme og bliver da også flittigt spillet på P3.
Jeg klager dog ikke, da Blitz er det album jeg lyttede mest til sidste år. De ligeledes glimrende omend mere punkede Joyce tog førstepladsen på Gaffas yearend-list, hvilket jeg dog stadig ikke helt forstår.

GRETA - "Waves" (dreamy synthpop)
Hvad jeg lige har skrevet om Jung, gør sig egentligt også gældende for GRETA - bare i mindre skala og med P3 skiftet ud med P6. GRETA debuterede sidste år med sit vanvittigt stilsikre synth-glade to-delte album Ardent Spring, hvorfra nærværende sang udspringer. Det er utroligt stemningsfuldt og veleksekveret, og så betyder det ikke så meget, at GRETA egentligt er tysker men altså har boet i Danmark i små ti år.

Lord Siva - "Solhverv" (synthpop)
Jeg efterlyste i sidste års liste endnu flere covers i dansk musik, og som de fleste efterhånden nok ved, leverer Lord Siva her et cover af dansktop-projektet Humørekspressen. Skru produktionsværdien flere tak op, tilsæt nye vers af Siva og drys inciterende ad-libs ud over sangen, og så har du et af 2020's største danske hits.
Og så har jeg end ikke fået nævnt Sivas vellydende langspiller, jeg egentligt tidligere havde tænkt mig at smide på listen i den ene eller anden form.

Baby in Vain - "Before You" (garage rock)
Nyt fra pigerne i Baby in Vain er som regel altid godt nyt, og 2020 var så bestemt ingen undtagelse hertil.
Lyden er stadig rå samt Baby-in-Vainsk-melodiøs og guitaren stærkt forvrænget, mens nærværende sang og albumåbner ovenikøbet også indeholder en besnærende og velkommen guitarsolo, hvis du skulle være i tvivl. Og så lige et skud ud til Communion.

Tue Track & SULKA - "Undskyldforevigt" (rap)
Undergrundens P6-pendant til P3's glimrende Artigeardit. Tue Track sidder bag knapperne, så du ved det lyder godt. SULKA er den anden mest omtalte kvindelige rapper i 2020, og selvom hun også har attitude at dele ud af, så er det af en lidt anden slags. Hun flyder selvsikkert over beatet med en monoton intonation som en blanding af det hårde og det ligegyldige, hvilket til tider brydes af sekvenser af nydelig skønsang.
Det lyder bestemt cool og lyrisk er der ikke en finger at sætte på hende, men det kunne nu alligevel være interessant at høre hende rappe med sin *egen* stemme, som man hører den på "Vintertid".


UDENLANDSK SANGE
Childish Gambino - "53:49" (alternativ rap)
Gambino har udgivet endnu et mærkværdigt album, og ligesom sidst er der langt fra bundniveauet til topniveauet. En af grundene til dette er albumlukkeren "53:49" (navngivet efter sekundet sangen starter på pladen). Det er en af de mest imponerende musikalske energiudladninger fra året der gik, og er samtidig også Gambinos mest forfriskende og futuristisk-lydende skæring hidtil.

Jay Electronica - "Universal Soldier" (east coast rap)
Den nærmest sagnomspundne og mytiske Jay Electronica udgav endelig sit - eller i hvertfald ét - debutalbum. Hovedsageligt produceret af ham selv og lidt overraskende med Jay-Z gæstende næst til alle skæringer. Okay, produktionen er en smule bedaget - en af sangene er da også ti år gammel. Men er man indforstået med de stærke religiøse undertoner (mere allegorisk, mindre 'praise the lord'), har man et temmelig episk nummer i vente.

Mac Miller - "Surf" (chill rap)
Jojo, det er vel trist nok, når en ældre halv-pensioneret musiker dør, men vedkommende levede formegentligt et fuldt liv og genererede ikke længere et relevant kunstnerisk output, så det er primært en sorg følt af familien. Men så sker det jo desværre også af og til, at afdøde var lang vej fra sin pension og kunstnerisk kun lige kommet i gang; Mac Miller var en sådan person, han var slet ikke færdig.
Sidsteårs posthume udgivelse er et gennemført chill Mac Miller album - samtidig med at det takket være sin tidstypiske guitardrevne hiphop-produktion lyder nyt og anderledes.

Porridge Radio - "Born Confused" (alternativ rock)
Det meste af nummeret er en kortvarig gentagelse af 'Thank you for leaving me, thank you for making me happy' efterfulgt af en længere og voldsommere gentagelse af sidste del. Linjerne bliver leveret med en desperat og insisterende vokal, men selvom sangerinden synger til et 'dig', lyder hun snarere til at forsøge at overbevise sig selv om ordenes rigtighed. Det er meget bevægende, og i øvrigt en fin lille melodi.

The Weeknd - "Blinding Lights" (synthpop)
Et af de største udenlandske hits er interessant nok også stærkt inspireret af 80'erne. Musikalsk er der sandelig langt fra The Weeknds intime og tilrøgede men samtidig skarptskårede kammermusik fra engang tilbage i tiden til denne Max Martin-producerede pop-sensation. Faktisk så langt, at det dårligt giver mening at sidestille hans sange på denne måde. Pointen er, ja det er anderledes, men det lyder sgu stadig fedt.

Phoebe Bridgers - "Moon Song" (singer-songwriter)
Ved at inkludere Phoebe Bridgers endte jeg ultimativt også med at ekskludere bl.a. Fiona Apple, hvilket måske siger meget. Dog egentligt ikke i mit hoved, da Bridgers simpelthen har været umulig at komme udenom i 2020. Hun er singer-songwriter af den traditionelle rock-variant om end hendes melodier ofte udgøres eller suppleres af strygere og horn fremfor guitar. Derudover besidder hun en nærværende og dybt melankolsk sangstemme - men snarere på den der dejlige melankolske facon end den deprimerende, mens hendes tekstunivers er både vedkommende og rørende.
Jeg kunne snart have valgt en hvilken som helst sang fra Punisher, men "Moon Song" skal uden tvivl nok få budskabet igennem. Hun udgav i øvrigt også et cover af "If We Make It Through December", der musikalsk ligger sig i forlængelse af pladen, og muligvis er blevet min nye yndlingsjulesang (hvis man kan have en sådan).

The Strokes - "Selfless" (alternativ rock)
Da de droppede singlen "At the Door", var jeg både overrasket og klar på mere. Til sidst kom pladen, der stille og roligt sneg sig ind på mig, og pludselig var The New Abnormal et af de album, jeg havde lyttet mest til i 2020. De andre sange voksede frem, og lige i øjeblikket render "Selfless" altså med opmærksomheden. Det er naturligvis rytmisk ad helvede til, mens Casablancas' falset piller bandet ud af den alternative rock-lineup. Han holder bestemt intet tilbage på hverken pladen som helhed eller "Selfless".
Og således fik The Strokes også vippet bl.a. Palace Winter af pinden.

Kelsey Lu - "Morning Dew" (alternativ rnb)
Det er blevet til et enkelt nyt solonummer siden sidste års mesterværk Blood, og Kelsey Lu har på ingen måde mistet sit touch. "Morning Dew" spiller sig langsomt frem med akustisk guitar og enkelte andre stemningsfulde virkemidler - naturligvis akkompagneret af Lus smukke, smukke stemme. Det må være umuligt at lytte til dette nummer uden at blive påvirket - på den gode måde.

Trace Mountains - "Lost in the Country" (indie/singer-songwriter)
Jeg var nødt til at inkludere Trace Mountains, da han byder på den der nærmest hyggelige indie/singer-songwriter lyd, man bl.a. også hører hos Why?. Den der slags musik, der lyder til at være indspillet på en lille grøn bjergside blandt venlige dinosaurer i et stort opsat udendørs studie med moderne teknologi. Det er bare dejligt, og her er "Lost in the Country" et førsteklasses eksempel.

Sufjan Stevens - "America" (psykedelisk folk rock)
Stærke psykedeliske strøg så vi i 2020 også hos vennerne i bl.a. Tame Impala og The Flaming Lips, men ingen af dem gjorde det på samme episke niveau som Sufjan Stevens. I mere end otte minutter tryllebinder "America" lytteren med et hypnotiserende og repetitivt-men-langsomt-udviklende riff for til sidst at implodere på sig selv, hvorefter en tre-fire minutter lang instrumental epitaf følger.
Sufjan har flere gange bevist, at han mestrer både det lille og intime samt det stort anlagte og grandiøse - her er endnu et eksempel på sidstnævnte.

HQ
Året 2019: Musik - Playlist

Året 2019: Musik - Playlist

Skrevet af Ak-master den 11 januar 2020 kl. 15:14
Tagget som: AOTY, Music, Året 2019

Godt nytår!

Traditionen tro byder jeg i denne forbindelse på et udvalg af sange fra det forgangne år.
Som de sidste to år drejer det sig om ti danske sange samt ti udenlandske sange.
Selvom dette projekt egentligt startede med at jeg gerne ville nuancere lydbilledet med flere forskellige musikalske perspektiver, må jeg nok indrømme, at mine lister ikke længere er helt så eklektiske som den første. Oh, well.

DANSKE SANGE
Bisse - "Sanjay Shah" (indie)
Endnu et år, endnu en udgivelse fra Bisse. Jeg gruer for det år, hvor det enten ikke er muligt eller giver mening at inkludere noget med bissen. 2019 var dog ikke et sådan år, da han smed sin semi-country-agtige plade på gaden just timet med høsten.
I pladens to musikalske højdepunkter revser Bisse henholdsvis svindleren Britta samt skattesnyderen Sanjah Shah. Førstnævnte blev udgivet som single og er derfor væsentlig mere populær, og jeg kunne da også sagtens have valgt denne, men jeg har nok hørt sidstnævnte mest. Jeg hørte først "Sanjay Shah" tilbage i juni, da Bisse spillede sin eneste sommerkoncert, og det var bestemt et dejligt gensyn senere på året, hvor jeg endelig fik hørt indspilningen.

Barselona - "Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske" (indie pop)
Den trofaste læser vil måske bemærke, at der ikke er mange danske gengangere på listen i år (ingen udover Bisse). Det er også helt korrekt, på trods af at eksempelvis Peter Sommer havde et par singler (og allerede kommer med nyt album i januar). Vi slipper dog ikke helt for Sommer i denne omgang, da nærværende sang er et cover af hans fremragende 2018-sang (som jeg iøvrigt havde med på sidste års liste), og Sommer gæster ovenikøbet også nummeret.
Det er et nummer som dette, der gør, at jeg ønsker mig flere covers i dansk musik. For god damn, det er lækkert - og helt sin egen.

Efterklang - "Vi er Uendelig" (indie ballade)
Efterklang er tilbage - og så ovenikøbet på dansk. De har valgt at bringe det danske sprog i spil over en række nydelige ballader, hvilket et et overraskende, men absurd effektivt træk.
Det er er en af den slags plader, man let får lyttet overfladisk til, men giver man den sin fulde opmærksomhed og/eller gentagne lyt, så åbner der sig en helt verden for ens fødder. Den smukkeste danske plade sidste år.

Ganger - "Kometen" (alternativ pop)
Ganger er ledet af en ambitiøs og eksperimentel idémand, der sammen med sine fire medsammensvorne spiller op til dansk pop, som du ikke har hørt det før. Med strejf af noget overvældende mørkt, omskiftelige rytmer og melodier samt besynderlige tekster er hele pladen som helhed, men måske særligt singlen "Kometen", komplet uforudsigelig i sin opbygning.
Jeg glæder mig allerede til de to næste kapitler i, hvad der angiveligt er en trilogi.

Hans Phillip - "Dagdrøm [1]" (moderne hip-hop)
Ligesom flere af de mest interessante rappere den sidste tid blander Hans Phillip (fra Ukendt Kunstner-fame) sang og rap samt tildeler melodi og akustisk guitar en ualmindelig stor rolle i produktionen.
"Dagdrøm [1]" er et perfekt eksempel på dette, men jeg har mest af alt også bare lyst til at smide en varm anbefaling efter hele Forevigt, hvor sangen stammer fra.

Elias Boussnina - "05:30" (rnb)
Med en farverig fortid som soundcloud-rapper med gimmicky tekster og tunge beats er Elias måske ikke den oplagte kandidat til at lægge navn til en af årets bedste danske rnb-udgivelser, men så droppede EPen Shameboy.
Den åbner med "05:30", der ligesom resten af EPen er fantastisk flot produceret, mens Elias lægger an med en lækker vokal og et mere end funktionsdygtigt omkvæd.

Bidt - "Sig til Hende" (indie rock)
Her har vi noget folksy rock med hang til en anelse forvrænget guitar og nasal vokal, og selvom deres tekster i høj grad cirkler omkring kærlighed, så er der bare et eller andet mærkeligt ved deres ordsammensætninger og generelle tekstunivers. Det er dog dette lidt flyvske greb af deres, der gør pladen temmelig underholdende. Ikke mindst den fede "Sig til Hende".

ORM - "Klippens Lyse Hal" (black metal)
Og direkte ind fra venstre kommer altså her et stykke med mædal. Det er et langt nummer fyldt med growls og geværsalve-tromme, men som en rød tråd igennem hele herligheden finder man melodien.
De synger i øvrigt på dansk, hvilket jeg naturligvis beundrer, men når man alligevel ikke forstår, hvad der bliver sagt, kan det næsten være ligemeget. Omend jeg er ret sikker på, at der på et tidspunkt bliver sagt noget med "troskab".

IRAH - "Unity of Gods" (indie pop)
Jeg bliver simpelthen altid så pokkers glad, når jeg hører starten på dette nummer. Det er noget så herligt som en sjælfuld popsang, hvor rytme og melodi nærmest er blevet én og samme størrelse. Klaveret fungerer nemlig i mindst lige så høj grad som et rytmisk organ, der sammen med trommen glimter ved sit fravær i det forrygende lille break inden omkvædet.
Jeg troede længe, at Panamah's glimrende "Fantaster" ville havne på listen (på trods af gruppens resterende udspil), men det fik denne perle hurtigt lavet om på.

Lowly - "baglaens" (elektronisk pop)
Jeg var meget i tvivl om, hvilken sang der skulle have den sidste plads. Jeg var både omkring bl.a. Kippenberger, Spellcaster og Collider, og jeg er ærlig talt stadig ikke helt sikker på, at jeg træf det rigtige valg. Men valgtet faldt altså i sidste ende på "baglaens" fra Lowly, der trods titlen desværre ikke er på dansk. Det er dog et helt igennem herligt nummer med et forrygende beat og en drømmende vokal - og her må fremhæves den smukke hook-agtige og tilbagevendende forsiring af ordet "I".

UDENLANDSK SANGE
Bon Iver - "Sh'Diah" (alternativ)
Den eneste genganger på årets udenlandske liste, der ikke er JPEGMAFIA. I min verden er det simpelthen ikke længere en mulighed at komme uden om Bon Iver. Min "Your Top Songs 2019" Spotify-playliste er fyldt med sange fra deres nye plade foruden flere ældre af slagsen. Ganske simpelt fordi bandet med Justin Vernon i spidsen har lavet noget af det mest inciterende og smukke musik i det forrige årti. Jeg kunne snildt have valgt en håndfuld andre skarpe skæringer, men nu faldt valget på den nydelige "Sh'Diah", der åbner med en hjerteskærende vokal for senere at udvikle sig til et halvjazzet instrumentalnummer.

Kelsey Lu - "Blood" (gothic whatever)
Det er altid en fornøjelse at kigge igennem diverse AOTY-lister henover et årsskifte, og selvom der jo altid opstår uenigheder, så har jeg alligevel aldrig oplevet noget som i år, hvor alle tilsyneladende har glemt alt om Kelsey Lu og hendes fantastiske debutalbum Blood. Jeg var fra første lyt ovenud imponeret af den unge amerikanske sanger/sangskriver/cellist/producer, og jeg var endda også så heldig at opleve hende live i Søpavillonen i sommers.
Som udgangspunkt laver Kelsey mørkt, mørkt stemningsfuldt minimalistisk musik styrket af cello, violiner, keys og den lejlighedsvise tromme, hvilket titelnummeret er et fremragende eksempel på. Jeg siger dog "som udgangspunkt", da hun derudover også bl.a. forsøger sig med et drømmende cover af "I'm Not In Love" og apropos Bee Gees det dybt svingende discotrack "Poor Fake".

FKA Twigs - "home with you" (modern rnb)
Nu har jeg godt nok kaldt det rnb, men der er faktisk ikke meget rytme over netop "home with you" - blues rammer til gengæld ikke helt ved siden af. I virkeligheden minder dele af FKA Twigs musik om tidligere nævnte Kelsey Lu - bare knap så gotisk. Nærværende sang har en super stemningsfuld men i virkeligheden relativ spinkel produktion domineret af sporadiske keys, omend den egentlige hovedattraktion uden sammenligning er Twigs formidable, lettere computer-manipulerede vokal.

Jamilla Woods - "BASQUIAT" (jazzy rnb/hiphop)
Med sin besnærende blanding af rnb og jazzet hiphop trækker "BASQUIAT" nogle tråde tilbage til eksempelvis Kendrick Lamars magnum opus To Pimp a Butterfly. Det lyder egentligt bare super lækkert, og det gælder også gæsteverset fra rapperen Saba, der naturligvis passer ind som hånd i handske. Jeg havde faktisk ikke regnet med at skulle inkludere noget af Woods, men ved genlytning af "BASQUIAT" i forbindelse med udformningen af denne liste blev jeg sgu hooked på en måde jeg aldrig rigtig oplevede tilbage omkring udgivelsesdatoen.

JPEGMAFIA - "Papi I Missed U" (alternativ hip-hop)
Den eneste genganger på årets udenlandske liste, der ikke er Bon Iver. JPEGMAFIA lavede en glimrende og ganske weird plade sidste år. Desværre kunne den dog nogle gange virke lidt for made-in-my-bedroom-agtig. Sidstnævnte her er der ikke noget af på hans seneste, der faktisk på alle måder er en overlegen udgivelse. I 2018 var JPEGMAFIA spændende, i 2019 var han the fucking man! Han har en fantastisk energi, og er ikke bleg for at lege med hverken flow, sang, produktion eller noget helt fjerde, mens hans tekstunivers bare forbliver det mærkeligste in the game. Af en eller anden grund endte Peggy i øvrigt som den eneste rapper på min udenlandske liste - til trods for fremragende udspil af bl.a. Tyler the Creator, Little Simz og Danny Brown. Men nu er de også nævnt.

Billie Ellish - "everything i wanted" (goth pop)
Jeg læste en journalist skrive noget ala følgende omkring popsensationen Billie Ellish: "Hun får mig til at ønske, at jeg var teenager igen.. Næsten." Og det siger sådan set det hele, synes jeg. I tilfælde af at du ikke er enig, følger her en ekstra bemærkning. "everything i wanted" er en single udgivet efter albummet, og det er bare en flot og rørende sang, om hvordan hendes bror fungerer som hendes klippe midt i hele massehysteriet. Ellish stjæler i øvrigt således den mainstream-reserverede plads på listen fra den ellers fremragende "This Life" af Vampire Weekend.

black midi - "953" (progessiv rock)
Det er helt mærkeligt at gøre brug af mærkatet "progressiv rock" om et 2019-nummer, da progressiv rock længe har været én stor joke og i virkeligheden alt andet end progressiv. Men "953" fra black midi lyder faktisk anderledes, og er ovenikøbet underholdende på samme tid. Der bliver således budt på både klassisk britisk sprechgesang, "larmende" guitarer, sprøde riffs og de prog-karakteristiske skiftende tidssignaturer.

Big Thief - "Not" (alternativ rock)
Big Thief valgte simpelthen at udgive to fremragende album sidste år, hvilket naturligvis tilegner dem en plads på denne liste. De to udgivelser er ovenikøbet overraskende forskellige - den første har en luftig og folk-agtig kvalitet, mens den anden er mere produceret og til tider slår lidt hårdere. Der bliver da også skruet op for el-guitaren på "Not", der netop stammer fra årets senere udspil. Hele første halvdel er én stor ængstelig opbygning til den afsluttende forløsende guitarsolo. Man tænker straks ved første lyt, at soloen endelig må blive ved - og det gør den så. Den optager nemlig hele den anden halvdel af sangen.

Clairo - "Bags" (indie rock)
Med en (velbegrundet) frygt for at fylde listen med for mange singer-songwritere var jeg noget tøvende med at inkludere "Bags" fra Clairos debutalbum, men sangen er simpelthen for god til ikke at blive fremhævet her. "Bags" har et helt fantastisk groove og en sublim guitarlyd, der rammer én fra første sekund af sangen. I en lignende omend lidt mindre rocket boldgade er det også værd at nævne Marika Hackmans glimrende "the one".

Soccer Mommy - "yellow is the color of her eyes" (slow burn rock)
Sidste år kæmpede jeg en kamp for holde antallet af kvindelige singer-songwritere nede, da de ellers fylder ret meget i mit personlige musiklandskab. I år er ingen undtagelse, og det er derfor også med et tungt hjerte men som et nødvendigt onde, at jeg er endt med at udelukke bl.a. Snail Mail, Angel Olsen, Black Belt Eagle Scout, Weyes Blood og i særdeleshed Stella Donnelly. Til gengæld har jeg endelig fået gjort plads til Soccer Mommy, der sidste år blev spist af med en kort sidebemærkning. Nærværende single er ét langt stykke melankolsk og dybt stemningsfuldt slow burn rock - altså den slags der gør sig særligt godt på en varm sommeraften. Bare lad dig forsvinde hen.

Året 2018: Musik - Playlist

Året 2018: Musik - Playlist

Skrevet af Ak-master den 3 januar 2019 kl. 22:33
Tagget som: AOTY

Godt nytår, og velkommen endnu engang til undertegnedes musikhjørne. Menuen står på to playlister med henholdsvis ti udenlandske og ti danske sange. Når jeg om ti år kigger tilbage på musikåret 2018, vil jeg i den ideelle verden tænke på netop disse tyve sange. Men lad os se på sagerne - jeg har nemlig ikke flere tegn til rådighed til at fortsætte denne introduktion.

UDENLANDSKE SANGE
Kids See Ghost - "Cudi Montage" (alternativ hip-hop)
Vi lægger ud med et af de fineste skud fra Kanye West fra det forgangne år. Som bekendt udgav Mr. West en EP om ugen i juni - to af dem primært som producer. De bedste to af disse er nærværende projekt i samarbejde med Kid Cudi samt Pusha T's EP. "Cudi Montage" - ligesom resten af EP'en - er en lækker omgang alternativ og samtidig topmoderne hip-hop. Guitar-licket har mere tilfælles med emobølgen (ala Lil Peep) end trap, der ellers stadig fylder utrolig meget i radioen. Med en smule held er Kids See Ghost samt navne som Brockhampton indikator for, hvor hip-hopen er på vej hen.

JPEGMAFIA - "Macaulay Culkin" (mørk hip-hop)
Listens anden stykke hip-hop er i den noget mere mørke og traditionelle boldgade. Jeg stod længe og vaklede imellem Earl Sweatshirt og JPEGMAFIA, men sidstnævnte endte altså med at løbe med den, hvilket nok mest af alt skyldes, at jeg ikke havde hørt om JPEGMAFIA før år 2018. Han rocker et temmelig traditionelt flow over melankolske og til tider lidt sære beats. Nærværende nummer er dog mere melodiøst en sært, og generelt bare en fornøjelse at lægge øre til.

Mount Eerie - "Only Now" (melankolsk rock)
Det er sket et par gange, at jeg har efter at have overvejet men i sidste ende kasseret en sang til en af disse lister, er begyndt at dyrke selsamme sang og pladen den stammer fra i en sådan grad, at jeg stadig i dag kan ærge mig over, at jeg ikke bare inkluderede sangen dengang. Sidste års rørende udgivelse af Mount Eerie er et sådan album. Pladen er skrevet i kølvandet på hustruens cancerdød, og allerede i foråret 2018 udkom efterfølgeren Now Only, der tager en anelse mere poetisk og mindre prosaisk tilgang til begivenhederne. Det er således en temmelig anderledes oplevelse, og dette gælder ikke mindst titelnummeret, der med sit underligt tempofyldte omkvæd skiller sig væsentligt ud fra mængden.

Snail Mail - "Pristine" (slow burn rock)
Med sin singer-songwriter rock er Snail Mail i dagens anledning repræsentant for alle ligesindede kvindelige kollegaere i 2018 - herunder Soccer Mommy, Mitski, Lucy Dacus (og resten af Boygenius) samt Julia Holter. Kvinden bag Snail Mail er stadig blot teenager, men det har altså ikke forhindret hende i at udgive det album, jeg har lyttet allermest til i 2018. Med undtagelse af den lettere kedelige "Deep Sea" er samtlige sange fantastiske, men jeg fremhæver her "Pristine", da det var første sang til at fange min opmærksomhed. Pladen havde en perfekt tidsbestemt udgivelse i starten af sommeren, da de varme slow burn rocksange var og stadig er oplagt musiktapet til varme sommeraftner.

Christine and the Queens - "The Walker" (indie pop)
Min anden største musikalske overraskelse i det forgangne år er franske Christine and the Queens (allerede booket til Roskilde19) og hendes andet album Chris. Pladen er både udgivet på fransk og engelsk, og som titlen ovenover indikerer, har jeg altså primært brugt tid sammen med sidstnævnte version - det engelske og den medfølgende sletskjulte accent klæder hende i overraskende grad. Netop "The Walker" er et fremragende popnummer af en art med sensuelle vers og et lækkert tempofyldt omkvæd.

Father John Misty - "We're Only People (And There's Not Much Anyone Can Do About That)" (alternativ rock)
Apropos kunstnere som jeg har fortrudt, jeg ikke inkluderede på en af de hersens lister. Den gode fader var med sidste år, men to år tidligere havde jeg ham også blandt mine boblere efter at have stiftet bekendtskab med ham få dage - måske et par uger - forinden. Han blev kasseret i sidste øjeblik, og straks efter begyndte min fandom at blomstre. Den er kun vokset støt siden, så naturligvis får han også en plads i år. Det er melodiøst soft rock med en gudsbenådet vokal samt vedkommende og selvbevidste tekster.

Low - "Always Trying To Work It Out" (glitchy rock)
Bandet Low har været i gang i 25 år, men jeg stiftede først for nylig bekendtskab med dem via deres tolvte langspiller. Jeg skal ærlig talt ikke kunne sige, hvordan de lød førhen, men i 2018 havde de en spændende glitchy/elektro og basdrevet rocklyd. Nærværende sang har tilmed et fængende omkvæd.

Courtney Barnett - "Charity" (hård rock)
Mens Barnetts første soloplade var underspillet og spidsfindig, er hendes seneste væsentligt mere in-your-face, hvilket stadig overrasker mig en smule. Ikke desto mindre var jeg dog ikke sen til at tage sangen "Charity" til mig, da det bare er et helt igennem gedigent stykke rytmisk hård rock - hvilket ellers ikke just er en synderligt hyped genre i disse dage. Om end Car Seat Headrest med deres genfortolkning af en tidligere udgivet plade også på fin vis bidrog til genren i 2018.

Deafheaven - "Glint" (blackgaze metal)
Modsat hård rock er metal som altid en sejlivet satan. Eller det tænker jeg da i hvertfald, om end jeg ikke personligt får lyttet så skrækkeligt meget til nye udgivelser indenfor genren. Det blev dog lige til Deafheavens seneste i det forgangne år. "Glint" er en lidt længere sag, og sangen når både at byde på lækkert minimalt forvrænget guitarspil, højt bpm trommespil og naturligvis den karakteristiske væg af lyd, der angriber lytteren med den gode melodi i front.

Janelle Monáe - "I Like That" (rnb)
Buzzen omkring Monaés tredje studiealbum er kun blevet større siden udgivelsen, og i takt med det er jeg faktisk også kun blevet mere glad for den (jeg startede dog også på et noget beskedent niveau). Særligt "Spotify single"-versionen af overnævnte sang har fanget min opmærksomhed, og jeg faldt da også pladask for dette vidunderlige soul-beslægtede stykke musik. Væk er lilletrommen og broen fra studieversionen, og jeg savner dem sgu ikke.

DANSKE SANGE
Benal - "Lampeskærm" (elektro hip-hop)
I år fik jeg endelig gjort plads til rapper-producer duoen Benal, der i nogle år efterhånden har underholdt os med elektroniske beats og sange om ulykkelig kærlighed - alt sammen gjort på den mest hip-hoperske af måder, og duoen har da også arbejdet sammen med både anerkendte undergrundstalenter samt respekterede publikumsfavoritter såsom Suspekt. Nærværende single fra deres seneste album er latterligt fængende, og uden tvivl en af deres bedste hits hidtil.

Mund de Carlo - "Stenbroen" (hip-hop)
Det hjælper at synge/rappe på dansk for at komme på denne liste, hvilket både Chinah og Schultz & Forever kan skrive under på. Og rappe på dansk er lige præcis hvad københavnske Mund de Carlo kan og gør. Carlo har altid haft en tvivlsom smag i beats samt et flow der har det med at skille vandene. Er det lettere akavet eller usædvanligt ekvilibristisk? På "Stenbroen", et klassisk hip-hop track om Nørrebro, hælder jeg stærkt mod sidstnævnte - og så er beatet desuden on point.

MØ - "Blur" (elektro pop)
Det mest populære danske nummer på listen kommer fra popdronningen MØ, der i de sidste par år har været med til at gøre pop fedt igen. "Blur" er en single fra hendes anden langspiller, og det er ærlig talt bare en lækker lille sag, der på organisk og fornem vis lykkedes med at blande akustisk guitar med ørehængende og følelsesladede elektroanthems. Apropos internationale succeser skal der også gå et skud ud til danske Ice Age, der trods sløje lyttertal gang på gang imponerer alverdens kritikere.

Lise Westsynthius - "Kaster Dig Op" (alternativ rock/pop)
Jeg havde forud for år 2018 ingen anelse om, hvem Lise Westsynthesizer var, til trods for at hun albumdebuterede for mere end tyve år siden som del af bandet Luksus. Sidste år faldt hendes seneste soloudspil, og det er kort sagt en ret fascinerende og mærkværdig udgivelse. På singlen "Laura Palmer" citerer Lise Westsyerske (og gæst) karakterer fra Twin Peaks-universet, og det er alt sammen omtrent lige så mærkeligt som et afsnit af serien. Det er generelt en temmelig alsidig plade, så sangen jeg rent faktisk har valgt at fremhæve er en noget mere lettilgængelig, tempofyldt og poppet sang. Det forhindrer hende dog ikke i at afslutte omkvædet med linjen "nu lægger der kun lidt rødvin og en kyllingving'".

Kira Skov - "The Echo of You" (alternativ pop)
Skovs mand, komponisten Nicolai, døde i 2017 kort efter udgivelsen af sit sidste og ret så fantastiske album indeholdende sangen "Olding", som jeg ville have elsket at inkludere på sidste års liste, men pladen udkom altså lige på den anden side af nytåret. Omkring årsdagen for mandens død udgav Skov et soloalbum, hvor hun ligesom Mount Eerie bearbejder sin sorg over ægtefællens død. Det er ikke overraskende en meget mørk og rørende omgang, hvor særligt titelnummeret ovenover stikker ud med sine tråde tilbage til Jeff Buckley.

The Minds of 99 - "Alle Skuffer Over Tid" (alternativ rock)
Nærværende sang stammer fra bandets andel del af Solkongen, der i sin helhed absolut er en af årets bedste danske udgivelser. "Alle Skuffer Over Tid" er yderligere udgivet som single samt en af få Minds sange, der indeholder en reel guitarsolo. Sangen er i øvrigt den mest spillede på P3 i årets løb (og her skal lige lyde et skud for Phlake med en top fem plads), hvilket ikke kan andet end varme om hjertet, når nu sangen jo faktisk er helt aldeles fremragende.

Peter Sommer - "'Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske" (alternativ rock)
Ligesom Minds har Peter Sommer også formået at snige sig ind på to årslister i streg med sange fra samme album. I Sommers tilfælde er det gået til, da han som bekendt begyndte at udgive singler fra pladen allerede tidligt i 2017. I anden omgang her drejer det sig om titelnummeret, der ligesom de andre singler hører til første del af pladen, hvor Sommer får selskab af sit trofaste Tigger-orkester. Sangen har en ganske lækker basgang og en meget fængende vokal.

Folkeklubben - "Men Ikke Endnu En Vinter" (folkelig rock)
Folkeklubbens sange minder i virkeligheden på mange måder om Kim Larsens musik. Det er folkeligt musik med vedkommende tekster og fængende melodier. Ovennævnte sang er et pragteksemplar på netop dette med sit afsindigt ørehængende omkvæd. I en snævert beslægtet boldgade fik vi samme år også ny plade fra venstrehåndsrockbandet Skammens Vogn, der er et overraskende besnærende lyt på sådan en "tøhø, ja okay"-måde.

Bisse - "Lichtenbergs Løver" (indie rock)
Bisse udgav to plader i 2018: den første var overraskende elektroniskladet og in-your-face, mens den anden udgør tredje og sidste del i Bissens anden trilogi. Nærværende nummer lukker sidstnævnte af på fornem vis med akustisk guitar, elegant symfonisk støtte og en veloplagt vokal. Desværre følger en telefonsamtale efter musikken er forstummet, hvilket sætter en uheldig dæmper på playlist-potentialet. Sangen selv er dog fantastisk.

Katinka - "Grammofon" (indie rock)
Jeg var oprindeligt lidt tilbageholden overfor Katinkas efterfølger til forrige års debutplade, men efter gentagne lyt er jeg nu ganske godt tilfreds, mens "Grammofon" med sit eksposive omkvæd er blevet en af mine favoritter fra den vellydende sangerinde. Som prikken over i'et indeholder også denne sang en glimrende lille guitarsolo nær slutningen.

Året 2017: Film - Mellemkødet

Året 2017: Film - Mellemkødet

Skrevet af Ak-master den 31 januar 2018 kl. 18:09
Tagget som: Året 2017

Mere mellemkød til folket... Øhm, ja, ved ikke helt hvorfor jeg valgte den undertitel for to år siden, men jeg holder sgu ved den!

Så her er altså fem nye gode film. Det primære kriterie for at finde vej til listen er stadig, at filmen ikke er super populær. Den behøver ikke engang at være helt igennem fantastisk - men den skal selvfølgelig være anbefalsesværdig. En smule quirkiness skader bestemt heller ikke.
Derudover holder jeg mig så vidt muligt også til amerikanske film for at holde det prætentiøse element godt i skak. Ingen art-house her, bare rolig!

5. Gook
Vi lægger ud med listens helt store underdog i form af dette uafhængige drama om et par skosælgende brødre i LA under optøjerne i 1992. Instruktøren spiller samtidig også en af hovedrollerne i denne historie om ulmende race-uro, hvilket leder tankerne hen på Spike Lees mesterværk Do The Right Thing. Gook fortæller en lidt anden historie med et andet perspektiv, og den gør det altså ganske glimrende.

4. Good Time
Hvis du trænger til en rigtig rugged'n'raw, nede på jorden, beskidt og intens film, så er Good Time filmen for dig. Handlingen udfolder sig over en enkelt aften, hvor vi følger et andet par brødre i deres forsøg på at slippe godt fra et netop gennemført bankrøveri. Fik jeg nævnt, at den ene af brødrene er retarderet, og den anden er uhyre intelligent med en skarp og omstillingsparat hjerne?

3. Brawl in Cell 99
Jeg var nødt til at inkludere filmen her, da den ganske simpelt tog mig med bukserne nede. Jeg forventede en fængselsfilm ala R eller A Prophet, og var derfor ikke synderligt interesseret til at starte med, for hvad laver Vince Vaughn lige i sådan en film? I et derfor velkommen og temmelig overraskende træk inkluderer filmen absurditeter ofte set i Wes Andersons finurlige film. Det giver Brawl in Cell Block 99 elementer af komik og drømmelignende sekvenser på trods af, at filmen jo i virkeligheden faktisk også er temmelig dyster. Det er især i kampscenerne, at dette kommer til udtryk, via ironiske kameraindstillinger og overvoldelige kampmanøvrer. Den havde jeg simpelthen ikke set komme. Well done.

2. The Big Sick
Her har vi så, hvad der måske er, listens fanfavorit. Den prisvindende The Big Sick er et romantisk komedie-drama om en indisk mand, der helt ude af tråd med forældrenes ønske finder sammen med en hvid kvinde. 2017 har åbenbart været et filmår, hvor filmskabere ikke bare har turde men også er lykkedes med at lave film om racespændinger, racisme og kultursammenstød (Get Out) - altså også uden at introducere slaveri, undertrykkelse mm. (Mudbound). The Big Sick er heldigvis lige så god som den har ry for.

1. Thelma
Gyserfilm og andet horror er ikke rigtig mig. Jeg finder genren overvejende forudsigelig og snydende med billige tricks. Ikke desto mindre så jeg faktisk en mindre håndfuld horror-film sidste år - og her vil nogen måske sætte "horror" i anførelsestegn. Det drejer sig nemlig blandt andet om norske Thelma, der i virkeligheden er et mix af flere forskellige slags genrer. Vi har noget coming-of-age med undertrykt (homo-)seksualitet (Call Me By Your Name er et andet fremragende bud på dette; i mindre grad God's Own Country hvis du er mere til køkkenvask-film og mindre til Woody Allen) blandet med fantasy og horror (Raw er et andet godt bud, hvis denne del lyder mere spændende). På trods af at jeg lige fik name-dropped en del her, så er Thelma faktisk en ret unik oplevelse.

Året 2017: Musik - Playlist

Året 2017: Musik - Playlist

Skrevet af Ak-master den 8 januar 2018 kl. 13:19
Tagget som: Music, AOTY

Sørme om vi ikke er på den igen. For tredje år i streg kommer her en personlig playliste over nogle af mine favoritter fra det forgangne år. Jeg må indrømme, at jeg stadig har nogle internationale udgivelser til gode - enten slet og ret at stifte bekendtskab med dem eller bare at lære dem lidt bedre at kende. Ikke desto mindre var det ikke svært at finde ti-tolv gode skæringer. Som noget nyt har jeg denne gang endda kunne skrabe ti-tolv gode danske sammen, så i et lettere læselighedsudfordrende træk har jeg simpelthen lavet to lister, hver med ti sange. En for udenlandske udgivelser, og en for danske udgivelser.

Jeg har egentligt i noget tid været bange for, at jeg så småt var ved at miste interessen for nyt hiphop, men her omkring årets udgang har jeg heldigvis måtte sande at 2017 jo faktisk også havde en del at byde på på dette område. Der er derfor en del hiphop på den første liste, og jeg kunne snildt have inkluderet mere. I et forsøg på at gøre listen bare en smule blandet, har jeg dog valgt at fylde op med andet materiale.

UDENLANDSKE SANGE
BROCKHAMPTON - "BLEACH" (moderne hiphop)
Det her nye hiphop kollektiv tog dele af internettet med storm i 2017, hvor de debuterede med hele tre moderne langspillere. Nærværende nummer er en dejlig, chill en af sin slags fra gruppens tredje udspil. Det er ret lækkert.

Armand Hammer - "Pakistani Brain" (undergroundshiphop)
Det er ikke fordi BROCKHAMPTON i virkeligheden er særlig kendte, men det bliver de sandsynligvis i den kommende tid. Armand Hammer, ledt an af Billy Woods, er og vil tilgengæld altid forblive dybt under jorden. I nogle bands tilfælde kan dette være for alles bedste, men i andres (heriblandt Armand Hammer) egner de sig bare ikke til mainstreamen. "Pakastani Brain" stjal pladsen fra CunninLynguists og Jonwayne, hvilket måske siger en del.

Jay-Z - "4:44" (grown-up hiphop)
Jeg var simpelthen nødt til at inkludere denne vidunderlige skæring, dels fordi sangen er, well, vidunderlig, og dels fordi det bare er rart endelig at se Jay-Z udgive et album, der ikke er til at lukke op og skide i. No I.D. har produceret og Shawn Carter har faktisk noget på hjerte - så har du sgu en succes. Sorry, Kendrick.

Lil Peep - "Save That Shit" (grunge hiphop)
Ja, det er et åndsvagt navn, og min første tanke var da også, at Lil Peep blot er endnu en i rækken af dårlige trap rappere. Han opererer ganske vist inden for genren, men modsat de fleste andre drenge gør han genren til sin egen. At se på og lytte til Lil Peep er lidt som at lytte til Kurt Cobain. Vi kan også kalde Peep for en moderne punkversion af Eyedea. Det er melodiøst, punk, emo og omtåget - faktisk synger Peep sågar det meste af tiden. "Save That Shit" er blot en ud af flere fremragende sange fra en anderledes EP. Desværre afgik Lil Peep ved døden sidst på året. Overdosis.

WHY? - "George Washington" (indie rock/pop/rap)
WHY? er et amerikansk indie band, der udspringer af et soloprojekt af frontmanden og sort-of-rapperen Yoni Wolf. De formår på glimrende og meget fængende vis at blande forskellige genrer i et grundlæggende håbefuldt omend en kende blåt miljø. "George Washtington" indeholder det skønneste omkvæd fra deres seneste plade.

Ariel Pink - "Another Weekend" (indie rock)
"Another Weekend" synes kun at blive bedre og bedre for hver gang jeg hører den. Der er noget omtåget 60'er flipperrock over Ariel Pink med et The Zombies-agtigt hook på nærværende sang. Skønt, skønt.

Beck - "Colors" (alternativ pop)
Jeg kan ganske simpelt ikke sidde stille til dette mindre monster af et beat. Smid et overflødighedshorn af et svingende omkvæd oven i hatten, og så er jeg altså solgt. Hvorfor er "Colors" ikke et større hit? Klart den bedste fra Becks seneste, og "Colors" formår således lige at slå Lordes nærliggende sang "Green Light" ud af listen.

Father John Misty - "Ballad of the Dying Man" (ballade)
Den gode fader har virkelig formået at skille vandene med sin højst satiriske mastodont af et tredje album - bestående stortset af ene rock ballader. Ved de første par lyt flyder hele pladen bare sammen til én lang flødebollesuppe, men når man begynder at kunne skille sangene fra hinanden, opdager man hvilket pragtfuldt værk man faktisk har med at gøre. Det var ret svært for mig at udvælge et nummer, da de alle mere eller mindre er mulige kandidater. Så jeg gik bare med den mest populære.

The National - "The System Only Dreams in Total Darkness" (indie rock)
Jeg har aldrig rigtig bekymret mig synderlig meget om The National, men fraogmed jeg hørte overstående sang er jeg sgu ombord. Som også coveret indikerer har vi med et lettere og ganske lækkert melankolsk lydbillede at gøre, inkl. en smule velinkorporeret elektrisk guitar og et overraskende godt falsetto omkvæd.

Bell Witch - "Mirror Reaper" (funeral doom)
Bell Witch er tilbage (har aldrig hørt om dem før) med deres tredje album. Med en spilletid på knap halvanden time og ét enkelt fucking nummer har man som lytter naturligvis noget ganske særligt i vente. Bell Witch er angiveligt doom metal (ligesom Amenra - der med sidste års "A Solitary Reign" faktisk burde være inkluderet på listen), og funeral doom oven i hatten, hvilket vist bare betyder, at det går laaaangsomt. Og det gør det. Derudover er der ingen guitar, men blot bas, trommer og orgel, hvilket ligesom kun styrker hele begravelsesmotivet. Men det er ikke bare langsomt, det er også absurd tungt og stemningsfuldt. Og så har "Mirror Reaper" bare en super intens og flot lyd. Selvom jeg ikke nødvendigvis kommer til at høre nummeret igennem fra start til slut super mange gange (jeg er dog lidt nysgerrig efter at vide om pladen belønner gentagende lyt), så kan jeg ikke undgå at være dybt fascineret.

DANSKE SANGE
Baby in Vain - "Transcendent" (garage rock)
Pigebands der laver garage rock er åbenbart lidt en ting i øjeblikket. Sådan nogle bands (drenge eller piger) har det med at blive pænere og mere alternativ end garage i længden, men Baby in Vain holder sig heldigvis stadig i garagen på deres debutplade. Der er næsten noget shoegaze over "Transcendent" med sin mur af støj, hvilket sjældent er dårligt.

Bisse - "Alenedag 29.3.3" (alternativ rock)
Bissen er tilbage! Jeg kunne sagtens blot have inkluderet "Bjælkehuset", der er årets pendant til "Seks Hjerter", men det var næsten for oplagt. I stedet har vi den langsomme "Alenedag" om at miste, kede sig og reflektere. Et meget effektivt nummer.

Katinka - "Krig" (indie rock)
En af de mest spændende nye sangstemmer herhjemme finder vi hos Katinka. Med simpel blød rockinstrumentering og et personligt og dagligdagsagtigt tekstunivers gemmer hun på meget potentiale, og selvom det hele endnu ikke er blevet indfriet, så har vi nu stadig nogle glimrende sange. Den Benal-gæstende "Krig" er en af de bedste fra bandets debut, og på den måde fik jeg også lige nævnt Benal.

Carl Emil Petersen - "Finale På Et Filmset" (indie rock)
Jeg synes ikke, at Carl Emil har fået helt nok anerkendelse for sit solo debutalbum. Det er nu en ganske hæderlig udgivelse i forlængelse af Ulige Numres to langspillere. Det er til tider lidt mere poppet og tempofyldt - mere produceret, mindre rockband. Men på et glimrende nummer som overstående gør det ikke noget.

The Minds of 99 - "Ubåd" (post-punk)
En af mine favoritsange fra 2017. Drengene har ganske simpelt gjort det igen. De har ellers fået en smule konkurrence fra Dør nr. 13, hvis forsanger til forveksling lyder en del som Niels Brandt. Men ja, The Minds of 99 er stadig kongerne. "Ubåd" har en fantastisk rytmesektion, god melodi og fængende hook - altså præcis som man ville forvente.

Peter Sommer - "Bittersød Natskygge" (rock)
En af landets bedste singer-songwritere vendte sidste år tilbage med sin måske bedste sang end til videre. "Bittersød Natskygge" har en lækker, lækker mørk guitarlyd - ikke ulige mandens tredje udspil. Sommer kom ud med tre singler i løber af året, og jeg er efterhånden meget spændt på den kommende plade.

Sort Sol - "...Like A Trance Like..." (rock)
Hvis man endelig skal gøre comeback, så bør man altid gøre det ligesom Sort Sol gjorde det i 2017. "...Like A Trance Like..." er trods sit næsten enerverende hook et pragtfulgt mørkt nummer. Dette kommer isærdeleshed til udtryk i forbindelse med sangens korte dansksprogede del, hvor der samtidig bliver skruet godt op for guitarforvrængningen. Ikke at The Savage Rock just gjorde comeback i lige netop 2017, men deres "Woman" fra samme år er dælme også godkendt.

Cancer - "Die One More Time" (alternativ rock)
Cancer er på mange måder meget international i sin lyd; om det så gælder Kristian Kristensens formidable vibrato-falset eller den organiske og luftige instrumentering. Tilsæt et sublimt omkvæd og så har du blandt andet "Die One More Time".

Get Your Gun - "Love Like Feathers" (post rock)
Hvis du er glad for en noget hårdere og eksperimenterende rock, så bør du stoppe, hvad end du laver lige nu, og se at få smurt noget Get Your Gun i de øregange øjeblikkeligt. Det er mørkt (hmm, der begynder at tegne sig lidt af et mønster) og intenst. Du bør isærdeleshed glæde dig til det sidste og dejligt kaotiske minut af "Love Like Feathers".

Chewbacca - "Hva Jeg Har" (hiphop)
Chewbacca (fra Dialekten) er den danske DJ Premier, og så er han også en udmærket rapper. Det er boom bap, og det er lækkert. "Hva Jeg Har" indeholder desuden også et velkommen vers af dystre gruppekammerat Nota Bene. Jeg kunne også have nævnt bl.a. Balthesar, Marvelous Mosell og FLEMMING.

Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.