Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

BenQ Mobiuz EX3210U

BenQ har lavet en 4K skærm i friskt design og til en god pris - men er kvaliteten derefter?

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Markedet for 4K IPS-skærme er heldigvis kommet til et punkt hvor der er reelt konkurrence. Det gør også at man skal skille sig ud på features og design i stedet for kun specifikationer, og det gør BenQ med deres Mobiuz-serie.

HQ

Dette er 32" modellen, den findes i en del andre størrelse hvis det ikke lige passer, men ligesom jeg mener at 27" er perfekt til 1440p, så finder jeg også at 4K skal opleves i 32". Men større end det, og så bliver det for omstændigt på mit skrivebord, og skærmen dækker decideret for mine højttalere.

BenQ's Mobiuz-serie byder på et noget anderledes design, hvidt med røde accenter - det ser faktisk ret godt ud, men ellers er det helt som man kender det, to DisplayPort-indgange, en USB-hub og en HDMI 2.1-indgang samt en fjernbetjening. Af lidt mere specielle features nævnes konsolkompabilitet - det vil jeg nu mene alle nyere HDMI 2.1, HDR, 144Hz 4K skærme er, og så er der TreVolo-højttalersystem og en indbygget mikrofon. Er det bedre end konkurrenternes - ja - klart - bør man bruge det hvis man kan undgå det? Så absolut. Et 2.1 system indbygget i en skærm giver ingen mening. Men når det er sagt, ja, det er så absolut det bedste højttalersystem i en skærm jeg kan mindes at have hørt.

BenQ Mobiuz EX3210U

Det hvide design er faktisk flot, og da det er en mat hvid såvel som rød har det langt mere smag af futuristisk design end plat plastik fra Kina. Hvis skærmen så havde kunne drejes noget mere så man kunne komme til tilslutningerne lidt nemmere havde det været UG med kryds og slange herfra. Heruover har man ikke som visse andre valgt en stor firkantet fod, men en pladsbesparende trekantsfod som jeg er stor fan af.

Dette er en annonce:

Som en af de nye features er der HDRi, forskellige modi af HDR tuning med intelligent lysstyrke og kontrastkontrol. Det virker sikkert fint i teorien, men farverne etc. Skal ikke ændres når jeg skifter kilde eller spiltype, jeg har sat skærmen op som jeg vil, jeg slog det fra fordi at det gav et hvidligt skær til alt, og jeg er ikke fan på nogen måde. Det kan være at det virker bedre, men for nu, ellers tak. Og når vi er ved farverne, så er der en underlig ubalance i farverne med standardindstillingerne - der er ellers mange af dem. Om det er en meget høj gammaindstilling, noget med hvor stærk den enkelte RGB farve er eller lignende ved jeg ikke, men når man lige ser det tænker man mere VA panel end IPS på farverne. Det kan sagtens reddes, men det burde altså have været indstillet/kalibreret bedre fra fabrikken. Der er 98% DCI-P3, så alt taler for en fantastisk farvegengivelse, særligt med HDR600 oven i hatten.

Skærmens responstid er opgivet som enten 1ms eller 2ms alt efter hvor man kigger. Det skyldes at 1ms tiden er MPRT - Moving Picture Response Time, og de 2ms er GtG - Grey to Grey. Sidsnævnte måler hvor lang tid en pixel er om at skifte farve, MPRT fortæller hvor længe en pixel er synlig - også efter et farveskift.

Hvad der trækker voldsomt op er at der er tale om et 10-bit panel, det giver altså bare bedre farver, og så må man overleve at der kun er 16 zoner til baggrundsbelysningen. Sony har demonstreret at det er på tide at forvente mere, og det havde jeg måske også her. De presets skærmen kommer med har også en underlig tendens til at være farvemættede især i det røde, men ellers lidt mørke i det og med blege grønne farver.

Skærmen betjenes via en fjernbetjening der desværre ikke fulgte med vores anmeldereksemplar, men ellers er der en menu hvor alt kan tilgås manuelt. Mit bud er at den er designet til fjernbetjeningen, for der er lidt mange ting at trykke på, men nu plejer jeg kun at indstille en enkelt gang. Et stort skulderklap skal dog lyde for at man kan slukke for den forfærdelige hvide dioder under skærmen. Det lyder underligt, men det er faktisk noget af det mest brugervenlige jeg længe har set. Der er en mulighed for HDR simulering, men det synes jeg ikke gjorde det store.

Dette er en annonce:

Prisen er sat lidt under hvad alle "de andre" kører på. Det er et hårdt marked, men også et sted hvor der er mulighed for at tjene gide penge. Den er ikke blandt de billigste, men heller ikke blandt de dyreste. 8.800 er også en slags penge. Prisen er lidt spændende, den fluktuerer en del, den ene dag lå den omkring 10.400 alle steder, i dag omkring 8.800. Enkelte steder er den over 11.000, men omkring de 8.800 synes at være standard. Her havde man måske så håbet på et indbygget Nvidia G-sync modul, men som så mange andre dyre skærme er det fraværende.

BenQ Mobiuz EX3210U

Panelet havde meget lidt light bleeding, men igen, der kan være stor variation. Med en del møje og besvær blev panlet indstillet væsentligt bedre end de forskellige presets. Det gav noget mere levende og "ægte" farver, med bedre kontrast og farvetemperatur. Der er ikke samme kontrast som Full array Local Dimming eller 64 zoner, men det er acceptabelt - jeg ville dog ønske en kraftigere, altså højere kontrast stadigvæk. Til gengæld er den højeste lysstyrke ret imponernede, mange store skærme er ofte kun HDR400, og i realiteten maksimalt 300 nits. Hvis man virkeligt gerne vil nørde med indstillingerne kan man faktisk gøre yderligere igennem AMD's Adrenalin driver der kan tweake farvene også for dem der ønsker det.

I særligt MMO spil kan Mobiuz skærmen frembringe meget levende og intensive farver. De er måske ikke 100% farvekorrekte, der er så at sige skruet lidt for meget op, selv med manuel tuning. Jeg har leget med ret mange skærme i det her segment over de sidste par år, og til ren gaming er den nu engang ret god - er man hardcore content creator kigger man nok alligevel et andet sted.

I forhold til at spille på den - hvilket nok er formået når vi nu hedder Gamereactor, så er det som sagt ganske velfungrende med 144Hz IPS i 4K - jeg må dog sige at jeg som sædvanligt skal kigge langt efter velfungerende HDR gengivelse i spil, det ender næsten konsekvent med bare at give mærkelige, blege farver. Ville jeg selv købe skærmen? Hmmm, ja, måske, til mit brug er den perfekt, jeg vil gerne have flere dimming zoner, men er for nærig til at betale for det, og jeg ser sjældent film på min skærm, billedet er lækkert og flydende, og jeg synes faktisk ret godt om designet. Og selvom det er besværligt at indstille, så er det i realiteten ikke meget anderledes end for stort set alle andre skærme på markedet, for gode farver på en 4K 144Hz skærm der også samtidig har høj kontrast og mange dimming zoner koster bare væsentligt mere end de 8.800 kroner som BenQ forlanger for en 32" 4K skærm.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
BenQ Mobiuz EX3210U

BenQ Mobiuz EX3210U

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Kim Olsen

BenQ har lavet en 4K skærm i friskt design og til en god pris - men er kvaliteten derefter?



Indlæser mere indhold