Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Asus Vivobook 16X OLED

Asus fortsætter med at levere OLED-paneler til billige penge. Og det virker.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Til vores store glæde her på redaktionen, så lader det til at de fleste PC-producenter nu har forstået, at via moderne teknologi så er det muligt at give forbrugere mere skærmareal i samme basale chassis. Ja, 14"- og 16"-formatet er noget der virkelig bør udforskes i bredere omfang, og vi ser nu det heldigvis implementeret tværs af billige og dyre maskiner.

HQ

Og 16"-formatet er bare én af den tilsyneladende syndflod af fordele som Asus' nye Vivobook-serie er udstyret med. Faktisk er det lige præcis den slags maskine, mere specifikt den nye Vivobook 16X, som gør at man kigger på andre giganter som Dells XPS 15 og sågar Microsofts Surface Laptop 4 15", og sukker lidt opgivende.

Asus Vivobook 16X OLED

Hvorfor, spørger du? Jo, det er måske lettere hvis vi i denne ombæring starter med specifikationerne, og tager den derfra:


  • AMD Ryzen 7 5800HX

  • Nvidia RTX 3050TI

  • 16GB DDR4-3200MHz RAM

  • 16" 16:10 3840x2400 OLED

  • 1TB NVMe SSD

  • 96Wh batteri


Dette er en annonce:

Ja, så langt så godt. Det skal siges at du kan få maskinen med en tilsvarende Intel-processor også, en i7-11370H for at være specifik, og der er naturligvis andre SKU'er, der eksempelvis sparer halvdelen af maskinens RAM væk, eller giver dig en 512GB NVMe SSD i stedet. De eneste danske priser vi kunne finde var netop sådan en, med 16GB RAM, 512GB-plads og førnævnte Intel CPU for cirka 12.000 kroner. Det er dog stadig, hvis du spørger os, lidt af en handel. En tilsvarende Dell XPS 15 vil stå dig i næsten 20.000.

Så hvor er kompromisserne? Hele chassiset er i anodiseret aluminium, og har stort set ingen bevægelighed. Hele maskinen er i det hele taget ganske robust, og uden tvivl ikke noget hvor man tænker; "budget-maskine". Snarere er det hele premium, og føles jo så nok dyrere end maskinen egentlig er, noget som Asus er blevet ganske gode til efterhånden. Trackpaddet er gigantisk, men dog, desværre, ikke centreret. Desuden er der en slags digital udgave af det roterende "dial", som er hardware-implementeret på de nye Studiobooks. Du kan bringe det op ved at swipe fra højre på trackpaddet, og så er der så en software-ækvivalent. Ideen er dog at det er responsivt, bruger Windows Precision drivere, og er kæmpestort. Tastaturet er desuden glimrende, Asus er blevet gode til at lave chiclet-taster der føles responsive igennem årene. Der er et numpad her, som nogle måske bliver glade for. Jeg synes selv at det er irriterende, for det presser hele layoutet mod venstre, men samtidig er jeg nok en minoritet. Desuden er det imponerende, at Asus har kunne holde vægten på bare 1.9 kilo, størrelsen taget i betragtning.

Asus Vivobook 16X OLED

På den ene side finder du to USB-A-porte, der dog, af uransagelige årsager er 2.0-porte. Det holder altså bare ikke, men heldigvis er der HDMI, USB-C (som heldigvis er 3.0 Gen 2) og microSD-kortlæser, så helt håbløst er det sådan set ikke. Desværre kan USB-C porten ikke bruges til at lade maskinen, heller ej er der display-understøttelse, der ligeledes er en... mærkværdig beslutning. Det kommer dog, tilsyneladende, an på om hvorvidt det er en Intel-version, eller en AMD-version.

Dette er en annonce:

Det er dog displayet mange kommer efter, og det forbliver også Vivobook 16X's stærkeste kort på hånden. Igen; vi snakker 16", OLED, 16:10-skærmforhold. Det giver både meget areal, men OLED-panelet betyder også at vi får nogle ting forærende, såsom bedre kontrast og farvekalibrering. Vi snakker derfor 100% sRGB, 100% DCI-P3 og 97% Adobe RGB, og det er fra et 3840x2400 display. Desværre er det kun 60Hz, dog er det lettere at forstå når nu opløsningen er så høj, og vi tænker at batterilevetiden ville tage et gevaldigt slag, hvis vi også havde fået et 120Hz-panel her. Der er en række teknologier, der er designet til at forhindre burn-in, såsom Pixel Shift, Pixel Refresh og muligheden for at gemme taskbaren, men om hvorvidt du ønsker at købe en laptop med OLED, det må stå for egen regning, vi har simpelthen ikke tiden til at teste om hvorvidt bekymringerne omkring burn-in er reelle eller ej.

Vi nåede ikke lige så mange benchmark-tests i denne omgang som vi ønskede os, så det er primært Cinebench vi tester med, hvor maskinen fik følgende scores:


  • Cinebench R23 Single-Core: 1455

  • Cinebench R23 Multi-Core: 12.145

Asus Vivobook 16X OLED

Begge resultater stemmer nogenlunde overens med andre maskiner udstyret med AMD's Ryzen 7 5800H, og den formåede faktisk at slå HP Omen 15 med samme centrale CPU, til trods for at den er tykkere end Vivobook 16X. Du kan få maskinen med en Ryzen 9 5900HS, og det ville uden tvivl placere den højere, eftersom vi har testresultater med blandt andet Asus' egen Zephyrus G15, og Razer Blade 14, der indikerer et signifikant boost.

Heldigvis, mens vi målte, så vi virkelig solide varmeresultater, hvor CPU og GPU lå på cirka 38 og 41 grader henholdsvis, og vi så en maksimal CPU-temperatur på bare 72 grader imens vi smadrede den med diverse syntetiske benchmark-tests. Samtidig med det klarede den cirka 12 timer på batteriet ved simpel Youtube-playback, som er meget, meget bedre end direkte sammenlignelige maskiner.

Det er ikke fordi at Vivobook 16X udmærker sig specifikt i én kategori. Du kan sagtens finde hurtigere maskiner, køligere maskiner, og måske så bare generelt set bedre maskiner. Men det som Vivobook 16X kan er er at give dig et OLED-panel, et gigantisk 16"-display, solid byggekvalitet og acceptabel ydeevne til en billigere penge. Og for det, så fortjener Asus endnu en gang applaus.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold