Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Asus ROG Flow Z13

Asus skubber yderligere til grænsen hvad der udgør en "gaming bærbar", og de gør det godt.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Om vi vil det eller ej, så er adskillige førhen totalt adskilte produktkategorier løbende ved at smelte sammen i forbrugerelektronikbranchen. Faktisk kan man let indtage den position, at denne udvikling har været undervejs i mange, mange år. En iPad er løbende ved at blive mere som en MacBook (dog tager Apple deres tid, må man sige), men har man holdt særligt øje med Microsofts Surface-serie, så ved man samtidig at den traditionelle tablet, og den traditionelle bærbar, er tættere på hinanden end nogensinde før.

HQ

Men hvad nu hvis man lavede samme trick, altså smeltede de to kategorier sammen, men to udgangspunkt i den mere ydeevneorienterede gaming-bærbar i stedet? Se det er her vi finder Asus' ROG Flow Z13, den mest kraftfulde tablet nogensinde.

Det er store ord, men ligesom med ROG Flow X13 sidste år, så har Asus bestemt sig for at udfordre hvad en gaming-bærbar er, og kan blive, ved særligt at ændre på formfaktoren. Det eksperiment tages nu skridtet videre via Z13, der nærmest har mere til fælles med Microsofts Surface Pro 8 end en traditionel gaming-bærbar. Det betyder at du har en tablet, med indbygget kickstand, der har en pin-baserede connector i bunden, som magnetisk klikker ned i et Alcantara-overtrukket tastatur. Ikke bare det, naturligvis kører Z13 en komplet udgave af Windows 11, så der er ingen umiddelbar forskel på denne, og eksempelvis ROG Zephyrus G14 fra et lavpraktisk, funktionelt standpunkt, udover naturligvis at den er noget nær umulig at have i skødet.

Asus ROG Z13Asus ROG Z13

Men udover det? Jamen så har du en komplet tablet-oplevelse, og en komplet Windows-baseret bærbaroplevelse også, "the best of both worlds", som Hannah Montana så rammende siger det. Der er naturligvis helt basale begrænsninger. Hvorimod Windows 11 er designet til at blive kørt på touch-baserede enheder også, så er det ikke helt samme responsive oplevelse som eksempelvis Android og DEX er i Samsungs vilde Tab S8 Ultra. Men som sagt; funktionaliteten, og dermed friheden, er her.

Dette er en annonce:

Men det her er en gaming-maskine, så derfor er Z13 nødt til at være lidt svulstigere end din gængse tablet. Den er hele 1.2 centimeter tyk, og vejer, med tastaturet, cirka 1.5 kilo. Den føles dermed ret tung, hvis man bruger den som en almindelig tablet overfor eksempelvis en iPad Air, eller sågar en Surface Pro, men naturligvis er det alt sammen for at kunne akkommodere en mere habil gaming-oplevelse, så bare det at den er nogenlunde transportabel er i sig selv imponerende.

ROG Flow Z13 fås i forskellige udgaver naturligvis, men går du efter guldet, så kan du udstyre den med følgende:


  • CPU: Intel i9-12900H (14 kerne, 20 tråde)

  • GPU: RTX 3050 TI 4GB (40W)

  • RAM: 16GB LPDDR5 (5200MHz)

  • SSD: 1TB NVME M.2

At have så mange hestekræfter i en tablet er ret syret, og beviser så sandelig hvor langt miniaturiseringen af ret habile komponenter er kommet. Jo, tykkelsen gør at det føles som om at du holder på en bærbar, men det er stadig en meget, meget lille bærbar alt taget i betragtning. Desuden har Asus, traditionen tro, ikke rigtig sparet på nogle af de små ting. Der solide stereohøjtalere, WIFI6E, en indbygget MUX-switch og et direkte glimrende tastatur. Den eneste umiddelbare skuffelse er at det medfølgende trackpad både er for lille, og har et decideret utilfredsstillende click.

Og nu hvor vi lige er ved det. Hvorimod Flow X13 nød godt af et mere subtilt og industrielt design, der gjorde at man virkelig gerne ville have den med hvorend man skulle hen, så tager Z13 et kvantespring tilbage i den forkerte retning. På bagsiden af chassiset er der indgraveret "for those who dare", samt en mærkelig længde/breddegrad over et transparent stykke glas, der viser en del af motherboardet. Det er både grimt, unødvendigt og decideret gammeldags at se på.

Dette er en annonce:
Asus ROG Z13Asus ROG Z13

Men det handler som sagt om ydeevnen. Først og fremmest er det måske værd at slå fast, at ved at slå MUX-switchen til at bruge intern grafik, så klemte vi noget der ligner seks timers blandet brug ud af 56Wh-batteriet, som er ganske tilforladeligt. Dog skal det siges, at skruer du op for det hele, så kigger vi på cirka halvanden time på Turbo før maskinen går død.

Imens vi løbende kørte både spiltests og syntetiske benchmarks, så så vi aldrig temperaturer på over 81 grader på GPU'en og 75 grader på CPU'en, der virkelig er imponerende, det slankere chassis taget i betragtning. Det skyldes efter al sandsynlighed at tablet-opsætningen tillader udluftningen at ske via toppen, og i stedet for bagtil, eller ned på bordet.

I forhold til benchmarks, så så vi nogenlunde det vi havde forventet. Selvom at i9-12900H CPU'en er en kende overkill for det akkompagnerende grafikkort, så kan du forvente at se cirka 30-45fps i de fleste større titler i 1080p, hvis du holder dig til højere grafikindstillinger. I Cyberpunk 2077 så vi cirka 35fps ved High uden Ray Tracing, men omtrent 48fps i Red Dead Redemption på High. Control sad på cirka 40fps, også på High.

Det lader dog til at Asus helt generelt har godt styr på deres CPU-køling, der også sker via et vapor chamber med flydende metal, for vi fik følgende Cinebench R23-score:

Single-Core: 1932
Multi-Core: 13702

Det er en af de højeste single-core scores vi har set i noget tid, og slår blandt andet en række 15 tommer maskiner med mere plads i chassiset, såsom Lenovos Legion 5 Pro. Det er altså nok de 40W til 3050 Ti-kortet, der svigter lidt her, men regner du primært med at spille på maskinens indbyggede 13 tommer panel, så bør stabil gaming ved 1080p være indenfor rækkevidde det næste lange stykke tid.

Asus ROG Z13Asus ROG Z13

Du kan desuden tilslutte en XG Mobile, som byder på en mobil udgave af et RTX 3080, og via den proprietære port på den ene side af Z13, så sker der virkelig noget. Tilslutter du den kan du let se billedehastigheder på over 90fps i de fleste store titler på High, og ofte også i 1440p hvis du tilslutter et eksternt display. Men igen; så grundlæggende imponerende som den samlede pakke lyder, så vil den også stå dig i cirka 27.000 kroner.

Men man bliver også nødt til at tage i betragtning, at Z13 har nogle fordele, som andre gaming-bærbare bare ikke har. Der er en medfølgende pen, der gør det lettere at tage noter, eller at tegne. Der er to kameraer til både videochat og billeder (hvis man da er den slags person), og tablet-funktionaliteten er bare et plus for mange. Panelet er sågar helt i orden også. Vi snakker et IPS 1920x1200 16:10 120Hz panel på 13.4 tommer, der rammer cirka 100% sRGB, men som ikke har samme Pantone-niveau når det gælder eksempelvis DCI-P3. Dermed er panelet ikke helt lige så kalibreret og farvekorrekt som X13'ere kan tilbyde, men vi så til gengæld cirka 500 NITS.

Selvom at den er dyr, så er Flow Z13 en ret unik pakke, og den beviser, igen, at Asus virkelig er villig til at skubbe lidt til konventionerne, og tilbyde en pakke der kan lidt af hvert. Den er ikke synderligt køn, og sammen med XG Mobile, der for alvor gør det her til en kompetent løsning, så synes 27.000 for meget, men det er svært at underkende det her eksperiment. Asus skubber til grænserne, og har samtidig lavet en ret habil kombi-løsning, som nogle uden tvivl vil falde for. Dens største konkurrent? Ja, faktisk den bedre, og billigere, X13.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold