Dansk
Gamereactor
artikler

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9

Er Vin Diesel lige så skrap i virkeligheden som på film? Og hvordan er det at spille med i en Hollywoodfilm? Vi har snakket med den biografaktuelle skuespiller, der i øvrigt også er en ivrig gamer.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Du kender ham måske som Doktor Friis i TV2-serien Sygeplejeskolen eller som den selvcentrerede fodboldspiller Jonas i komedieserien Sunday? Men inden længe kommer du til at se Thue Ersted Rasmussen i en helt anden rolle, når actionbraget F9: The Fast Saga for en stund forvandler landets biografskærme til et inferno af eksplosioner og special effects. Her spiller den danske skuespiller en vaskeægte superskurk i form af den flamboyante rigmand Otto, der allierer sig med Jakob Toretto (John Cena) og en hel hær af lejesoldater i forsøget på at overtage verdensherredømmet. Dom (Vin Diesel) og resten af hans crew, vil dog gøre alt for at forpurre planerne, og så er der ellers lagt op til et actionbrag af episke dimensioner.

Men hvordan var det at spille over for de store stjerner? Hvordan adskiller en stor Hollywoodproduktion sig fra et dansk filmset? Og er der alligevel noget velkendt over den karismatiske skurk? Det har vi snakket med Thue Ersted Rasmussen om. Han er i øvrigt en ret ihærdig gamer, så det spurgte vi selvfølgelig også ind til.

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9
Universal Pictures

Først og fremmest var jeg dog nysgerrig på, hvordan en i udlandet helt ukendt dansk skuespiller overhovedet kunne lande en rolle i en af verdens største filmserier. Forklaringen var overraskende simpel: Han ansøgte og fik rollen. Men så nemt var det selvfølgelig heller ikke, for gennembruddet havde inden da været længe undervejs:

Dette er en annonce:

"Jeg blev uddannet for 10 år siden, og så fik jeg en engelsk agent to år senere. Allerede dengang kunne jeg godt tænkte mig at se, om jeg kunne få sådan en farve på paletten. Målet var ikke, at jeg skulle stikke afsted til udlandet. Men hvis jeg kunne få lov til lidt af det også, så ville jeg måske udvide min mulighed for at kunne arbejde som skuespiller," forklarer Thue Ersted Rasmussen om sine ambitioner.

Indsatsen resulterede i et væld af de såkaldte self tapes, der er navnet på de ansøgningsvideoer, skuespillere nu om dage sender til castere, efter at VHS-bånd gik af mode. Men filmroller blev det i første omgang ikke til, selvom det et par gange var tæt på. Derfor var forventningerne heller ikke særlig store, da Thue forsøgte at få rollen som Otto i Fast 9 - men med hjælp fra sin ven skuespilleren Casper Crump, der selv har flere Hollywoodfilm på CV'et, fik han produceret endnu et self tape. Og denne gang var der gevinst. Producerne kunne lide, hvad de så, og pludselig var Thue Ersted Rasmussen tilknyttet en af verdens største filmproduktioner.

Præsidentsøn med ambitioner
Men hvem er så denne mystiske Otto, som Thue Ersted Rasmussen spiller i Fast 9? "Vi ved han er søn af en diktator. Vi ved også, at han formentlig er fra østblokken et sted. Det var i hvert fald det valg, jeg traf. Der står jo ikke, når du laver self tape, at han skal tale med østblok-accent, men jeg synes bare det passede godt til rollen," lyder skuespillerens egen udlægning af karakteren.

Otto er ikke en helt klassisk klovn. Der er nogle gange, hvor han klovner lidt, men han skal også være en regulær modstander til heltene. Og det var helt sikkert en balance at finde.

Dette er en annonce:

Thue Ersted Rasmussen beskriver også Otto som "flamboyant" og ekstrem rig." Og for en skuespiller, der primært har gået rundt i kitler og beskidte fodboldtrøjer de sidste par år, var det sjovt at lege med en nærmest ubegrænset garderoppe. Thue beskriver, hvordan han sammen med kostumedesigneren gik på jagt i Londons dyreste modeforretninger - Gucci, Louis Vitton, Tom Ford - så der var friske jakkesæt til hver eneste scene. En tidlig indikation af, at budgettet i Fast 9 lå i en noget anden boldgade end normale danske filmproduktioner.

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9
Universal Pictures

Det er dog langt fra kun jakkesæt, som den flamboyante Otto bruger sine nærmest ubegrænsede midler på. Hurtige biler, sprængfarlige våben og et væld af lejesoldater hører også til standardudstyret, når man som en ægte Bondskurk forsøger at lægge verden for sine fødder. Men på trods (eller måske på grund af) de flotte jakkesæt, de smarte solbriller og den personlige hær, så er Otto også lidt af et fjols. På den måde minder han som karakter en anelse om Jonas Møller fra Sunday, og jeg kunne ikke lade være med at spørge, om der var visse ligheder mellem de to karakterer:

"De er meget selvcentrede begge to. Men Jonas er jo en klovn. Det er hele tiden meningen, at han skal stikke sin næse frem og sige 'jeg er den fedeste mand i hele verden,' og så kan han ligesom falde over et eller andet bagefter. Og der er Otto ikke en helt så klassisk klovn. Der er nogle gange, hvor han klovner lidt, men han skal også være en regulær modstander til heltene. Og det var helt sikkert en balance at finde. Han skal ikke være en mean lean machine ligesom John Cenas rolle, som skal være holdt og farlig og sådan noget. Han skal være lidt mere en Playboy og have det sjovt med det hele. Det var i hvert fald der, jeg følte, der var plads til den karakter."

En radikalt anderledes oplevelse
Det anslås, at Fast 9 har et budget på over 200 millioner dollars. Det er et svimlende beløb, der dog alligevel blegner, når man læser, at den seneste film i serien, The Fate of the Furious, indtjente over én milliard dollars. Det her er ikke bare Hollywood - det er Hollywoods absolutte superliga, med special effects, der nogle gange koster mere end en hel dansk spillefilm.

Første gang man hører Vin sige 'Whuaah!' og man tænker, 'for helvede hvor sindssygt' - der får man da et chok. Men heldigvis kom vi i løbet af processen tættere og tættere på hinanden.

Derfor var Fast 9 også en "radikalt anderledes oplevelse" at prøve kræfter med. Thue Ersted Rasmussen forklarer, hvordan en film som Fast 9 reelt set produceres af to forskellige crews. Et med nærbilleder foran en green screen og et andet fyldt med stunts og eksplosioner - enten on-location eller i et studie. Allerede inden de første skud kommer i kassen, har animatorerne også produceret en såkaldt previs, der er en meget rå version af filmen. Når der filmes en scene, kan den senere klippes ind i filmes previs, for at se hvordan det fungerer i kontekst - noget der ifølge Thue Ersted Rasmussen "ville være utænkeligt at have råd til på et dansk set:"

"På Sunday kører vi tit med to kameraer, og det er run and gun, hvor fotograferne render rundt og bare prøver ikke at filme hinanden. Og på Fast and the Furios, der sidder måske ti, fem mand, omkring hvert kamera, og nogle gange kører vi med ti kamera-setups. Så nogle gange er der 50 mennesker, der står bare bag kameraet. Og så er der jo hundredvis udover det. Så størrelsen af settene er usammenlignelige."

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9
Universal Pictures

Men selvom størrelsesforholdene er forskellige, så er der også visse ting, der ikke ændrer sig, uanset om der er to eller halvtreds kameraer. Det gælder blandt andet "dansen med fotografen," der i dette tilfælde var Geoffrey Haley, som har arbejdet på nogle af branchens allerstørste film som Joker og Avengers: Endgame.

"Da vi først ligesom fandt hinanden, så var det virkeligt sjovt at danse med ham. Og det har jeg også oplevet, når jeg har arbejdet med vores to fotografer, Banke og Alex, på Sunday. Den form for proces gør, at når man så står på sådan et stort filmset, så er det med, at man skal ud og levere, samtidig med man skal danse lidt med fotografen, noget der føles meget hjemmevant."

Mødet med de store skuespillere
Under optagelserne til Fast 9 mødte Thue Ersted Rasmussen nogle af verdens største skuespillere - hvis ikke når det kommer til talent, så i hvert fald fysisk. I filmen spiller actionstjernen Vin Diesel igen hovedrollen som Dom Toretto, der denne gang kommer på sin hidtil sværeste mission. Han skal nemlig kæmpe mod sin egen bror Jakob spillet af den tidligere wrestler John Cena, og på rollelisten finder vi også blandt andet Hellen Mirren, Charlize Theron og Michelle Rodriguez.

"Første gang man hører Vin sige 'Whuaah!' og man tænker, 'for helvede hvor sindssygt' - der får man da et chok. Men heldigvis kom vi i løbet af processen tættere og tættere på hinanden og havde nogle ret gode, følte jeg, menneskelige, venskabelige snakke," fortæller Thue Ersted Rasmussen om det første møde med stjernen.

Jeg tror helt klart computerspil kommer til at være sidestillet med film, bøger og TV, som et historiefortællende medie om nogle ganske få år. Jeg kunne godt tænke mig at være med til den revolution.

I filmen allierer Otto sig med Jakob Torreto (John Cena), der er ude på at få hævn over sin bror, der svigtede ham i deres ungdom. Den excentriske Otto og Jakob, der nærmest er hugget i granit, har et anstrengt forhold på skærmen. Men bag kameraet kom Thue godt ud af det med den tidligere wrestler. Udover at være "en trooper" er Cena også lidt af en autodidakt; han har således lært sig selv at tale kinesisk og spille klaver. Thue Ersted Rasmusen taler ikke et ord kinesisk, men han har altid spillet klaver, og de to skuespillere endte med at tilbringe nogle hyggelige stunder bøjet over tangenterne:

"John ville gerne lære at spille blues- og jazz-klaver, og det er lidt det, som jeg spiller. Vi havde 2-3 dage, hvor vi - når vi havde spillet scener sammen - så hoppede vi ind i en bil og kørte over til hans trailer. Der sad vi henne ved hans klaver og jammede blues, og så kørte vi tilbage på sættet og filmede videre."

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9
Universal Pictures

Selvom det blev til mange hyggelige stunder med skuespillere og staben, så bliver man selvfølgelig ikke hyret til en stor spillefilm for blot at småsludre på settet. Der skal også leveres en gedigen indsats foran kameraet, og også det var en lidt anderledes oplevelse, for Thue Ersted Rasmussen, der primært har gjort sig med TV- og teaterroller. Her er der god tid til langsomt at bygge karakteren op, men den går ikke i en actionfilm, hvis plot en gang imellem godt kunne gøre sig fortjent til en fartbøde eller to.

"Jeg måtte være rimelig kløgtig med at få virkeligt meget ud af de scener, jeg havde. Og hvis jeg ikke havde det på replikplan, så kunne jeg gøre det på kostumeplan eller energien; altså hvordan opfører han sig, hvor meget plads kan han bruge til at spille fandango," fortæller Thue Ersted Rasmussen, da jeg spørger ind til den begrænsede skærmtid. For det er nemlig en balancegang. På den ene side må den excentriske karakter ikke træde helt i baggrunden. Og på den anden side, duer det heller ikke, hvis han drøner rundt på skærmen og forvandler de i forvejen stoiske actionstjerner til de rene saltstøtter. I en af de første scener han optog, stod Thue Ersted Rasmussen over for både helte og skurke i en intens konfrontation, og her skulle han kæmpe for at finde balancen:

"Der gav jeg den en ordentlig en på sinkadusen, alt for meget. For jeg følte, jeg var nødt til at vise mit værd. Og efter det, der tog Vin sig rigtigt af mig, kunne jeg mærke. På et tidspunkt havde jeg en scene, hvor jeg ikke rigtigt kunne huske min replik, og han sagde: 'Don't worry. Say whatever you want. It's your role know. You decide.' At jeg fik sådan et carte planche af en mand, jeg spiller sammen med, var jo en tillidserklæring, følte jeg, og det gjorde, at det var meget nemmere at arbejde efterfølgende."

En superskurk taler ud: Interview med Thue Ersted Rasmussen om Fast 9
Universal Pictures

Computerspil det næste skridt på vejen?
Fast 9 var faktisk ikke det eneste store udenlandske projekt, som Thue Ersted Rasmussen skulle have spillet med i. Han var også blevet castet som Geralts gamle træningskammerat Eksel i anden sæson af Netflix' The Witcher. Optagelserne til serien var allerede godt undervejs, da Covid-19 i flere omgange satte en stopper for produktionen, og da de endelig startede op igen mod slutningen af sidste år, var Thue Ersted Rasmussen optaget andetsteds. "Hvis du først er halvvejs i et projekt, og man skrider der, så er det projekt jo prisgivet. Selvom jeg skide gerne ville have været med på det projekt, så er det sådan skæbnen ville det denne her gang," forklarer han.

Ærgerligt for fans af serien. Men endnu mere ærgerligt for skuespilleren selv. For når den ikke står på skuespil, er Thue Ersted Rasmussen nemlig lidt af en gamer. Det var derfor meget naturligt, at vi afsluttede interviewet med at tale lidt om hans favoritspil. Da han foretrækker taktiske elementer og gode historier, tæller de blandt andet The Witcher og The Last of US, og så har skuespilleren også står respekt for de filmiske Telltale-spil: "Det er for vildt, at man kan spille et spil, der ligner noget fra 1995, og så stadig sidde at græde, fordi det er så rørende," fortæller Thue Ersted Rasmussen, inden han afslører, at han langt fra kun er en causal gamer. "Og så er jeg ultra Slay the Spire-nørd. Det er hardcore deck building rogue, og det er jeg fuldstændigt opslugt af."

Da det ikke er Candy Crush, vi taler her, spurgte jeg som det sidste om, hvorvidt Thue Ersted Rasmussen en dag kan se sig selv spille med i et computerspil, nu hvor det ikke blot er stemmer, men også bevægelser og ansigter, som skuespillere låner til det fremadstormende medie:

"Det kunne jeg i høj grad. Og jeg kunne også godt tænke mig at være med til at udvikle computerspil. Jeg kunne godt tænke mig at komme med over og være med til at fortælle en historie. Det kunne jeg godt drømme om i fremtiden. Jeg tror helt klart computerspil kommer til at være sidestillet med film, bøger og TV, som et historiefortællende medie om nogle ganske få år. Jeg kunne godt tænke mig at være med til den revolution."

Lad det hermed være en opfordring til udviklere derude, som står og mangler en alsidig skuespiller. Foreløbigt kan du dog opleve Thue Ersted Rasmussen i Fast 9, der har premiere i landets biografer i morgen.



Indlæser mere indhold