Dansk
Gamereactor
artikler

Spilprisen 2021's spilperler

Spilprisen er en hyldest til danske spil, og her er nogle af vinderne fra spilprisuddelingen.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det danske spilprisuddelings show Spilprisen løb af stablen for nogle uger siden, og jeg har spillet nogle af vinderne fra showet. Den helt store vinder var Deep Rock Galactic fra udvikleren Ghost Ship Games, som endelig - efter at have været i Early Access siden 2018 - udkom i maj sidste år, og vandt både Game of the Year, Best Audio og Best Game Design. Deep Rock Galactic er internationalt kritikerrost og har hevet mange priser med hjem, så jeg har ikke valgt at fokusere på dette spil, men derimod de andre mindre indie-titler, som vandt nogle af de andre priser, og som særdeles også fortjener masser af anerkendelse. Her er mine oplevelser med de tre vindere af priserne: Best Narrative, Best Emergent Experience og Best Visuals.

Spilprisen 2021's spilperler

Journey of the Broken Circle - Best Narrative

Vinderen af "Best Narrative" var faktisk en smule overraskende for mig - og historien kom utrolig meget bag på mig. Det er nemlig "bare" et platformer spil, hvor spilleren tager rollen som en uperfekt cirkel, som mangler et stykke for at være hel. Den finurlige og overraskende dybe platformer er produceret af Lovable Hat Cult, og der er meget mere under overfladen end ved første øjekast på den bedårende farverige spil-titel.

Dette er en annonce:

Journey of the Broken Circle undersøger nemlig temaer som parforhold, angst og ensomhed - ja, I hørte rigtigt, alle disse dybe og filosofiske temaer i et spil om en ufærdig cirkel. Slet ikke dårligt. Du tager rollen som Circle, en hvid pacman-lignende ufærdig cirkel, og dit mål er at finde en del, som passer sammen med din manglende del. Circle ruller afsted på en rejse, for at finde en partner i livet, og undervejs støder den ind i flere finurlige skabninger, som hver især giver noget videre til Circle på sin egen måde, og på den måde hjælper Circle på sin rejse.

Spilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperler

Rent gameplay-mæssigt fungerer det sådan, at Circle undervejs finder nogle partnere, som "passer" ind i hans manglende del, og som hver især giver ham en unik evne. Man samarbejder eksempelvis med en grankogle, Sticky, som tillader den ellers rullende cirkel at sætte sig fast på vægge og klatre op af bjerge. Senere møder man en ballon, som hjælper Circle med at flyve. Hver partner kommer med unikke evner, og har en unik personlighed. De er altså ikke bare gameplay elementer, men bruges også i høj grad i historiefortællingen, og det er gennem dialog mellem Circle og cirklens partnere, at vi får fortalt historien og lært vores protagonist-cirkel at kende.

Karaktererne, eller "genstandene", i Journey of the Broken Circle er faktisk overraskende dybe og flerdimensionelle (no pun intended.), og Circle er både usikker på sig selv, føler sig ensom, og vil mest af alt bare gerne have en at følges ad i livet med. Det er altså en rimelig nuanceret cirkel. Livet er selvfølgelig ikke altid let, og undervejs støder man også ind i Circles usikkerhed manifesteret i form af et Angst-monster, der jagter spilleren. Det er en fed og effektiv måde at portrættere usikkerhed og parforhold på, og jeg var vild med det.

Dette er en annonce:

Jeg havde i hvert fald aldrig troet, at jeg ville blive så følelsesmæssigt investeret og påvirket af en historie om en ufærdig cirkel. Godt klaret Lovable Hat Cult!

Journey of the Broken Circle er tilgængelig på PC, PS4, Xbox One og Nintendo Switch.

Spilprisen 2021's spilperler

Stilstand - Best Emergent Experience
Stilstand er en spilbar absurd mørk tegneserie, som udforsker depression, angst og den tvivl på os selv, der lever inde i os alle. Du spiller som en ung Kvinde, som forsøger at få sit liv til at hænge sammen i København midt i en ufattelig varm sommer. Kvinden er plaget af et skyggemonster, som følger hende alle steder hvor hun går hen, og hun har svært ved at finde ud af hvad hun skal stille op med sig selv i sit liv. Vi har stort set alle prøvet det, og Stilstand spiller på de håbløse og deprimerende følelser, som de fleste af os kan nikke genkendende til.

Stilstand vandt ved Spilprisen 2021 for Best Emergent Experience, og selvom spillet kan gennemføres på under en times tid, så er det en fin fortælling, som både undersøger det mørke i kvindens sind, hendes tvivl på sig selv, isolation, men også håbet om at finde kærligheden i en corona-ramt varm sommer. Det skrøbelige emotionelle liv og de alt for høje forventninger til sig selv er problemer, som mange unge mennesker kæmper med, og Stilstand fortæller det på en flot og medrivende måde.

Spilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperler

Spillet er visualiseret i en smuk og absurd håndtegnet sort-hvid tegnestil, og spilleren er med til at vælge undervejs hvilke tekstbeskeder Kvinden sender afsted, og hvordan hun reagerer på specifikke situationer. Selvom du har mulighed for at påvirke historien en smule, så er det aldrig muligt at ændre historien fuldstændig, og Stilstand fungerer mest som en interaktiv tegneserie og fortælling, og i mindre grad som en spil med dybdegående gameplay. Der er få mini-spil, men det er dét.

Ikke at det manglende gameplay gør Stilstand til en svagere fortælling overhoved. Den interaktive mørke tegneserie og den velkomponerede lydside gør nemlig et fantastisk stykke arbejde for at fortælle en historie om angst og depression i et corona-ramt, hedebølge-plaget Danmark, men også indeholder også et håb om at tingene nok skal ændre sig og blive bedre. Stilstand er et godt eksempel på at spilmediet ikke bare behøver være tankeløs vold, men faktisk også "bare" kan være vel-fortalte poetiske - og til tider filosofiske - interaktive historier.

Stilstand er tilgængelig på iOS, Android og Steam lige nu.

Spilprisen 2021's spilperler

Welcome to Elk - Best Visuals

Den sidste af de tre titler jeg har spillet igennem i løbet af den seneste uge er Welcome to Elk - vinderen af Best Visuals. Welcome to Elk er en smuk og håndtegnet quirky verden fyldt med nuancerede karakterer, og du spiller som den nyankomne Frigg. Hun er lige ankommet til øen Elk - en fiktiv ø, som jeg formoder skal simulere en følelse af Grønland eller Svalbard. Frigg er tømrer og skal få livet og hverdagen til at hænge sammen på denne fjerne ø.

Meget af tiden går med at drikke øl på den lokale bar, The Hermit, og flere af de farverige karakterer er da også en tand for glade for at drikke øl, men der er jo heller ikke meget at tage sig til ellers oppe i kulden... Eller er der? For selvom Frigg er tømrer og skal hjælpe hendes fars kammerat Jan med at bygge både og fikse daglige problemer, så bliver hun gang på gang forhindret fra at lave sit arbejde, da der opstår nye og absurde problemer på øen. Det er et relativt kort spil, så jeg vil ikke spoile for mange af de anderledes arbejdsopgaver, men absurde, skæve og til tider med en uklar fjerde væg er de da helt sikkert.

Spilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperlerSpilprisen 2021's spilperler

Og det er ikke kun opgaverne (som løses gennem alternative mini-games), der er skæve, for øens beboere er så sandelig også godt skæve, men alligevel er de charmen ved Welcome to Elk. De har alle hver især deres egne unikke personligheder og karakter-"quirks" - som eksempelvis Anders, som tror, at alle mand er døde spøgelser, og at Elk er efterlivet; eller Sue, øens skolelærer, som kan drikke som et hul i jorden. Welcome to Elk indeholder nogle spændende, unikke og underholdende scenarier, og det kom utrolig meget på mig, da spillet senere introducerer et meta-lag, og jeg fandt ud af, at historierne om karaktererne er baserede på sande begivenheder.

Welcome to Elk er en skør blanding af sande historier (og til tider helt dokumentaristisk) og flot karakter- og verdens-design. Spillet vandt som sagt for Best Visuals, og det er også en smuk håndtegnet æstetik spillet har. De flotte farvebelagte karakterer og interaktive objekter skiller sig ud fra de ellers kedelige og sort/hvide omgivelser, og står i kontrast til den ensformige hverdag på Elk. For selvom den sort/hvide ø er flot tegnet, så er det de flot animerede og tegnede farverige karakterer som er sjælen af øen og af Welcome to Elk.

Jeg var meget begejstret for måden spillet flettede sande historier ind i et medrivende narrativ, og jeg var fanget hele vejen igennem det relativt korte spil. Det er skørt, skævt og quirky, og har masser af charme!

Welcome to Elk er tilgængelig på Xbox One, Google Stadia og PC.

Spilprisen 2021's spilperler

Danmarks spilskabere har masser af byde på med interessante spiltitler. Hvilke danske titler har stjålet jeres hjerter?



Indlæser mere indhold