Dansk
Gamereactor
artikler

Hands-on med NES Mini

Nintendo inviterede forbi til en prøvekørsel af deres opdaterede NES, og det har efterladt et stort indtryk

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Selvom forudsbestillingerne er gået som varmt brød i butikkerne, og det nærmest bliver umuligt at skaffe en i tide til juleaften, var konsollen vi prøvede hos Nintendo en af bare fire konsoller produceret på verdensplan. Konsollerne før disse fire var prototyper og testmodeller, og det var en spændende følelse at være blandt de første som fik prøvet "the real deal"

Og det første man lægger mærke til er, hvor lille konsollen er. Den er en utrolig kompakt sag, som du kan holde i bare én hånd. Ellers er den formeret og designet som den originale NES-konsol, men størrelsen gør den vældig unik. Faktisk er den endnu mindre end man får indtryk af på billeder og i videoer. Den kan minde om et slags samlerobjekt ved første øjekast, en miniature til at have på hylden, men sandheden er naturligvis, at den ikke bare er til pynt. Samtidig klarer man dog ikke at stoppe sig selv i at samle den op som et stykke legetøj, og da mærker man hvor lidt den vejer. Den kan nok ikke bruges som papirvægt og den føles tæt på som værende helt "tom".

HQ

Samtidig har den dog ikke et billigt plast-udseende. Tværtimod er byggekvaliteten høj. Man kan se, hvor meget kærlighed, som er blevet lagt i produktione for at gøre den til en tro kopi af sin "storebror", som nu er i 30'erne. Den har formen og udseendet fra originalkonsollen helt ned til den mindste detalje, den er bare meget mindre. Farverne er 100 procent rigtige, og det er umuligt, at ikke få et smil på læben når man har boksen i hånden.

Dette er en annonce:

Samtidig er kontrasten til controlleren også morsom. Den er autentisk udformet på samme måde, men her er størrelsen selvfølgelig den samme som hos originalen. Selv om det havde været sødt med en tilsvarende lille controller havde den været umulig at bruge, så vi takker for dette valg. Ikke desto mindre ser den enorm ud sat ved siden af selve konsollen. I hænderne føles den desuden akkurat som den gjorde for så mange år siden, og dine hænder gør selvfølgelig lige så ondt som dengang.

Hands-on med NES Mini

Lugen på forsiden er falsk, men knapperne er ægte. Power-knappen bruges naturligvis til at slå maskinen af og på, mens Reset-knappen tager dig tilbage til hovedmenuen. Ellers er der to indgange til controllerne, så man kan spille sammen med en ven, hvis det er ønsket. Det er sågar muligt at bruge Wii og Wii U-controllere.

På bagsiden af konsollen finder vi naturligvis video-outputtet, som til forskel fra den originale NES-konsol (eller endda Wii) er baseret på HDMI. Her snakker vi nemlig om en opskalering til 1080p, selv om konsollen er så lille. Når det gælder strøm leveres dette gennem en UBS-port, men der følger en adapter med til brug i stikkontakten. I tillægning er der også et HDMI-kabel inkluderet, så det eneste du trænger eksternt er selve TV'et.

Dette er en annonce:
Hands-on med NES MiniHands-on med NES Mini

Sådan ser selve konsollen altså ud, men ydresiden er jo bare overfladen. Efter konsollen tændes bliver man straks transporteret til retrohimmelen. Dette gælder ikke mindst for hovedmenuen, der er let at bruge, selv om den har et tydelig retropræg. Den har pixselgrafik og musik fra den virkelig gamle skole, men den er alligevel aldrig forvirrende. Hvis du lader menuen stå en stund dukker der en dejlig retro-pauseskærm frem.

Kataloget med tilgængelige spill bladrer du for øvrigt igennom med d-paden. Listen kan sorteres alfabetisk, eller efter egenskaber som "mest spillet", "for nyligt spillet", "udvikler" eller "udgivelsesdato". På toppen af dette findes de originale manualer til alle spillene tilgængeligt i digital form.

HQ

Selve spillene præsenteres i en række på midten af skærmen, mens yderligere detaljer om de enkelte spil vises i bunden. Her findes den såkalte "Suspension Point"-menu, som lader dig starte ethvert spil igen, direkte fra der du stoppede sidst. Hvert spil har fire suspension-punkter, hvilket tillader flere at bruge konsollen parallelt. Ordningen er desuden lige så brugervenlig som resten af menusystemet.

I den anden ende af skjermen, altså øverst, finder man "shortcuts" til forskellige videoindstillinger og grafiske filtre. Konsollen har som sin default setting "Original Resolution", hvilket er spillene som de fremstod i gamle dage oppskaleret til HD. 4:3-formatet er også tilgængeligt, og til de helt nostalgiske finder vi Old TV-filtret. Overraskende nok er dette ikke en gimmick, men noget som faktisk giver dig en reel følelse af at spille de gamle klassikere på et tilsvarende gammelt TV med billederør. Det hele skaber en fed nostalgisk feel-good følelse.

Filtret er smukt skapt, og denne mode kan hurtigt blive en favorit hos ældre spillere. Samtidig ser "Original Resolution" også lækkert ud. Billedet er klart og fint, med skarpe, tydelige pixels. Hvis du har spillet Virtual Console-spil på Wii, Wii U eller 3DS, vil du helt klart se en forskel. Dette er uden tvivl den bedste måde at spille gamle NES-klassikere på.

Hands-on med NES MiniHands-on med NES Mini
Hands-on med NES MiniHands-on med NES Mini

Hvad med forsinkelser da? "Input lag" mellem tryk og handling på skærmen, er et ofte fremkomment problem med emulatorer. Det er særligt en hovedpine når det opstår i forbindelse med spil, som kræver teknik og præcision, hvilket mange retrospil gør. Vi fik ikke nok tid med NES Mini til at kunne foretage nogen større konklutioner på denne front, men vi mærkede i hvertfald ikke nogen tegn på, at dette ville blive et problem. Det er også betryggende at controllerne er koblet med kabel, da dette normalt modvirker lignende problemer.

Af de 30 inkluderede spil fik vi tid til at teste omkring ti. Vi skal imidlertid ikke sige noget om hvorvidt 30 er for mange eller for få. Vi trænger lidt mere tid med boksen før det er rimeligt at drage nogen konklusioner, og i første omgang spillede vi og så bort for personlig smag og personlige minder.

HQ

Ellers har jeg lyst til at påpege, at NES Mini ikke bare er en nostalgisk lille skattekiste, men også en godbit for de som aldrig lærte den oprindelige konsol at kende. Denne maskine har fået nok omtale til, at den garanteret vil bryde ind på "mainstream"-markedet. På denne måde vil mange altså lære om netop de produkter og mekanikker som var med til at forme den spilbranche som vi kender i dag.

Totalt set er førsteindtrykkene fra NES Mini altså positive. Konsollen er utrolig unik designet, samtidig med byggekvaliteten er i topklasse. Man får også ganske meget for de rundt 700-800 kroner den vil koste, og vi ser frem til at teste de 30 spil nærmere ved lanceringen den 11. November. Vi ved allerede, at grundsystemet og de forskellige billed-indstillinger fungerer, og hvis spillene lever op til samme standard bliver NES Mini et must have for alle nostalgiske spillere.

HQ


Indlæser mere indhold