Dansk
Gamereactor
artikler
League of Legends

Alt du behøver at vide om det europæiske LCS

Nu forårssæsonen af den europæiske League of Legends Championship Series er på vej ind i sine sidste to uger, er det på tide med en lynguide til LOL esport.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

I morgen (torsdag) aften begynder den næstsidste uge af det europæiske League of Legends Championship Series' (LCS) gruppespil, og slutspilsoverblikket ligger bestemt ikke fast endnu. Derfor er det på tide med en hurtig guide til det, der uden tvivl er den mest velorganiserede, professionelle og letteste esport at følge, League of Legends.

Modsat stort set alle andre esportsspil er professionel League of Legends tæt styret af spillets udvikler, Riot Games. Hvor andre turneringer i andre esportstitler, såsom Counter-Strike, Dota 2 og Starcraft, typisk arrangeres af en tredjepart med varierende deltagelse af spillets udvikler, så styrer Riot her det hele.

Den tilgang har både fordele og ulemper, men nogle af de store gevinster er konsistens og regelmæssighed, hvilket gør spillet særdeles nemt at følge med i. Hvor et spil som Counter-Strike jævnligt har events der varer fra en weekend til en uge, mens der kører adskillige konkurrerende ligaer side om side med de samme hold, så er der i League of Legends kun én liga per region, hvor kampene spilles efter et fast skema. Det minder om det man er vant til fra sport, såsom Superligaen, Champions League og NFL. Det er kort sagt lettere at følge med på den måde.

Hvis du allerede følger med i LCS, vil der ikke være meget nyt i denne tekst. Men er esport nyt for dig, er her alt du behøver at vide om det europæiske LCS.

Dette er en annonce:
League of Legends
Alle gruppekampene bliver spillet i Riots studie i Berlin. Foto: Riot.

Hvordan er LCS struktureret (eller: hva fa'en er et "split"?)
Året inden for League of Legends er delt op i tre. Forårssplittet, sommersplittet og verdensmesterskabet i efteråret, der blot kaldes "Worlds". Hvert split er en slags minisæson, der består af ni ugers gruppespil efterfulgt af et slutspil for de seks bedste hold. Udover at spille om æren af at være Europas bedste hold, er placering i slutspillet også afgørende for at optjene Championship Points, og de bestemmer hvem der kommer med til Worlds. Vinderen af sommersplittet kvalificerer sig automatisk.

Hvordan kommer et hold med i LCS?
Mens de bedste seks hold i gruppespillet går videre til slutspillet, ryger de dårligste tre hold ud i en nedrykningsturnering. Her skal de op mod de to bedste hold fra Challenger Series, der er divisionen under LCS. De tre hold, der klarer sig gennem turneringen, deltager i LCS i det følgende split.

At komme med i Challenger Series er en helt anden sag, der blandt andet involverer at ligge i toppen af spillets ranglister for femmandshold, og dernæst spille med i en qualifier-turnering.

Dette er en annonce:

En plads i LCS er værdifuld. Alle hold i LCS får udbetalt et fast beløb af Riot til spillerlønninger, udover hvad holdene ellers måtte tjene i sponsorater og andre indtægter. Da Dignitas var nødt til at sælge det hold, der i dag hedder Splyce, fik de tilbud på op mod $500.000. Holdorganisationer, der af den ene eller anden grund har svært ved at klare sig i LCS, kan også finde på at sælge deres plads til en ny organisation, der så frit kan opbygge et nyt hold med et nyt navn og stadig være med i LCS.

HQ

Hvad er stillingen, hvem er favoritter, hvem spiller?
Det er her, tingene bliver interessante. I øjeblikket ligger der tre hold på en delt førsteplads i EU LCS, nemlig G2 Esports, Vitality og H2k Gaming, der alle har 11 sejre og 3 nederlag inden denne uges kampe. Men det billede ændrer sig højst sandsynligt, da G2 og Vitality mødes torsdag aften, mes H2k skal spille mod Team Roccat. Det burde blive til en sikker sejr, da Roccat i øjeblikket ligger næstsidst med stillingen 3-11. Fredag skal G2 spille mod bundproppen Giants Gaming, H2k er oppe mod Splyce som ligger nr. 7, og Vitality skal spille mod Fnatic, der ligger nr. 5.

Det er værd at bemærke, at både G2 og Vitality har haft deres LCS-debut i dette split. G2 har spillet sig op fra Challenger Series med et hold bl.a. ført an af den tidligere Unicorns of Love-spiller Kikis, der har sit forrige hold i slutspillet to gange. G2 har hevet to koreanske spillere, Trick og Emperor, ind på holdet inden splittet gik i gang, og det har tydeligvis været en stærk kombination.

Vitality er et helt nyt hold, der købte Gambit Gamings LCS-plads. Deres hold består dog af erfarne spillere, der alle havde brugt mindst et år i LCS forinden. Deres mest kendte spiller er Kasing, der spillede H2k til Worlds sidste år.

League of Legends
Kikis har hjulpet både G2 Esports og Unicorns of Love til stærke resultater i LCS. Foto: Riot.

Apropos H2k er de efterhånden velkendte ansigter, og har konsekvent leveret resultater siden de nåede LCS. Holdet tog tredjepladsen i både forårs- og sommersplittet sidste år, og kom som sagt også til Worlds. Der røg de dog hurtigt ud, da de endte i gruppe med koreanske SK Telekom T1 (der sidenhen blev verdensmestre) og Kinas næstbedste hold, Edward Gaming.

Holdet hyrede adskillige forstærkninger efter Worlds, herunder stjernespilleren Forg1ven. Selvom hans forrige hold, SK Gaming, havde et miserabelt sommersplit sidste år, lader han til at trives på det nye hold. Indtil for nyligt så det ud til at han måtte indstille karrieren for at aftjene sin værnepligt hjemme i Grækenland, men den har han nu fået udskudt.

Lige i hælene på H2k ligger Unicorns of Love, der vagte opsigt sidste år med deres kaotiske spillestil. De har haft adskillige spillerudskiftninger siden da, men hverken visa-problemer eller en ustabil startopstilling har kunnet tage pusten fra dem.

På femte- og sjettepladsen finder vi til gengæld et par overraskelser. Fnatic havde et vanvittigt sommersplit, hvor de gik ubesejrede fra første runde af gruppespillet og hele vejen indtil slutspillets finale. Samtidigt var deres præstation ved Worlds 2015 også stærk, idet de nåede semifinalen - omtrent det bedste man kunne håbe på for et hold, der ikke er fra Korea. Men siden da har Fnatic mistet flere af deres stjernespillere til amerikanske hold, herunder Rookie of the Year-vinderen Huni, så Rekkles og Febiven nu udgør kernen af holdet. Selvom de har forstærket med to koreanske spillere har Fnatic stadig svært ved at vinde over ligaens bedste hold, og derfor må deres resultater i dette split siges at være skuffende.

Lige så overraskende er det at Origen har tabt lige så mange kampe som de har vundet. De blev ellers nummer to i både gruppe- og slutspil sidste sommer, hvor de var det eneste hold der kunne prikke huller i Fnatics panser. De imponerede ligeledes ved Worlds, hvor de spillede sig gennem kvalifikationskampe og frem til den anden semifinale, som de tabte til SK Telecom T1 - der som bekendt vandt hele baduljen. Modsat Fnatic har Origen ikke haft de store ændringer i holdopstillingen, udover at holdejer og tidligere verdensmester xPeke har sat sig selv på udskiftningsbænken til fordel for PowerofEvil.

Til trods for Origens svingende spil og spørgsmålet om hvorvidt de har fundet rytmen endnu, så er det meget usandsynligt at de bliver skubbet ud af top 6. Lige nu deler Splyce og Elements syvendepladsen med resultaterne 4-10, og med kun fire kampe tilbage skal der et komplet Origen-kollaps til for at indhente dem.

HQ

Hvornår bliver kampene spillet?
LCS EU-kampe bliver spillet torsdag og fredag aften fra klokken 18:00. De bliver blandt andet vist på Twitch.

Hvor mange ligaer er der i øvrigt?
Riot kører LCS-ligaer i både Europa og Nordamerika. Vi dækker i øvrigt LCS NA i en lignende artikel på lørdag.

Der er lignende professionelle ligaer, som alle sender hold til Worlds, i Korea (LCK), Kina (LPL) og en fælles liga for Taiwan, Hong-Kong og Macau (LMS). De er alle støttet af Riot. Dertil er der udviklingsligaer i Brasilien, Tyrkiet, Japan og i regionerne CIS, Latinamerika og Sydøstasien.

HQ

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold