Dansk
Gamereactor
artikler

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Vi har taget en lidt anderledes tilgang til den klassiske liste.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Hvad der skræmmer os, og særligt hvad vi finder effektivt i en gyserfilm, er en uhyre subjektiv størrelse. Nogle af os foretrækker gammeldags slasher-skurke, som Freddy Krueger eller Michael Myers, og fnyser kynisk af en mere overnaturligt monster. Andre tænder bare helt af på sci-fi generelt, og for nogle er det okkulte, uden en flig af et forsøg på en mere logisk skabelsesberetning, ja det er en non-starter.

Men vi har nu alligevel sat os for at sammensætte en liste over de mest skræmmende filmmonstre. Vi er blevet inspireret af vores svenske kolleager, men har givet os selv lidt yderligere benspænd, som vi gerne lige vil kortlægge her til at starte med.

Først og fremmest; alt for ofte er Count Orlok, Gojira eller Pazuzu at finde på "Most Scary Movie Monster"-lister på tværs af æteren, og det lader til at være i respekt for deres position rent filmhistorisk. Det er ikke at sige at den originale The Exorcist ikke kan være uhyggelig for en gængs filmentusiast anno 2022, men for særligt effektdrevne film, så er det ikke alle der ældes med ynde. The Shining er fortsat uhyggelig i dag, men The Fly? Den er straks sværere. Vi mente derfor at filmene vi havde med på listen samtidig skulle fungere som en liste af anbefalinger af monster-centrerede film, som kan fungere både for en entusiast, men også for en grønskolling med overfladisk viden om gysergenren generelt.

Derfor er den ikke fyldt til randen med klassikere I i forvejen kender til, der er sågar en ret dårlig film med på listen her, men de har alle det tilfælles at de forstår at bruges deres monster på effektiv vis, og at monsteret selv er designet med ynde, med kreativitet og med en forståelse hvordan det skal bruges.

Dette er en annonce:

Men igen; der er sikkert mange der enten føler at listen mangler Chucky, eller hajen fra Jaws eller noget helt tredje. Lad os høre i kommentarfeltet herunder.

10. Den nye (og dårligere) The Thing

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Remaket af The Thing, fra instruktør Matthijs van Heijningen Jr, er ikke nogen særlig god gyserfilm. Den er ikke direkte forfærdelig, og de to centrale præstationer fra Mary Elizabeth Winstead og Joel Edgerton er solide, men den formår som sådan ikke at stille noget nyt op med det ikoniske kildemateriale.
Men, men - den måde filmen håndterer effekter, og den storslåede måde hvorpå praktiske effekter smelter sammen med solid CG - der kommer bare nogle fantastiske sekvenser ud af det. Jo, det ser ikke helt lige så sprødt ud som i 2011, men som body horror fungerer det nu bedre end filmen selv.

9. Bjørnen fra Annihilation

De 10 mest skræmmende filmmonstre
Dette er en annonce:

Annihilation er ikke som sådan nogen gyserfilm. Det er en mere tankevækkende sci-fi thriller, men det betyder ikke at filmen ikke har nogen solide, visuelle og brutale gyserinspirerede ideer. Særligt den halvsmeltede bjørn, der grundet de særlige biologiske forhold i den sfære hvor filmen udspiller, er uhyggeligt effektivt sammensat. At den så har lært at sige "help me" gør kun scenen endnu mere dyster.

8. Pale Lady fra Scary Stories to Tell in the Dark

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Ligesom så mange gyserfilm er Scary Stories to Tell in the Dark tætpakket med gode ideer, når det gælder om opfindsomt monsterdesign, og spændende, hektiske gysersekvenser, og det er da også baggrund af disse at filmen er kommet med på listen. Mere specifikt er det Pale Lady vi har taget med her, for det forbliver fortsat filmens mest effektive scene. Hun er innovativt designet, grotesk og nærmest en kende for meget til at være egentlig uhyggelig. Resten af filmen rammer ikke helt højderne som Pale Lady ellers lover.

7. Jötunn fra The Ritual

De 10 mest skræmmende filmmonstre

The Ritual er faktisk en ganske overraskende film, en film der sneg sig under mange entusiasters radar tilbage i 2017, da den ud af det blå landede på Netflix. Men den er virkelig et kig værd i det hele tiden, og det skyldes blandt andet det frygtindgydende monster, Jötunn. Angiveligt er det en gud, men den er langt mere fysisk, langt mere direkte.

6. The Entity fra It Follows

De 10 mest skræmmende filmmonstre

"The Entity" i den mere ukurante gyser, It Follows, er lidt listens "gotcha", i det den ikke som sådan antager nogen direkte skikkelse. Men hvis du forklarer nogen filmens præmis, at hvis du er "smittet", så vil denne skikkelse, der kan antage enhver menneskefom, altid, som i altid være i roligt, gående tempo være på vej mod dig. Det kan tage dagevis, ugevis, månedsvis, men den kommer altid efter dig. Ja, det plejer at være nok. At filmen så samtidig er en solid 80'er inspireret genrefilm med et passende soundtrack, ja det klæder den kun.

5. The Nun fra The Conjuring 2 (ikke selve filmen The Nun)

De 10 mest skræmmende filmmonstre

James Wan og kompagni spolerede lidt den uhyggelige nonne, idet monsteret fik sin egen halvdårlige gyserfilm. Men i de sekvenser hun dukker op i i The Conjuring 2, ja der vidner hun om solidt design og legesyg kærlighed til genren. I det hele taget er den film fyldt med gode monstre, fra det centrale spøgelse til The Crooked Man.

4. Pale Man fra Pan's Labyrinth

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Pale Man er nærmest ikonisk for den moderne gysergenre. Der er spændende, slående subtekst som refererer til jødeudryddelsen under anden verdenskrig, der er tidsløse praktiske effekter, og der er fremfor alt opfindsomhed foran og bag kameraet. Selvom at scenen er ganske kort, så er det Pan's Labyrinths stærkeste kort på hånden. At hele filmen så også er et kig værd i det hele taget er en anden snak.

3. The Babadook

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Vi har på fornemmelsen at The Babadook kommer til at forblive en klassiker i lang, lang tid. Filmen er positioneret således at der både er et dybdgående emotionelt plot fastforankret af stærke præstationer over hele linjen. Samtidig med det spejles karakterens angst i det overnaturlige, The Babadook, et monster så subtilt, men så truende, at det bare får lov at ulme igennem hele filmen. Du kan med fordel se The Babadook i dag - men det er følelsesmæssig hård kost, ingen tvivl om det. Apropos, så har instruktøren bag, Jennifer Kent, for nylig instrueret et af afsnittene i Guillermo del Toros nye serie, Cabinet of Curiosities, på Netflix. Og det er seriens stærkeste afsnit.

2. Pennywise fra den nye It

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Sig hvad du vil om It-filmene, der gik hen og blev massive blockbustere, men Bill Skarsgaards præstation som Pennywise vil gå over i historien. Nej, det betyder ikke at Tim Curry gjorde et dårligt stykke arbejde i tv-filmen fra 80'erne, men i de to nyeste film få Skarsgaard både pladsen, budgettet og sparring fra et solidt cast til at folde sig helt og holdent ud. Og gud hvor det virker.

1. Xenomorph fra Alien

De 10 mest skræmmende filmmonstre

Vi har i forvejen opponeret imod at alle monster-lister på nettet så absolut skal involvere The Blob, eller Creature from the Black Lagoon, der ikke har nogen chance for at være uhyggelige i dag. Men vi synes dog stadig at én film, og derigennem ét monster, kan være med. Det er naturligvis Ridley Scotts originale Alien, og derigennem Xenomorph-monsteret. Det skal siges at hvorimod Aliens huskes som værende en lige så mindeværdig film, så er det tydeligt genreskift til action-pulp, så overeksponeres monsteret i en sådan grad, at noget af uhyggen frafalder. Det gør som sådan ikke noget, men den originale Alien forbliver noget ganske særligt, og en klassisk lektie i hvordan du viser dit monster.



Indlæser mere indhold