Dansk
Gamereactor
artikler

Tillykke med fødselsdagen PlayStation 5! Hvordan går det med dig?

Sonys femte hjemmekonsol fylder år! Vi gør status.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Hver gang en ny konsolgeneration står for døren, er det i spilbranchen nærmest blevet kutyme at forudsige konsollernes snarlige død. Faktisk er det nærmest blevet en hyggelig lille tradition, vi kan varme os med midt i en spilmæssig agurketid. Tilbage i 2013 forudså blandt andre Dan Ackerman fra cnet.com, at PS4/Xbox One ville blive de sidste traditionelle hjemmekonsoller, før streamingrevolutionen gjorde sit indtog - en forudsigelse der ikke just har holdt fantastisk godt. Dermed ikke sagt, at vi ikke bevæger os mod en fremtid, hvor streaming af spil fylder mere og mere, men indtil videre har det ikke gjort det store for at mindske efterspørgslen på de gode gammeldags konsoller.

Tag nu dagens fødselar, den femte hjemmekonsol fra Sonys hånd med det tørre men også klare og ukomplicerede navn PlayStation 5. For et par uger siden kunne Sony meddele, at de havde solgt 13,4 millioner PlayStation 5-konsoller, hvilket er ca. en halv million mindre end antallet af solgte PlayStation 4 på tilsvarende tidspunkt. Et ganske imponerende tal - især med tanke på den fortsatte mangel på eksempelvis mikrochips, der gør, at konsollen på frustrerende vis er notorisk svær at få fingre i. Når Sony (og Microsoft) stadig kan lange konsoller over disken, mens en service som Stadia ikke rigtig har fået luft under vingerne, er det et rimelig kraftigt vink med en vognstang om hjemmekonsollernes fortsatte relevans. Det er selvfølgelig godt nyt for os, der har smidt penge efter en konsol eller påtænker at gøre det i fremtiden, for uden en velvoksen brugerbase vil der hurtigt danne sig mørke skyer over enhver konsols fremtid - spørg bare Dreamcast eller Wii U. På dette punkt er fremtiden lovende for PlayStation 5. Nu handler det bare om at møde efterspørgslen.

En ting er salg, en anden er kvalitet. Heldigvis vil jeg mene, at der i PlayStation 5's tilfælde er en fin sammenhæng mellem tingene. Som jeg skrev i min anmeldelse af konsollen sidste år, har Sony sendt et virkelig godt produkt på gaden. Den afvikler (foreløbig) spil med 60 FPS (hvis man ønsker det), den er stille, den indlæser spil lynhurtigt, og den har en fremragende og ret innovativ controller, hvis unikke funktioner heldigvis ser ud til at blive omfavnet af mange udviklere. Dens UI er stadig en smule kaotisk, men det vender vi tilbage til senere.

Tillykke med fødselsdagen PlayStation 5! Hvordan går det med dig?
Dette er en annonce:

I sidste ende er en konsols kvaliteter udi hardware og brugerflade dog kun et udgangspunkt for det, der virkelig betyder noget: Spillene. En fortærsket kliché, men ikke desto mindre en sandhed. Jeg har i det forløbne år ofte stødt på udsagnet om, at det har været et tørt år, men selvom jeg gerne vil medgive, at det seneste års udgivelser ikke vil gå over i historien, er jeg ikke skuffet over det, vi er blevet præsenteret for. Corona har ganske givet skubbet et par store titler over i det nye år, men sammenlignet med PlayStation 4's første år, har vi været vidne til et veritabelt festfyrværkeri. Helt ærligt, hvad bød det første år med PlayStation 4 på? Infamous: Second Son og Killzone: Shadowfall som de store AAA-førstepartsspil? Multiplatform var med blandt andre Titanfall 2 og Shadow of Mordor lidt bedre stillet, men noget stort år var det ikke.

Siden lanceringen har Sony leveret glimrende spil som Spider-Man: Miles Morales, Astro's Playroom, Demon's Souls, Returnal og Ratchet and Clank: Rift Apart. Ja ja, flere af dem kan også spilles på PlayStation 4, men de er stadig klart bedre oplevelser på den stærkere lillesøster. Derudover skal man heller ikke underkende bagudkompatibiliteten. Det er ikke fordi, PlayStation er specielt langt fremme på dette punkt (Xbox har stået, og står stadig, stærkere på dette punkt), men i forhold til sin forgænger har PlayStation 5 en klar fordel. Er man ny spiller i økosystemet, har man adgang til en hel generation af stærke eksklusiver, som ovenikøbet ofte afvikles bedre end før. En god måde at komme fra start på er for eksempel at købe et abonnement til PS Plus og dermed få adgang til PS Plus Collection - en rigtig fin startpakke med lidt for enhver smag. Selv har jeg spillet det meste, men jeg sætter stadig pris på ikke at skulle beholde min PlayStation 4 på hylden for at kunne spille de ting, jeg mangler eller genbesøge favoritterne. Det hele er bare på én konsol.

Kigger vi frem i kalenderen, ser det solidt, om end en kende forudsigeligt ud, når vi snakker Sonys egne titler. Næste år byder på opfølgere til to af sidste generations mest elskede førstepartsspil i form af God of War: Ragnarök og Horizon: Forbidden West samt endnu en tur på banen med Gran Turismo. Og ser vi længere frem i horisonten, har Insomniac hele to Marvel-titler på vej. Det er store titler, og jeg tør godt sætte pengene på Metacritic-scorer i den meget høje ende, men jeg glæder mig også til at blive overrasket af Sonys studier, på samme måde som Housemarque gjorde det i år. Nej, jeg havde ikke set Wolverine komme, men et spil baseret på en af de mest kendte superhelte er ikke ligefrem et stort sats i disse tider. Blandt de helt store kanoner krydser jeg fingre for, at Cory Barlogs rygtede sci-fi-spil er ægte, og at Naughty Dog ud over diverse The Last of Us-projekter også er i gang med et nyt IP. Derudover sidder PlayStation ifølge chefen for Worldwide Studios på et stort antal uannoncerede titler, hvoraf en pæn del forhåbentlig hverken er efterfølgere, remakes eller reboots, for en af PlayStations styrker historisk set har netop været evnen til at introducere nye franchises løbende i stedet for at hænge fast i de samme serier. Det håber jeg ikke, at Jim Ryan og Hermen Hulst glemmer.

Tillykke med fødselsdagen PlayStation 5! Hvordan går det med dig?
Dette er en annonce:

Når vi snakker multiplatformspil, er der stadig en stærk opbakning til konsollen, og med de lovende salgstal vil det uden tvivl fortsætte de kommende år. Der er dog et 'men'. Det øgede fokus på konsolidering, vi har set fra Sony og især Microsoft de seneste år, har allerede medført et tab af en række udviklere, der før lavede multiplatformspil med Bethesdas studier som det mest grelle eksempel. Dømt ud fra nylige udtalelser fra Hermen Hulst og Phil Spencer er det ikke en udvikling, der ser ud til at stoppe lige foreløbig, så vil man have adgang til det hele, er der ikke så meget at gøre andet end at punge ud og udvide hjemmesamlingen med skinnende ny hardware.

Hvis vi vender tilbage til ønskerne, er der også ting, Sony gerne må kigge på, når vi snakker UI og funktioner. Det nye UI er hurtigere at navigere rundt i og mere responsivt - jeg er især glad for den bedre integration af PlayStation Store - men det føles til tider lidt for travlt med sine mange informationer. Især Control Centre kan være en stor mundfuld, når man åbner det, imens man spiller. Derudover er der flere funktioner, jeg savner. Muligheden for at pinne spil i stedet for den nuværende automatiske sortering af nyligt spillede titler ville være velkommen, og en Quick Resume funktion lig Xbox' er også på ønskelisten. Og hvor er temaerne egentlig blevet af?

Her et år efter sin lancering føles PlayStation 5 stadig ikke som den revolution en ny konsolgeneration plejede at være, hvilket egentlig er meget forventeligt. I takt med at teknologien modnes, bliver fremskridtene mindre åbenlyse. Det betyder dog ikke, at de ikke er der, for på en måde føles det som en stille revolution at kunne spille i 60 FPS (næsten) uden loadtider, også selvom spillene indtil videre er meget lig dem, vi spillede sidste generation. De nye oplevelser der virkelig drager fordel af den nye hardware skal nok komme, vi er kun et år inde i hvad der givetvis bliver endnu en lang cyklus, og vi er stadig midt i en pandemi, som påvirker både udviklingstid, produktion og levering. Misforstå mig ikke, jeg glæder mig virkelig til at se, hvad de mange dygtige udviklere finder på, men jeg er ok med at væbne mig med tålmodighed.

Så tillykke med fødselsdagen, PlayStation 5! Alt taget i betragtning kan du godt være tilfreds med dit første leveår, men bliv ved med at udvikle dig, for som moderne konsol formes du konstant af vores adfærd og ønsker. Hvordan vil kun tiden vise, men jeg skal nok være med på rejsen. Du må bare ikke blive jaloux, hvis jeg også hygger mig med dine konkurrenter.

Tillykke med fødselsdagen PlayStation 5! Hvordan går det med dig?


Indlæser mere indhold