Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

Segas nye OL-spil har hele 18 sportsgrene, men er det nok til at sikre en plads på podiet?

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

En olympisk atlet træner i fire år (i dette tilfælde fem) til de kommende Lege. Specialiserer sig, studerer modstanderne og finjusterer hver eneste detalje for at kunne overgå konkurrenterne til den største af alle sportsbegivenheder. Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game har næppe været fire år undervejs (det udkom allerede i Japan tilbage i 2019), og det er alt andet specialiseret. Men derfor er spillet langt fra noget billigt cash-grab, som man ellers kunne frygte.

HQ

Tokyo 2020 indeholder hele 18 olympiske sportsgrene. Det siger sig selv, at de enkelte aktiviteter ikke har den samme dybde, som dedikerede versioner af eksempelvis fodbold, basketball og boksning. Klogeligt vælger spillet derfor en middelvej mellem det arkadeprægede gameplay i Segas egen Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020, og den lidt for seriøse tone fra tidligere OL-spil. Præsentation og regler er overraskende lig de virkelige udgaver, men farten er langt højere, og der er tilføjet en række farverige effekter.

På den måde minder spillet om Konamis arcade- og NES-klassiker Track & Field, der oprindeligt udkom op til Legene i Los Angeles i 1984. At dette spil stadig holder, skyldes det solide kernegameplay. De olympiske stjernediscipliner kunne spilles med utrolig simpel kontrol, og det er heldigvis også tilfældet med Tokyo 2020.

Dette er en annonce:

Disciplinen over dem alle, 100-meteren, er en simpel button mash med et par få ekstra knappetryk; i bassinet svømmer du via rytmiske bevægelser med analogpindende; og hammerkast handler både om at rotere pinden i cirkulære bevægelser og give slip på det helt rigtige tidspunkt. Det er kort sagt utroligt intuitivt. Næsten alle sportsgrene har også et element af timing. Sætter du i gang på rette tidspunktet, skyder du ud af startblokken som en ivrig væddeløbshund, og hopper du højere end din modstander, får du lov til at starte med bolden i basketball. Rytme, præcision og rå styrke er ingredienserne i enhver topatlet, og næsten alle aktiviteterne oversætter disse aspektiver til simpelt, velfungerende gameplay.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video GameOlympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

Et moderne OL er dog langt mere en blot atletik. En række nye sportsgrene er i årenes løb kommet på programmet, og Tokyo 2020 indeholder både fodbold, basketball, BMX-cykling og tennis; alle discipliner med langt mere avancerede spilversioner. Sega forsøger ikke at tage kampen op med FIFA 2021 eller NBA 20K1, men leverer i stedet charmerende og simple udgaver af disse spil. Tennis byder på overraskende stor kontrol over dine slag, BMX giver en god fornemmelse af fart, og på basketbanen imponerer spillet med meget autentiske animationer og lydeffekter.

Tokyo 2020 skal også have stor kredit for ikke at koge de mere komplicerede sportsgrene ned til minispil, som det ofte er tilfældet i denne slags samlinger. I fodbold er der for eksempel 11 spillere på hvert hold, AI'en er overraskende kompetent, og du kan endda lave taktiske finurligheder som en offsidefælde, hvis du er ekstra kløgtig. Desværre stikker ikke en eneste sportsgren for alvor ud som markant bedre end resten, men omvendt er der heller ingen decideret håbløse aktiviteter.

Dette er en annonce:

Præsentationen bejler bestemt også til podiet. Karaktermodeller er farverige og charmerende - også selvom æstetikken klart ligger mere i den nuttede, end i den autentisk ende. Vigtigst af alt, så imponerer animationerne stort. Måden svømmeren dykker i bassinet, BMX-cyklen kastes rundt i hjørnet, eller basket-spilleren foretager en step-over-finte ligner i høj grad den rigtige vare. Næsten al sport handler i sin essens om flydende bevægelser, og Tokyo 2020 udnytter dette til med simple midler at skabe en meget virkelighedstro præsentation.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video GameOlympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

I betragtning af, at der er hele 18 aktiviteter, er der virkeligt kælet for selv den mindste detaljer. Det gælder også i den TV-lignende præsentation med flotte arenaer og et utal af kameravinkler. Hvad enten du svømmer i bassinet, uddeler øretæver i bokseringen eller imponerende publikum på det store atletikstadion, så er det næsten som at være der selv - hvis du altså ser bort fra de skøre kostumer i spillets onlinedel. Og så er det rigtigt rart, at vi ikke har en irriterende kommentator til at fortælle os, hvad vi ganske fint kan se med vores egne øjne.

Det lyder til, at Tokyo 2020 er direkte på vej mod en guldmedalje. Men desværre er der også en del elementer, der holder spillet tilbage. Først og fremmest mangler spillet dybde i singleplayer. Når du først har fyldt skabet med medaljer, er der ikke meget at komme efter udover en træningsmode. De kan selvfølelig bruge dine hårdt optjente point på en række kosmetiske genstand i spillets overraskende dybe karakterkreatør. Men det er sådan set også det. Her er ingen story mode, ingen karriere og ikke engang nogle af de sjove minispil, der ellers plejer at være fast inventar i arcade-prægede sportsspil.

Den virkelige langtidsværdi af dette spil skal derfor findes online, og her er oplevelsen også en smule blandet. Det fungerer som sådan fint, når du først er undervejs og kæmper om medaljer mod andre virtuelle atleter fra verden over. Men match making desværre ganske kluntet, og når du endelig har fundet en kamp, kan spillet godt finde på at smide eksempelvis tre atleter ind i en boksekamp, hvilket giver en masse unødig ventetid.

Olympic Games Tokyo 2020: The Official Video GameOlympic Games Tokyo 2020: The Official Video Game

Og netop ventetid er det helt store problem. Hver eneste replay, animation, jubelscene og så videre, skal skippes af samtlige spillere, inden I kan forsætte. Det vil sige, at hvis der er én ud af otte, der absolut skal se hvert eneste lille klip, kan selv 110 meter hæk tage flere minutter. Hvorfor online sportsspil ikke automatisk skipper (eller i det mindste skruer ned for) disse sekvenser, er mig en gåde.

Tokyo 2020 slutter altså ikke øverst på podiet, men tag ikke fejl - det her er et glimrende sportsspil. Til en reduceret pris på 40 euro (cirka 250 kroner på danske netbutikker) får du et charmerende og alsidigt sportsspil, der særligt imponerer i godt selskab på sofaen og i mindre grad online. Har du brug for lidt opvarmning til Legene, kan det bestemt anbefales, og når det sikkert kommer på slagtilbud på den anden side af sommeren, er det også værd at overveje.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
+
Charmerende præsentation. Autentiske animationer. Intuitiv kontrol. Komplekse sportsgrene fungerer overraskende godt.
-
Mangler motivation til at spille videre, når du har vundet medaljer. Onlinedelen er kluntet. Ingen standout aktivitet.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster



Indlæser mere indhold