Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Pikmin 3 Deluxe

Pikmin 3 Deluxe

Vi har endnu en gang sat kursen mod en fjern planet i jagten på frugtsalat til den udsultede befolkning.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Grådighed og mangel på planlægning har ledt til, at en tidligere så frodig planet nu har problemer med at brødføde sin befolkning. Lyder det bekendt? Nej, jeg er ikke ude i en samtidskritik, men snakker selvfølgelig om Pikmin 3, der udkom til Nintendo WiiU tilbage i 2013. Hvordan vi her på kloden kommer til at klare vores ressource udfordringer i fremtiden, vides endnu ikke, men i Pikmin 3 kaster man sig ud i en desperat jagt for at finde føde på andre planeter. Da det endelig lykkes at finde en velegnet planet, drager tre tapre astronauter afsted mod PNF-404, der måske, måske ikke er vores egen klode. Desværre rammes deres charmerende rumskib, S.S. Drake, af en meteor, og de styrter derfor ned forskellige steder på planeten.

Pikmin 3 Deluxe

Du starter med primært at spille som Alph, skibets ingeniør. Han ligner dog mere en oppustet baby end en højtudannet tekniker, men sådan er Pikmins charmerende æstetik, og den lokale fauna er mindst lige så bizar. Der går nemlig ikke mange minutter før, du introduceres til dine første Pikmin. Pikmin er små radiselignende væsener, og de ligger konstant i konflikt med de andre dyr på planeten, da de har meget svært ved at hævde sig selv. Pikmins minder en del om de klassiske Lemmings, men du har noget mere kontrol over Pikmins, da de altid allyder din fløjte, som var der tale om en planet af ivrige miniput-spillere. Og når du først kan kontrollere de enkelte Pikmins forvandles de før så hjælpeløse væsener til en stærk og handlekraftig enhed. Pikmin er en serie, der nærmest inviterer til socioøkonomisk analyse, men det skal jeg spare dig for her, og ellers fortsætte med gameplayet.

Kontrollen er ganske simpel. Med din fløjte kalder du Pikmins til dig, så de følger dig på din færd. Du bruger venstre analog-stik til at styre din karakter og den højre til at sigte med.
For at sætte dine Pikmins i beskæftigelse skal de nemlig slynges afsted, og alt afhængig af, hvad du sigter efter, vil de udføre forskellige opgaver. Ram en fjende, og de vil kæmpe til døden, ram et stykke frugt, og de vil bære det tilbage til dit rumskib. Hvis du altså sætter nok Pikmins på sagen. Arbejdsdeling bliver hurtigt en nødvendighed, da forskellige Pikmins har forskellige kompetencer. Røde excellerer i kamp, lyserøde kan svæve, og de gule kan lede strøm. To typer blev introduceret med Pikmin 3 - de grå, der kan smadre glas, og de blå, der kan trække vejret under vand.

Dette er en annonce:

Inden længe genforenes du med botanisten Britanny og ekspeditionens kaptajn Charlie, og med tre karakterer og fem forskellige typer Pikmin mangedobles dine muligheder for at komme frem på den underfundige planet.

Pikmin 3 DeluxePikmin 3 Deluxe

Pikmin 3 kombinerer puzzles og strategisk gameplay. I de enkelte niveauer skal du genere nye Pikmins ved at samle blomster og bruge deres forskellige evner til at manipulere miljøet. Både astronauterne og Pikmins er utroligt små, og blomster, spindelvæv og store insekter tårner sig op og kan udgøre vanskelige forhindringer. Du spiller på ganske afgrænsede niveauer, der langsomt lukkes op i takt med, at du bygger broer, fjerner forhindringer og nedkæmper fjender. Ofte skal du kombinere de forskellige Pikmins evner for at løse de forskellige puzzles, for eksempel ved at bygge en bro over vandet med de blå Pikmins, for derefter at smadre igennem en glasvæg med de grå. De enkelte puzzles bliver aldrig særligt udfordrende, men de er stadig tilfredsstillende at løse, og skulle du miste overblikke, er der en praktisk hint-funktion, der hjælper dig på rette vej.

Spillet er både bedst og værst, når du skal jonglere med flere typer Pikmin på én gang. Bedst fordi, kombinationen af de enkelte Pikmins evner danner grundlag for de mest interessante puzzles, og åbner op for strategiske prioriteringer i forhold til dit valg af små følgesvende. Og værst, fordi det er en anelse kluntet at opdele dine tropper.

Dette er en annonce:

En troppeopdeling kræver, at du kaster de forskellige Pikmins en af gangen. Herefter skal du skifte til anden astronaut og bruge fløjten til at samle den nye gruppe, hvilket langtfra er nogen intuitiv proces. Generelt er styringen ikke ringe, men den kunne dog godt trænge til lidt forbedring. Nyt i Pikmin 3: Deluxe Edition er auto-aim. Men desværre bliver systemet bliver sat gevaldigt under pres, hvis der er flere mål inden for rækkevidde, og så er du bedre tjent med den vanlige manuelle kontrol.

Pikmin 3 Deluxe

Udover at være delt op i niveauer er dine spil-sessioner delt op i dage af ca. et kvarters varighed. I løbet af den tid kan du typisk nå at samle en smule af den frugt, som er nødvendig for din overlevelse, samt klare et objektiv eller to i din jagt på først dine besætningsmedlemmer, og siden den "cosmic drive key," der vil lade jer vende tilbage til hjem-planeten, Koppai. Når solen begynder at gå ned, er det derfor med at få styr på tropperne. For får du ikke kaldt dine Pikmins med hjem til rumskibet, indtager de hurtigt deres plads nederst i planetens barske fødekæde.

Normalt er jeg ikke fan af tidsbegrænsninger i spil, men her fungerer det overraskende godt, da det inviterer til planlægning og forsigtig. To elementer, der virker meget fornuftige, når man udforsker en fremmed planet. Det samme kan siges om perma death. Der er ikke tale om Fire Emblem her, men går dine Pikmins til, ja, så er de væk for evigt. Du kan altid skabe nye af slagsen, så det er ikke noget stort tab. Men det siger meget om spillets stemningsfylde design, at du faktisk får en smule dårlig samvittighed, når de små, loyale skabninger går til, fordi du gav dem en dårlig ordre eller mistede koncentration under en boss kamp.

De forskellige miljøer er glimrende designet, og grafikken er bedre end nogensinde i denne Switch-version. Planter og frugter er så detaljerede, at det er svært ikke at blive lidt lækkersulten, og der er virkeligt kælet for detaljen i de forskellige realistiske miljøer i miniature størrelse. Særligt en dramatisk kamp mod en Dune-lignende sandorm imponerede her på Switch med måden sandet realistisk bølgede i takt med ormens uforudsigelige bevægelser. Soundtracket er ganske enkelt mesterligt og rammer altid en stemning, der passer til omgivelserne, men det forventer man jo næsten også af et Nintendo-spil.

Pikmin 3 DeluxePikmin 3 Deluxe

Dette er, som titlen indikerer, en Deluxe-version af Pikmin 3, og særligt dem, der gennemførte spillet på WiiU, er nok interesserede i at høre, om de nye features er nok til at retfærdiggøre, at man endnu engang betaler fuld pris for spillet. Først og fremmest får du adgang til to nye sidehistorier, hvor du spiller som hovedpersonen fra de forrige spil, Olimar. Der er dog reelt set tale om genbrug af tidligere baner, nu tilført en form for score attack mode, hvor det handler om at samle så meget frugt som muligt. Hvad der er mere skuffende er, at selv de videoer, der indleder hvert niveau, også genbrugt fra WiiU-versionen, hvor de kunne låses op af de allermest ihærdige spillere. Så forvent intet nyt af reel værdi her.

Den anden markante tilføjelse er split-screen co-op, og det er en anderledes positiv oplevelse. Pikmin 3 egner sig perfekt til co-op, og når I er to til at samarbejde om løsningerne og styre de forskellige grupperinger, glider det hele bare meget nemmere. Har du en god ven at spille med, er denne funktion næsten nok til at forsvare et køb, og man kan undre sig over, at denne mulighed ikke har været tilgængeligt i serien tidligere. Og kan du slet ikke få nok af at spille med dine kammerater, er der ligesom i WiiU-versionen en række små party-spil, der såmænd er underholdende nok, men næppe slår Mario Party af tronen foreløbigt.

Kalder alle Pikmin! Anmeldelsen er ovre, og vi skal samles, så jeg kan aflægge min rapport. Som du nok kan læse er jeg begejstret for Pikmin 3: Deluxe Edition. Spillet holder stadig her syv år senere, og dets unikke atmosfære og sælsomme univers er stadig lige dragende. Gameplayet har enkelte frustration-momenter, når det kommer til kontrollen, men overordnet set er det imponerende, hvor glidende og intuitivt det hele føles, selv når 100 Pikmins drøner rundt på skærmen. Hvis du er fan af atmosfæriske puzzle-spil kan jeg kun anbefale et køb - også selvom du betaler fuld pris for et syv år gammelt spil med en kampagne, der tager omkring 12 timer. Ejer du i forvejen WiiU-versionen er der næppe nok indhold til at retfærdiggøre endnu et køb - medmindre du da har planer om at spille co-op, hvilket lige giver den i forvejen fremragende oplevelse det sidste ekstra. Transmission slut.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Simpelt, men underholdende puzzle gameplay. Strategiske elementer underbygger spillets unikke atmosfære. Fremragende præsentation - selv for Nintendo. Spillet har aldrig set bedre ud. Co-op passer perfekt til spillets univers.
-
Kontrollen kan til tider drille lidt. Ekstra indhold er genbrug af den forkerte slags.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

1
Pikmin 3 DeluxeScore

Pikmin 3 Deluxe

ANMELDELSE. Skrevet af Jakob Hansen

Vi har endnu en gang sat kursen mod en fjern planet i jagten på frugtsalat til den udsultede befolkning.



Indlæser mere indhold