Dansk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Nokia 5800 Xpressmusic

Mobiletelefoner med trykfølsomme skærme er kommet for at blive, og vi har allerede haft et stort udvalg forbi redaktionen, fra stort set alle de største producenter på markedet.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Især én producent har dog glimret ved sit fravær, og det var ikke før engang i slutningen af 2008, at de endelig løftede sløret for deres trykfølsomme planer. Nokia Tube, som den blev kaldt før den fik et rigtigt navn/nummer, fik inden sin officielle lancering små "cameo appearences" i både en musikvideo og en af årets største blockbuster film (The Dark Knight), og spændingen var derfor stor, da Nokia proklamerede en afsløring i London. Her kun få måneder efter sidder vi så med det endelige resultat - Nokia 5800 Xpressmusic - og kan nu give jer svaret på om den har været ventetiden værd.

Udadtil er Nokia 5800 ikke nogen specielt prangende telefon, og materialevalg af skinnende sort plastik og en rød stribe i hver side, er ikke lige noget der får mit blod op og koge. Bagsiden er desuden i en helt anden farve der ikke går igen andre steder på telefonen end i den medfølgende stylus-pen - ikke særlig gennemført. En ting der dog virker en del mere gennemtænkt, er beslutningen at holde telefonen så fri for knapper som muligt. Forsiden har kun fire af slagsen, og det giver en meget stilren overflade, uden for mange forstyrrende elementer. I bunden af displayet sidder menuknappen, omringet af de to opkald-knapper. Øverst i højre hjørne, lige under et kamera, sidder en skjult genvejstast til et særligt mediepanel. I højre side finder vi knappen til kameraet, en tastelås og volumenknapperne. I toppen sidder tænd/sluk-knappen og minijack-porten til hovedtelefonerne, og på venstre side er der to indstiksporte - en til sim-kortet og en til micro SD kort.

Med det på plads er det blevet tid til at gå i krig med telefonens absolutte salgsargument nr. 1, nemlig skærmen. Nokia 5800 er udstyret med en stor trykfølsom skærm på 3.2", med opløsningen 640 x 480 pixels, og det er en af de flotteste vi indtil videre har set i denne genre. Ikke alene er skærmen ganske stor, om end en lille smule mindre end iPhone 3G (3.2" vs. 3.5"), men opløsningen er til gengæld højere, og både billeder og video står ufattelig flot og klart. Som sagt er det en trykfølsom skærm, og også her klarer Nokia 5800 sig ganske godt. Godt hjulpet på vej af den nye software, er det let som en leg at pege sig frem i menuerne, og den medfølgende stylus er stort set aldrig nødvendig. Ydermere er det en rigtig god detalje at telefonen har haptisk feedback, og dermed afgiver små rystelser når du trykker på skærmen. Den nye version af Symbian S60 skal i denne sammenhæng have stor ros, for Nokia har virkelig formået at tilpasse det så velkendte system til en trykfølsom model, og ting som at skrive sms-beskeder, afspille musik, lave kalenderindlæg og lignende er utrolig nemt og intuitivt. Knapperne er store nok til at man uden problemer kan ramme med fingrene, og softwaren er hurtig nok til at man ikke mærker nogen form for forsinkelse.

Nogle få steder skinner ophavet dog alligevel en smule igennem, og man kan komme ud for at man ikke kan dobbelklikke på skærmen, men er nødt til at gå igennem et par menuklik fra bunden. Det er en skam, og jeg undrede mig eksempelvis over at jeg ikke kunne dobbelklikke på et billede, men måtte zoome ved hjælp af en slider i siden. Det er småting, men ting Nokia bør kigge på til næste udgave.

Nu hedder telefonen jo officielt Nokia 5800 Xpressmusic, og det betyder naturligvis at telefonen er specielt godt rustet til at afspille musik. Der følger en micro SD-kort med på 8GB, og vil man have mere plads, kan man sætte op til 16GB i telefonen. Det burde være nok til de fleste. Musikafspilleren i telefonen er rigtig god, og lyden der kommer ud af minijack-porten er mere end godkendt - det lyder lige så godt som min foretrukne MP3-afspiller. Skulle du ønske at bruge de indbyggede stereohøjtalere kan det naturligvis også lade sig gøre, og der følger sågar en lille fod med så du kan sætte telefonen i en mere lyttevenlig position.

Dette er en annonce:

Som andre telefoner i den dyrere ende fra Nokia, er 5800 udstyret med ting som GPS, W-lan og et 3.2-megapixel kamera, og disse funktioner virker hverken bedre eller dårligere end vi er vant til. Det er stadig Nokia Maps der viser vej, og kameraet er ok til billeder i god belysning, men kommer til kort når mørket falder på, og en fotolampe ikke længere formår at lyse ordentligt op. Alligevel er det dog rart at vi får så mange funktioner med i én og samme pakke, især når man kigger på prisen, som også bliver det vi her slutter af med.
Nokia 5800 Xpressmusic kommer til at koste omkring 3.000 kr. uden nogen former for tilskud, hvilket er ufattelig billigt når man tænker over hvor meget man får med i pakken. Nokias første bud på en trykfølsom telefon er dermed et utrolig godt alternativ til iPhone og andre dyre trykfølsomme telefoner på markedet, og vi kan derfor også entydigt svare JA, til at Nokia 5800 Xpressmusic har været ventetiden værd.

Nokia har ellers selv gjort meget ud af at forklare at Nokia 5800 ikke er ment som en konkurrent til iPhone og lignende telefoner, og det kan jeg da sådan set godt følge dem i hvis vi udelukkende kigger på det ydre. Men tager vi prisen og de mange funktioner i betragtning, så har Nokia virkelig smidt en ultra solid telefon på gaden, som nok skal gå hen og blive en topsællert på lige fod med iPhone, Omnia og alle de andre.

HQ
Dette er en annonce:
Nokia 5800 XpressmusicNokia 5800 XpressmusicNokia 5800 XpressmusicNokia 5800 Xpressmusic
Nokia 5800 XpressmusicNokia 5800 XpressmusicNokia 5800 XpressmusicNokia 5800 Xpressmusic
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Som helhed utrolig vellykket. God skærm, god lyd og masser af funktioner.
-
Lidt billigt plastikydre
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Test: Nokia 5800 Xpressmusic

Test: Nokia 5800 Xpressmusic

HARDWARE-TEKST. Skrevet af Mikael Hansen

Mobiletelefoner med trykfølsomme skærme er kommet for at blive, og vi har allerede haft et stort udvalg forbi redaktionen, fra stort set alle de største producenter på markedet.



Indlæser mere indhold